Arena League

ArenaBowl XXVI

ArenaBowl XXVI mellom Arizona Rattlers og Philadelphia Soul, 2013. Foto: Reinhold Matay

Arena Football League er navnet på en spesifikk liga som ble startet opp i 1987 basert på en spinnvill idé om å spille amerikansk fotball innendørs med 8-mannslag på en svært liten bane og med en haug med regelendringer som de fleste tradisjonalister ville brent straks de fikk regelboka tilsendt. Kort fortalt: Arena football er et eksempel på hvordan kreative sjeler kan skape noe nytt/annerledes/spennende om de ikke treffer på folk som ikke tåler endring. Vi retter derfor en stor takk til Jim Foster; mannen bak idéen. Foster har forøvrig en interessant forhistorie, med knytninger til amerikansk fotball i Europa.

Denne siden er imidlertid dedikert også andre ligaer som spiller tilsvarende varianter av amerikansk fotball. Selv om Arena League er den klart største, mest veldrevne og sportslig beste ligaen for innendørsfotball, så er den langtfra alene. Det er betydelig mindre ressurskrevende fra et økonomisk og administrativt perspektiv å starte et lag (og en liga) innen innendørsfotball, og dermed kryper smårike, nyrike, wannabe-rike og bløffmakere ut av alle kriker og kroker og starter opp sine egne lag og egne ligaer. De fleste dør raskt, men ikke før de har rukket å både spille noen kamper, utbetale noen lønninger, og ikke minst – unngått å utbetale noen lønninger. Vi vier litt plass til dem også 😉

Spillerne i Arena League og nivåene under varierer veldig i bakgrunn. De aller fleste har spilt på godt college-nivå, og mange har også vært innom NFL-lag, men uten å komme lenger enn treningsleire og noen forsesongs-kamper.

Arena League er som tidligere nevnt den beste av dem alle. I snitt trekker de 8.000 tilskuere per kamp. Sluttspillet ender i ArenaBowl, som gjerne trekker opp mot 20.000 tilskuere.


Siste saker om Arena-fotball: