Tidenes beste spillere: Lura Bulls

I denne artikkelen ser vi nærmere på de aller beste spillerne som har vært innom Lura Bulls. Vi har da også tatt med årene som AFC Show, da det i praksis er samme organisasjon selv om klubbtilhørighet har endret seg. Her har du dem; veiet, målt og rangert!

 

HVORDAN ER RANGERINGEN GJORT?

Vi har fått synspunkter fra noen av de mest kunnskapsrike personene som har vært med i Bulls i årenes løp, og som kjenner klubben svært godt. Disse har hver for seg gitt oss sin liste over det de rangerer som de 5 beste norske og de 5 beste importene som har vært hos Lura Bulls / AFC Show. Vi har deretter aggregert dette opp til én liste, som utelukkende er basert på de synspunktene vi har fått. Normalt skulle vi da sagt at vi ikke har synset selv, men i dette tilfellet er undertegnede som skriver disse ordene også en av de som kjenner klubben aller best, etter å ha vært hovedtrener og sportslig leder der i flertallet av årene klubben har eksistert. Derfor er en av listene som er levert, fra nettopp undertegnede.

Vi har satt opp lista, og du finner i tillegg til navn på spilleren og informasjon om vedkommende (inklusive posisjon), også en score bak navnet. Man får 5 poeng for å være #1 på et jurymedlems liste, 4 poeng for å være #2, 3 poeng for #3, 2 poeng for #4, og 1 poeng for å være #5. Dette blir summert opp basert på antall stemmer, og deretter delt på antallet som har stemt. Maks poengsum man kan få blir da 5,00 (som betyr at alle stemmeberettigede har hatt vedkommende som #1 på sin liste). Hvis du lurer på mer rundt hvordan vi har kommet frem til listene og poengsum med videre, så anbefaler vi å se artikkelen vi presenterte for to uker siden:

En ekstra ting skal vi legge til når det gjelder denne klubben; som mange kjenner til var det en klubb i samme region som het Sandnes Oilers, og ved oppstart av AFC Show var det en god del spillere med bakgrunn fra Oilers som var med. Sandnes Oilers er ikke en del av denne rangeringen; det er f.eks. skilt mellom innsats en spiller har gjort for Lura Bulls / AFC Show, og hva han gjorde hos Sandnes Oilers.

 

5 BESTE NORSKE SPILLERE

Her presenterer vi de som er kåret til de 5 beste norske spillerne som har vært hos Lura Bulls:

1. Jorma Bailey (5,00). RB/LB/DB.

Jorma Bailey vs Trolls 2014 - foto Kristoffer Andreassen
Foto: Kristoffer Andreassen

Juryen var unison: Ingen over, ingen ved siden. Jorma Bailey er Lura Bulls sin beste norske spiller gjennom tidene. Norske? Ja; i forstand av fastboende. Jorma har vært i Norge siden 2004, snakker og skriver flytende norsk, og kom til landet av helt andre grunner enn for å spille amerikansk fotball. Faktisk var det snarere et farvel til sporten som førte ham hit, men når han oppdaget at det fantes et amerikansk fotball-lag i Stavanger, så bestemte han seg for at dette var noe han ville være en del av. Resten er historie; Bailey er uten tvil en av de virkelig store profilene i norsk amerikansk fotball de senere årene, og den tidligere Tulsa (NCAA FBS) spilleren har gjort seg bemerket både som runningback, linebacker og defensiv back. Vi snakker om en kar som var innom og snuste på NFL før han flyttet til Norge, så det er kanskje ikke så rart at han har behersket å spille i den norske serien ganske så greit.

 

2. Ole Petter Ølberg (4,00). DL.

Ole Petter Ølberg - foto Max Emanuelson
Foto: Max Emanuelson

Juryen var ikke i tvil om hvem som var #1, men de var heller ikke i tvil om hvem som er #2 av norske spillere. Landslagsspilleren Ole Petter Ølberg var plassert der av samtlige som avga stemme, og det er ikke så rart. Ølberg, som begynte sin tid i sporten hos Sandnes Oilers U19, har vært i en klasse for seg. Det har han også bevist på landslagssamlinger, hvor han er kåret til dagens defensive spiller ved flere anledninger. En svært solid og hardttrenende kar; Ole Petter Ølberg er en svært viktig brikke i et Bulls-lag også i dag – på lik linje med det han har vært for hver eneste årgang av laget hittil.

