Etter runden: 4.serierunde 2017

I ‘Etter runden’ oppsummerer vi den norske serierunden og helgen som nettopp er forbi, ser på resultatene, og ikke minst sammenligner med hva vi trodde i forkant!

4.SERIERUNDE, HELGEN(+) 13.-16. MAI 2017

ELITESERIEN
v/JM Henriksen

Arkivfoto: Cecilie Hagen

Hvem: Åsane Seahawks vs. Lura Bulls
Hvor og når: Lørdag 13.mai kl. 14:00, Rolland (Bergen)
Score: Seahawks 28 – Bulls 14
Scoren vi tippet i forkant: Seahawks 21 – Bulls 7

Om kampen: Poengforskjellen ble lik som forventet på forhånd, men dette oppgjøret var tettere enn scoren røper. Lura Bulls fikk fart i angrepet sitt, og spesielt i første halvdel av kampen gikk det unna med et pasningsspill som har en del strenger å spille på. De har også mange droppede pasninger, og det er neppe tilfeldig at Chandler Whittlesey har omtrent samme % komplette pasninger som Harry Peoples hadde før ham hos Bulls om vi ser på sesongen hittil versus fjoråret. Kampen lørdag var det imidlertid atskillig bedring. At LT Eivind Amdal var på banen for første gang i år, kombinert med enkelte andre justeringer på linja, gjorde sitt til at det var hakket bedre enn forrige helg. Allikevel; QB Chandler Whittlesey hadde nesten 100 yards på løp, og knapt noen av dem var planlagte slik som taktiske valg. Det sier sitt om presset han var under også i denne kampen.

For: Åsane Seahawks viser at de er å regne med. 3 strake seiere er ingen tilfeldighet, og lagets forsvarere fikk jobben gjort selv om DB Mathias Kleppestø ikke var å finne i bakfeltet denne dagen. Nå manglet riktignok Lura spillere som RB Daniel Aarre og LB Geir-Øyvind Thorsen selv, men om vi kikker på statistikkene fra denne kampen versus forrige uke, så vil vi påstå at Kleppestø sitt fravær kan hevdes å være det mest betydningsfulle. Forsvaret til Seahawks ga Lura en haug med yards, og det er i grunnen godt gjort av Bulls å ikke vinne kampen med 348 offensive yards mot Åsane Seahawks sine 240. Men: Mye av fasiten ligger i andre statistikker. Eksempelvis har Lura rundt -50 yards på dårlige snaps. De kunne altså hatt ca. 400 yards. Når de snappene kommer har også betydning, og når vi legger til at Seahawks fikk klart bedre baneposisjon både som følge av special teams-returer og turnovers i løpet av kampen, så forteller det mer om hvorfor Åsane Seahawks vant. De skaffet seg mulighetene der Lura feilet, og de fikk Lura til å feile i flere kritiske situasjoner. Når de da makter å kapitalisere på det, så blir det seier.

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: LB Carlos Toledo (tidl. Cheuquen – vi har oppdatert i henhold til korrekt navn), Åsane Seahawks. 2 interceptions, mange taklinger, god til å plassere seg, stadig vekk rundt ballen. Blant ligaens aller, aller beste enkeltspillere så langt i år.
  • 2 stjerner: DB/WR Simon Bruset, Lura Bulls. 101 all purpose yards. 1 interception. Svært god atlet som viser hvorfor han er god med ballen i hendene i dette oppgjøret, til tross for begrenset spilletid i angrep.
  • 1 stjerne: QB Conor Lynch, Åsane Seahawks. Fikk opp completion % i denne kampen. Riktignok 1 interception, men 4 TDs og viktig garantist for at dette angrepet skaper nok poeng til at det blir nok en seier.

