RetroDraft: Et tilbakeblikk på draften 2010

I vår lille mini-serie hvor vi tar et tilbakeblikk på draftene som ble avholdt for 5, 10 og 15 år siden, er vi i dag kommet til 2010, ‘the year of Tim Tebow’. For denne unge Quarterbacken med den horrible kasteteknikken fikk nesten all oppmerksomhet i ukene og månedene frem mot draften, og det til tross for at denne draften ga oss spillere som Ndamukong Suh, Demaryius Thomas, Dez Bryant, Joe Haden, Earl Thomas og Rob Gronkowski, spillere som fortjente oppmerksomheten langt mer. Personlig innså jeg ikke det på den tiden, men etterpåklokskap er en flott ting.

 

Om Draften 2010
Draften i 2010 ble avholdt fra 22. til 24. april i Radio City Music Hall i New York, New York. Dette var den første draften hvor lag som kvalifiserte seg for sluttspillet valgte etter lag som ikke kvalifiserte seg til sluttspillet, uavhengig av antall seiere og tap i regular season. Med andre ord ville et lag med 8 seiere som kom til sluttspillet velge senere i draften enn et lag med 10 seiere som ikke kom til sluttspillet. I tillegg, jo lengre du kom i sluttspillet, jo senere valgte du.

Philadelphia Eagles hadde hele 13 valg i årets draft, mens New York Jets hadde færrest med kun 4.

Hele 53 av draftens tilgjengelige rookies droppet senior-året på universitetet for å komme inn i NFL i 2010, et høyere tall enn normalt. Dette skyldtes, i hvert fall delvis, at den kommende CBA-avtalen ville redusere rookienes lønnsnivå ganske kraftig, og mange ville derfor forsøke å komme seg inn i NFL på de langt bedre rookie-kontraktene før den gamle avtalen utløp.

De to første valgene i draften, Quarterback Sam Bradford og Defensive Tackle Ndamukong Suh, ble henholdsvis Offensive og Defensive Rookie of the Year.

 

Da Sirkus Tebow kom til byen
Tid: Natt til 23.april, 2010
Sted: En liten stue i en liten leilighet i Kristiansand.

Dette er en historie om draften 2010, en personlig opplevd historie som har to poeng; 1. Etterpåklokskap eksisterer ikke i øyeblikket og 2) Draft kan være like spennende som en Alfred Hitchcock-thriller.

Årets draft er i gang. Året er 2010 og på skjermen foran meg har en klokke begynt å telle ned fra 10 minutter. Jeg kan slappe av inntil videre, så godt det lar seg gjøre. Spenningen sitter i kroppen og spørsmålene surrer i hodet. Kommer vi til å velge spillerne jeg ønsker meg mest? Hvem er fortsatt tilgjengelig når det blir vår tur? Får vi det vi trenger? Broncos velger ikke før et godt stykke ut i årets draft. Vanligvis har jeg flere navn på blokka, navn på spillere jeg ønsker Broncos skal gå etter. Spillere jeg ønsker å se tre på seg Broncos-drakten. Dette året har jeg latt meg sjarmere av en ung mann født på Filipinene og som de siste årene har skapt et mediesirkus rundt sitt eget navn og sin egen person. Ikke fordi han selv har ønsket det. Det ser bare ut til å følge ham naturlig.

Tim Tebow «løper igjennom» Jamie Robinson.

Tim Tebow er 191 cm høy, et beist av en mann og en uredd QB som løper i fra forsvarsspillere om han ikke dundrer igjennom dem med hodet først. Han kan gå inn i en garderobe med NFL-veteraner og se ut som den mest naturlige lederen av dem alle. Tim Tebow er det eneste navnet på blokka mi det året.

Endelig er det Broncos’ tur til å velge og Tebow er fortsatt tilgjengelig, men før jeg får skrudd opp forventningene har Brian Xanders og Josh McDaniels innledet et byttekaos uten like og jeg må vente enda en stund før de endelig velger en spiller. Da er det i tillegg WR Demaryius Thomas som blir valgt, ikke Tim Tebow. Jeg er litt skuffet, men samtidig vet jeg at vi har sikret oss en av de to beste Wide Receiverne i draften ved siden av Dez Bryant, så misfornøyd kan jeg ikke være.

Mens jeg sitter og håper at Tebow skal falle ut av 1.runde slik at vi har en ny mulighet i morgen, fortsetter duoen McDaniels/Xanders å bytte valg i hytt og pine og plutselig har vi enda ett førsterundevalg og vi er ‘on the clock’. Denne gangen vet jeg hvem vi skal ha og jeg får rett. Tim Tebow poserer med Broncos-drakta og jeg kjenner en veldig glede som bobler inni meg. Jeg strekker hendene i været og jubler så stille jeg kan ettersom kona ligger i naborommet og sover. Tilfreds kan jeg stryke ut det eneste navnet jeg har på blokka.

Etterpåklokskap eksisterer ikke i øyeblikket, spesielt ikke i en draft, og kanskje det er en god ting, selv om det er en del General Managers og trenere rundt om i NFL som skulle ønske de hadde valgt annerledes. Men det er en del av det som er så sjarmerende og fasinerende med draft. Ingen kan se inn i fremtiden. Ethvert valg, fra de såkalt «sikre» til de sjokkerende kan først bedømmes noen år senere. Men der og da, i øyeblikket, kan vi alle være like store eksperter og like store idioter.

Draft er herlig!

 

Hvilket lag hadde den beste draften?
Seattle Seahawks:
Førsterundevalget LT Russel Okung er en Pro Bowler, og selv om jeg ikke er enig i at spillet han har levert i Seattle har vært førsterundevalget verdig, har han vært solid nok. Den offensive linja i Seattle er jevnt over middelmådig og der passer Okung fint inn. Men det er først og fremst deres andre førsterundevalg samt deres gullfunn i femte runde som gir denne draften toppkarakter fra meg. Earl Thomas (1.runde) og Kam Chancellor (5.runde) utgjør den beste Safety-duoen i ligaen og har vært veldig viktig i det som har blitt NFLs mest fryktede forsvar. De andre valgene er av litt varierende grad, men vi gir dem pluss for WR Golden Tate (som endelig fikk ut potensialet hos Lions som har en QB som kaster mer enn han løper) og CB Walter Thurmond (som var et solid valg, men som har fått karrieren ødelagt av skader så langt). Fem solide spillere på 9 valg er meget bra uttelling.

 

With the first overall pick… 
QB Sam Bradford, St.Louis Rams

Heisman Trophy-vinner i 2008 og første QB valgt av Rams i en første runde siden Bill Munson i 1964. Bradford tok rekorden for fleste vellykkede pasninger på rad i en rookie-sesong fra selveste Peyton Manning, samt rookie-rekorden for flest pasninger på rad uten en interception. Han startet alle 16 kamper i sin første sesong og kastet over 3,000 yars. Siden har han slitt med skader og aldri blitt den QB Rams så sårt trenger og har nå i år blitt byttet til Philadelphia Eagles. Forhåpentligvis kan han holde seg skadefri fremover og endelig leve opp til potensialet han en gang hadde.

 

‘Mr.Irrelevant’ – WR Tim Toone, Detroit Lions 
Mr.Irrelevant ble en betegnende tittel for Toones karriere som aldri tok av eller i det hele tatt begynte. Han fikk aldri sjansen i en tellende NFL-kamp til tross for å ha hvalfartet rundt halve NFLs treningsleire og practice squads.

 

Årets drømmelag: 
Satt sammen av spillerne som ble valgt i årets draft.

Angrep

PosisjonSpillerValgt i...Valgt av...
QBSam Bradford1.rundeSt.Louis Rams
RBC.J. Spiller1.rundeBuffalo Bills
RBRyan Mathews1.rundeSan Diego Chargers
WRDemaryius Thomas1.rundeDenver Broncos
WRDez Bryant1.rundeDallas Cowboys
TERob Gronkowski2.rundeNew England Patriots
LTTrent Williams1.rundeWashington
LGMike Iupati1.rundeSan Francisco 49ers
CMaurkice Pouncey1.rundePittsburgh Steelers
RGJon Asamoah3.rundeKansas City Chiefs
RTBrian Bulaga1.rundeGreen Bay Packers

Forsvar

Oppstilling 4-3SpillerValgt i...Valgt av...
DEJason Pierre-Paul1.rundeNew York Giants
DTNdamukong Suh1.rundeDetroit Lions
DTGerald McCoy1.rundeTampa Bay Buccaneers
DEBrandon Graham1.rundePhiladelphia Eagles
OLBKavell Conner7.rundeIndianapolis Colts
MLBNaVorro Bowman3.rundeSan Francisco 49ers
OLBJason Worilds2.rundePittsburgh Steelers
CBJoe Haden1.rundeCleveland Browns
CBDevin McCourty1.rundeNew England Patriots
SKam Chancellor5.rundeSeattle Seahawks
SEarl Thomas1.rundeSeattle Seahawks

Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x