 

3. Simon Bruset (2,33). RB/DB/WR.

Simon Bruset - foto Cecilie Hagen
Foto: Cecilie Hagen

Atletisk som få, med en bevegelighet de fleste kan misunne. At han i tillegg er såpass fysisk stor, er det faktisk vanskelig å ta innover seg, men vi snakker altså om en runningback/receiver/defensiv back på rett i overkant av 90 kilo. Simon Bruset har vært med siden første sesong for AFC Show i 2009, hvor han spilte wide receiver. Året etterpå ble han skiftet til runningback, noe som ble en stor suksess i tospann med navnebror Simon Olsen. Siden har Bruset vært en viktig brikke i angrepet, forsvaret og special teams-enhetene til AFC Show og Lura Bulls. Fokus har de siste årene glidd mer til å spille defensiv back, blant annet fordi tanken var at hans muligheter til å sikre seg en landslagsplass var større der. Nå spiller Simon Bruset ironisk nok defensiv back på klubblaget, og runningback på landslaget. Special teams? Begge steder 🙂

Simon Bruset 2011 Highlights

 

4. Jarle Vangsnes (2,00). DL.

Jarle Vangsnes - foto Max Emanuelson
Foto: Max Emanuelson

Mr. Bulls himself; Jarle Vangsnes ble forelsket i sporten på en rookie-trening før 2009-sesongen, og siden har han vært hekta som få andre før ham. Ikke bare har han utviklet seg fra en vaklevoren offensiv linjemann til en landslagsspiller på defensiv linje; han har også blitt en svært viktig brikke utenfor banen. Vangsnes tok over som sportslig leder når Jarle Magnus Henriksen forlot skuta i etterkant av 2012-sesongen, og har blant åpnet dørene på Balanz treningssenter hvor man stort sett alltid finner Bulls-spillere om man tar turen innom – der er Jarle Vangsnes daglig leder og en av de to eierne. Den tidligere assistenttreneren på styrkeløft-landslaget er også en av hovedårsakene til at laget ikke lenger er AFC Show, men skiftet til mer solide Lura IL, og dermed ble Lura Bulls. På banen danner han et mektig tospann med Ole Petter Ølberg på defensiv linje, og til tider er han også å finne som en betydelig mer fysisk og dreven offensiv linjemann enn det han startet som i 2009.

 

5. Christian Andreassen (0,67). DB. Fikk 5te plassen foran Simon Olsen grunnet å ha fått stemmer via flere lister.

Christian Andreassen - foto Max Emanuelson
Foto: Max Emanuelson

Landslags-DBen er utrolig nok den eneste i topp 5 som ikke lenger er å finne i stallen til Lura Bulls, selv om han riktignok fortsatt er å finne for Norge. I 2015 har han prioritert annerledes på klubblag, uten at det har gått utover muligheten til å spille for landslaget. Selv om Lura Bulls har en svært solid sesong så langt, så er Christian Andreassen og hans svært gode atletiske egenskaper sterkt savnet på cornerback-posisjonen, hvor han både har stått for mange interceptions, godt cover, og ikke minst solide taklinger i årenes løp. Andreassen begynte sin karriere innen amerikansk fotball i AFC Show, og har primært hatt tilhold på cornerback siden dag 1. Noen gjesteopptredener, vellykkede også, har det blitt – først og fremst som runningback. Om Andreassen kommer tilbake på banen for Lura Bulls vet vi ikke i skrivende stund, men det er ingen tvil om at han har hatt betydning som en dyktig spiller i en årrekke.

 

Andre som fikk stemmer: RB Simon Olsen (0,67), LB Raymond Rød (0,33).

 

5 BESTE IMPORTSPILLERE

AFC Show hadde sine første importspillere i 2012, så det er kun 4 sesonger med importer som er grunnlaget for denne listen. Til gjengjeld for få år med spillere, så har klubben hatt 4 eller 5 som hører hjemme i kategorien hvert av de aktuelle årene. Vi skal også gjøre oppmerksom på en ting spesielt: Det er frem til og med 2014 som gjelder for alle kåringene våre. Årets kontingent av importspillere er med andre ord ikke aktuelle denne gang; det må bli for en seinere rangering 🙂

De 5 beste importspillerne som har vært hos Lura Bulls:

1. Jonathan Evans (4,67). LB/RB.

Jonathan Evans vs Trolls 2014 - foto Kristoffer Andreassen
Foto: Kristoffer Andreassen

Jonathan Evans ble hentet inn som linebacker i forkant av 2014-sesongen, og med et nasjonalt mesterskap og flere sesonger som starting på posisjonen for Auburn University (NCAA FBS), så var det store forventninger til Evans. De ble innfridd så det holdt på banen og i filmrommet; Jonathan Evans var nemlig svært ivrig på å bidra når det gjaldt å gi sine lagkamerater kunnskap om det man faktisk så på kampfilmene. På banen var han en dominerende linebacker av en annen verden, men den største overraskelsen var at han viste seg å være en utrolig dyktig runningback også. Å få ham taklet viste seg å være en krevende øvelse, noe videoklippet nedenfor beviser.

Riktignok var det en del utfordringer med en spiller fra et såpass høyt nivå; blant annet var det nok en del sarte norske sjeler som fikk bakoversveis av tydelige tilbakemeldinger på treningsfeltet og sidelinjen. Jonathan Evans stod for en intensitet og tilnærming til sporten som nok var ukjent for de aller fleste på forhånd, og kultursjokket kunne til tider gå begge veier. Han vil allikevel bli husket for det sykt gode toppnivået han holdt, og ga publikum en smak på hvor gode importer faktisk kan være – når man treffer riktig.