Hva vi lærte om lagene: Jepp; det er Åsane Seahawks som troner øverst på tabellen, og helt tilfeldig er det ikke. De siste tre kampene har vist oss et lag som inneholder mange gode elementer, og nok talent til å være aktuelle for å gå hele veien allerede i år. Dette er litt deja vu opp mot 2012-sesongen, hvor to lag kom opp fra nest øverste nivå og endte opp med å spille semifinale mot hverandre før det ene av dem -Kristiansand Gladiators- tok sølv i NM-finalen. Forskjellen er at ingen av de lagene greide å starte 3-0; det har Åsane Seahawks gjort. Kan de fortsette ferden? Vel, de har kun rukket å vinne ett av de to oppgjørene vi før sesongstart trodde de kom til å vinne, så om resten av forhåndstipsene står seg vil laget ende 4-2. Forhåndstips, schmårhåndstips – kall det hva du vil, de har ihvertfall ikke stemt når det gjelder dette laget hittil! Sluttspillsklare er de uansett, og i tillegg har de spillefri helgen før semifinalene. Det samme har de nå før neste motstander, som gir god tid til forberedelser. Laget har sårbare punkter og kan bli slått av samtlige, men de har samtidig styrker og kan trolig slå samtlige. Spillerne kan ihvertfall ta en friuke nå vel vitende om at de knapt kunne hatt en bedre start resultatmessig!

Hva så med Lura Bulls? Vel, offensiv linje var noe bedre denne gang, men svakhetene er fortsatt store der. Allikevel ble det 348 offensive yards. Hva blir det den dagen OL fungerer noenlunde som en OL i Eliteserien bør? Spørsmålet er samtidig: Kommer den dagen i år, og kommer den tidsnok til at Bulls sniker seg inn i sluttspillet? De kan fortsatt gå 3-3, men det er en god del å gripe fatt i. OL er nevnt opp, ned og i mente. Special teams bør også nevnes, hvor Åsane fikk klart bedre baneposisjon denne dagen, og primært fordi Bulls ikke så habile ut i det hele tatt når det gjaldt cover. Offensivt er det nok også mer å hente på å få på plass screens eller lignende typer spill som tar presset av Chandler Whittlesey. Individuelle prestasjoner i form av færre droppede mottak vil selvsagt også være fordelaktig for å holde en slags rytme i angrepet. Snapping er et problem på både punt og i angrep. Det gjelder forsåvidt ikke bare Bulls; vi ser svært mye trøbbel med dette på tvers av divisjoner og alderstrinn i år. Mange tviholder på shotgun/pistol-plassering av QB selv når man sterkt burde vurdere å få QB under center. Det er ikke sikkert at det passer Lura best, men minus 50 yards på dårlige snaps passer vel heller ikke så bra. Defensivt er det mye bra spillermateriell, men man kunne nok med fordel hatt en pass rusher med større hurtighet som sitt viktigste våpen. Akkurat nå må det snarere oppnås med bruk av blitzer om det skal gå raskt nok.

 

Arkivfoto: Max Emanuelson

Hvem: Vålerenga Trolls vs. Oslo Vikings
Hvor og når: Tirsdag 16.mai kl. 19:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Trolls 0 – Vikings 31
Scoren vi tippet i forkant: Trolls 13 – Vikings 30

Om kampen: La oss først påpeke at vi ikke var tilstede på Frogner stadion selv, og har måttet basere oss på kampfilm. Den filmen er ikke god (noe spesielt de hos oss som fører statistikk har fått kjenne på. Vinkel, start/stopp ift. spill, og bruk av zoom inn/zoom ut gjør deres jobb ekstra vanskelig denne gang), men det er det vi har å jobbe ut fra. Heldigvis er det ikke pølsebua som er filmet, så noenlunde oversikt har vi jo. Nuvel, til verket:

Oslo Vikings tuppet ballen avgårde til et Vålerenga Trolls som hadde bestemt seg for å slenge frem en I-formation som sitt hovedvåpen formasjonsmessig denne tirsdagen. Som om ikke det var nok: Double tight. Med andre ord: 1 QB (duh…), 1 FB, 1 TB, 2 TEs, 1 WR. Selvsagt med noen variasjoner i løpet av dagen, men sum a summarum et ganske annerledes utseende enn det vi har sett i de to første kampene Trolls har spilt. Og på tailback innledningsvis? Multi-talentet Atle Haaland, som trollene har sett pløye over motstandere fra QB-posisjon de siste årene. Når han attpåtil begynner med et særdeles bra løp hvor Vikings sitt forsvar blir dyttet vekk, løpt over og fintet ut før han til slutt takles etter det vi gjetter (jepp; vi må gjette. Filmen er såpass genial) er rundt 45 yards – da tenkte nok Vålerenga at her hadde de noe. Det tenkte vi også. Hva Vikings tenkte vites ikke, men det er ikke utenkelig at noen ihvertfall muntret seg selv opp med ordene “Hva F**N!?! Dette tillater vi ikke!”. For det var i stor grad det som skjedde; Vikings sitt forsvar våknet til liv etter sjokkåpningen og fikk resatt seg selv. Trolls fant ikke flere yards, og FG-forsøket mislyktes. Vikings på sin side kom ingen vei, og puntet til et Vålerenga som nå ville teste ut en spread-formasjon (3×1) for å sjekke hva Oslo Vikings ville gjøre mot noe slikt. Dermed fikk bortelaget (som Vikings altså var i denne kampen) sjansen til å vise at de håndterte det også. Punt for Trolls, og Erik Ford fikk anledning til å vise seg frem som punt returner. Det ble -8 yards og å starte på 2-yardslinja for angrepet. Men, men…Ford skulle vise mer yardsmessig andre veien etterhvert. Nå begynte tonen for dagen å bli satt, da Vikings dreiv ballen nedover banen via blant annet et solid løp av Vegard Tysse. Det hele skulle imidlertid ende i et mislykket FG-forsøk fra samme mann, og fortsatt 0-0. Det var også stillingen til et godt stykke ut i 2.periode. Da fant Mehmet Sezer -hvem andre- Vegard Tysse på en screen, og bak linjegutta suste Tysse inn til kampens første touchdown. I jubelrusen satte han også PAT, og 7-0. Helt på tampen av perioden tvang Vikings sitt forsvar QB Johannes Moe til en fumble ved egen mållinje som DL Petter Frausing slang seg på, og ett spill etterpå trampet Jesper Haug Jørgensen inn for en ny TD. Trolls responderte med en flott retur med fumble på slutten, uten at Vikings rakk å gjøre mer med stillingen av den grunn. 14-0 til pause, og stillingen reflekterte i aller høyeste grad spillet.

I andre halvdel ble det klare likheter med første. 3.periode forble målløs, før det braket løs i begynnelsen av 4.periode når Mehmet Sezer endelig fant Erik Ford (og da var det forsøkt å finne ham en haug med ganger før det skjedde!) for en touchdown-pasning fra rundt midtbanen. 21-0, og de som håpet på Trolls-seier begynte nok å øyne at det ikke gikk denne gangen heller. En stund senere førte et nytt langt løp av Vegard Tysse Oslo Vikings godt inn på Trolls sin banehalvdel igjen, og det hele endte i et FG på rundt 35 yards fra…Vegard Tysse. 24-0. For Vålerenga sin del ble det kastet en interception, og bortelaget Vikings overtok ballen i god posisjon med kun få minutter igjen av oppgjøret. En pasning fra Mehmet Sezer til WR Andreas Berglihn gir kampens siste TD, ekstrapoenget er vellykket, og 31-0. Trolls har nå innsett at slaget er tapt, og kjører en rekke løpespill (noen av dem også for godt med yards) som får tiden til å renne ut. Dermed ble det 31-0, eller 0-31 om man vil ettersom bortelaget vant, og ‘Battle of Oslo’ 16.mai var over for i år!

Spillerbørs:

  • 3 stjerner: LB Kim Erik Schaanning, Oslo Vikings. Taklingsmaskin som fikk nok å gjøre denne dagen – noe 15 taklinger vitner om. Det var 11 sist; hvor mange er det neste gang om dette fortsetter i samme spor?
  • 2 stjerner: QB Mehmet Sezer, Oslo Vikings. Javel ja…3 touchdown-pasninger, og selv om ikke alt sitter, så er det jaggu meg mye som gjør det – inkludert noen meget pent plasserte lange kast. Har overbevist hittil!
  • 1 stjerne: DL/RB Atle Haaland, Vålerenga Trolls. Får ikke gjort allverdens som RB med unntak av et kjempeløp helt i begynnelsen, men jobben som DE er ikke til å kimse av. 2 sacks, press på QB, pasning slått ned, viktige taklinger og spiller stort sett bra mtp. ansvarsområde (om enn høyt..); bidrar godt ved å i stor grad gjøre sin del av jobben.

Hva vi lærte om lagene: Oslo Vikings hadde flere spillere tilbake i denne kampen som ikke deltok i lagets første seriekamp mot Lura Bulls. Særlig interessant var det å se Erik Ford tilbake på banen (og spilte mye i samtlige lagdeler). Allerede tidlig i kampen ble han sett mye etter når Vikings gikk til lufta, og det resulterte da også i blant annet en interception til Trolls fordi han ble sett etter uten at cover ble sett godt nok. Strengt tatt litt unødvendig, for Vikings har mange mottakere som kan få jobben gjort – noe også måltavla tildels gjenspeilet.

Forsvarsmessig fikk Vikings tidlig kontroll på dette oppgjøret. Det er nok press fra DL og LBs, og det er nok cover fra LBs og DBs, til at dette forsvaret er vanskelig å slå hull på. Taktisk ble de ikke utspilt av det de møtte, hverken når det var Double Tight I-formation eller når det var spread. Trolls fikk ikke i gang det pasningsspillet vi har sett dem ha tidligere, og shutdown-corner Eivind Rølles fikk f.eks. en fin dag på jobben for andre gang av to mulige i 2017-serien.

Vålerenga Trolls kom ut med en annen taktikk enn forventet, og på ett vis en annen strategi også. Laget forsøkte først å etablere løpespillet, for deretter å finne ut hvor de kunne pirke i Vikings-forsvaret via pasningsspillet. Dessverre for dem ble løpespillet etterhvert stengt godt nok ned. Ikke fullstendig, men godt nok. Pasningsspillet ble en utfordring fordi Vikings, som forventet, hadde solid fokus på WR Petter Thorp. I tillegg satt sjelden pasningene i hans retning spesielt bra. Alt handler ikke om Thorp: For eksempel forsøkte man å finne åpningene for Sigurd Nordby innledningsvis, men de var heller ikke der. Uten at vi har statistikkene for angrepet (og special teams..) til Trolls ennå, så tipper vi at Nordby stod for en god porsjon yards denne gang. Angrepet møtte rett og slett overmakten i et Vikings-forsvar som akkurat nå er for godt for Trolls og sannsynligvis de fleste andre. Det er ikke dermed sagt at Trolls ikke kan lykkes mot andre motstandere med å etablere løpespillet og samtidig finne Thorp, Nordby & co.

Defensivt ble dette ganske som forventet. Trolls har mye bra for seg i forsvarsspillet, men ble taktisk utspilt når Vikings fikk etablert løpespillet og kunne bruke et variert pasningsspill (ikke super-variert, men variert nok med screens og dropback-pasninger med diverse rutekombinasjoner) som truet flere deler av forsvaret. Vålerenga har gode spillere på de fleste posisjoner, men de spiller da også på et nivå hvor det samme kan sies om motstanderne. Dermed kommer det ikke alltid til sin rett, og det ville seg ikke denne gangen selv om det bl.a. ble noen turnovers, sacks og annet godt spill fra forsvaret sin side.

Ellers: Vi har ikke en numerisk roster for Vålerenga Trolls, og dermed er det atskillig vanskeligere å omtale spillere der ved navn uten undersøkelser vi ikke rekker å gjøre, kontra de fleste andre lagene i Eliteserien. Now you know.

 

Rundens MVP offense: QB Mehmet Sezer, Oslo Vikings. Ikke den QBen som kaster flest touchdowns denne runden, men vi setter høyere krav til en import-QB enn en “hjemmebygget”. Når man i tillegg tar med mye av det andre kampfilmen forteller om hva Sezer bringer til banen for laget sitt, så blir fasiten at dette er en velfortjent MVP for angrep denne gang!

Rundens MVP defense: LB Carlos Toledo, Åsane Seahawks. Betyr svært mye for Seahawks sin defensive suksess, og en viktig bidragsyter til at laget er 3-0. En rekke taklinger og 2 interceptions denne gang bidrar klart til hvor seieren havner også denne runden.

Rundens “se opp for” spiller: WR/P/PR/DB Sigurd Nordby, Vålerenga Trolls. Det er ingen del av spillet -hverken angrep, forsvar, returspill eller punt- hvor Nordby ikke er en viktig spiller for Vålerenga. Greit nok laget har ikke vunnet ennå, men det kan i liten grad tillegges Sigurd Nordby, som gjør mye ut av de mulighetene han får. Noen flere blokker, så er mye mer gjort!