Lura Bulls' Jonathan Evans fighting for yards

 

2. Reed Gottula (3,33). QB.

Reed Gottula - foto Max Emanuelson
Foto: Max Emanuelson

Reed Gottula var ingen ukjent mann for det norske amerikansk fotball-publikummet når han dukket opp i Stavanger tidlig i 2012, og AFC Show begynte å snakke med ham om en trener- og spiller-rolle for 2013. Gottula kom opprinnelig til Norge som import-QB for Oslo Vikings, hvor han også var i flere omganger og viste seg som en solid tilvekst. Vi røper nok ingen hemmelighet når vi forteller at Gottula er den eneste spilleren som fremkommer i avstemningen på to «Tidenes beste»-lister. Gottula var også en solid tilvekst for AFC Show/Lura Bulls, hvor han overtok hovedtrener-ansvaret i forkant av 2013, og i tillegg var både offensiv koordinator og QB.

Dette var samme rolle han også hadde i 2014, hvor laget tok et steg i riktig retning etter å resultatmessig ha tatt et steg tilbake i 2013. Gottula viste seg som en god QB med evne til å bevege ballen både med armen og beina. Dessverre ble 2014-sesongen kortere enn forventet, og etter 3 kamper var Gottula nødt til å forlate landet. Bulls vant påfølgende kamp og var 4-0, men deretter var det kun tap, og man lærte en del rundt betydningen av å ha én nøkkelperson med mange viktige parallelle ansvar. Om Reed Gottula kommer tilbake til Lura Bulls vites ikke i skrivende stund, men han er utvilsomt en spiller som huskes med positivt fortegn i Stavanger/Sandnes.

 

3. Dominic Gould (2,67). DB/LB.

Dominic Gould - foto Cecilie Hagen
Foto: Cecilie Hagen

Nummer 3 på importlista er ikke nord-amerikaner, men engelskmann. Dominic Gould ble først fanget opp av Kristiansand Gladiators før 2012-sesongen, og var på vei dit når det ble bråbrems og forskjellige oppfatninger internt hos Kristiansand. Innen den tid var han imidlertid blitt lagt merke til av AFC Show, som benyttet sjansen til å hente inn Gould når anledningen bød seg et kort stykke ut i påfølgende sesong (altså 2013). Det har klubben ikke angret på, for Gould har vist seg å være svært solid på banen, og ikke minst ha gode holdninger til idrettsutøvelse som samsvarer godt med det Bulls ønsker å være.

Dominic Gould har spilt både i angrep og forsvar for Show/Bulls, i tillegg til å være en viktig brikke på special teams. Det er nok allikevel primært i forsvaret han har gjort seg bemerket, både som en hardttreffende safety, og som en taklingssikker linebacker.

 

4. Jake Dembow (2,33). OL.

Dembow_01

2012 var første året AFC Show hentet inn importspillere, og man valgte blant annet å satse på to offensive linjemenn. En av disse var Jake Dembow, en tidligere spiller for Marist (NCAA FCS) med Europa-erfaring fra danske Aarhus Tigers. Dembow, som i dag er assistenttrener hos Marist, kunne sin fotball både i utførelse og på et mer teoretisk nivå. Hans interesse for trener-yrket gjorde at han også var en viktig bidragsyter til AFC Show sin suksess under første sesongen på høyeste nivå, hvor laget endte som nr. 3 i Norge.

Dembow spilte center mesteparten av sesongen, bidro på filmanalyse, trente offensiv linje, og var generelt en ledertype som var lett å bli glad i. Han spilte også noe på defensiv linje, men det er i angrepet han gjorde seg bemerket. Sesongen 2012 ble også hans siste før han la pads og hjelm på hylla og satset på treneryrket på fulltid.

 

5. Darryl Kennon (1,67). DL/TE.

Darryl Kennon - foto Max Emanuelson
Foto: Max Emanuelson

Kennon, som var All-American som defensiv linjemann i NCAA Division III for Wabash College, kom som Jake Dembow til Stavanger som del av det første import-kullet i 2012. Man hadde sett nok kampfilm til å forvente en spiller som kunne gjøre litt av hvert i forsvaret. I tillegg var Darryl Kennon offensiv linjemann på high school, og det lå også i bakhodet. Det ble imidlertid Tight End hvor han skulle gjøre størst utslag i angrepsspillet, både som en svært god blokker, men ikke minst som mottaker av atskillige touchdown-pasninger fra QB Pål Dannevig den første sesongen.

Defensivt var det ingenting å si på innsatsen, hvor Kennon dominerte som defensiv end, og til tider fra outside linebacker-posisjon. Selv trivdes han svært godt i Norge, skaffet seg jobb og ble værende også i 2013. Dessverre fikk han noen skader et stykke ut i den sesongen, men han fikk også før den tid vist at han kunne være en viktig forskjell i forsvarsspillet.

Darryl Kennon defensive highlights 2012

 

Andre som fikk stemmer: OL Tom Levick (0,33).

 

SYNSPUNKTER?

Har du noen tanker om lista? Noen navn du savner? Noen historier om de som er nevnt? Din egen topp 5? Del gjerne dine tanker via kommentarfeltet!

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x