 

 

1.DIVISJON
v/Sveinung Løfaldli

Foto: Morten Midtsund

Hvem: Kolbotn Hunters vs. Haugesund Hurricanes
Hvor og når: Lørdag 13. mai kl. 15:00, Sofiemyr (Kolbotn)
Score: Hunters 12 – Hurricanes 0
Score vi tippet i forkant: Hunters 20 – Hurricanes 14

Om kampen: Vi traff med forhåndstipset vårt når det kommer til hvem det var som skulle vinne dette oppgjøret, men vi hadde nok ikke sett for oss at Haugesund ikke skulle score poeng. Hurricanes stilte med svært få spillere, noe som nok er litt av årsaken til at de ikke havnet på poengtavlen. Vi skulle ha gjerne ha skrevet at det i hovedsak var godt forsvarsspill som gjorde at sluttresultatet ble 12-0, men etter å ha sett kampfilmen er det mer treffsikkert å si at begge angrep har en del å jobbe med. Særlig vil begge lag måtte bli kvitt en del av regelbruddene, som sterkt bidro til at mange muligheter gikk tapt.

Kolbotn Hunters startet kampen med et solid returløp, men angrepsserien endte omtrent der den startet da Haugesund overtok ballen ved endring av ballbesittelse etter siste forsøk. Også denne angrepsserien avsluttet med en turnover – LB Lars Øye gjorde krav på ballen mens den enda var i luften slik at Hunters angrep kunne komme på banen igjen. Slik fortsatte også kampen da Haugesunds rookie OL, Einar Fossum, kom med på interception-statistikken da han steppet inn som linebacker og skaffet Haugesunds angrep et svært godt utgangspunkt for påfølgende drive. Turnovers og regelbrudd står igjen som to nøkkelord som godt oppsummerer dette oppgjøret. Hurricanes var flere ganger i glimrende posisjon til å score i løpet av første kvarter, men misbrukte mulighetene. QB/K Sindre Saltveit prøvde på et langt field goal-forsøk, men ble blokkert.

I andre kvarter fikk Kolbotn hull på byllen da RB Pontus Rulander plukket opp en fumble i endzone og dermed scoret seks poeng. Ekstrapoengforsøket mislyktes, og dermed var stillingen 6-0. Kolbotn var også i god posisjon til å score rett før halvtid, men klokken løp fra dem før de fikk sjansen til å øke ledelsen. I tredje kvarter skulle derimot Kolbotn øke ledelsen – også denne gang på et løpsspill av Pontus Rulander. Dette førte Hunters opp i 12-0, som også ble sluttresultatet. Deretter skjedde det egentlig ikke så mye spennende før en interception av Kolbotns FS Andreas Storbraaten i praksis avsluttet kampen i fjerde kvarter. Det ryktes at Storbraaten egentlig sliter med en skade og kun skulle spille holder, så han er nok fornøyd med å ha kommet med på interception-statistikken.

Hva vi lærte om lagene: Pilene peker oppover for Kolbotn Hunters. I denne kampen skapte angrepet markant flere eksplosive løpsspill. Dette er en trend som må fortsette dersom Hunters skal hevde seg i divisjonen. På en annen side er det en del å pirke på: «tjuvstart angripende lag» er en frase dommerne alt for ofte ytrer når Kolbotns angrep er på banen. Disse feilene må man da snart kunne luke bort nå som man er godt inne i sesongen. 12-0 medfører også en anerkjennelse av at Kolbotn mangler to poeng og et effektivt sparkespill. I en divisjon hvor de strengt tatt trenger alle poengene de kan skaffe seg, hvor er sparkespillet?

Det er litt vanskelig å vite hva man egentlig skal si om Hurricanes etter en kamp som dette. Når man er få spillere og blir slitne, ender man ofte opp med å gjøre feil. Samtidig var det aldri snakk om noen kollaps i denne kampen. Det slår oss at Haugesund ønsker å være et mer balansert angrep enn de for øyeblikket har ferdigheter til. Pasningsspillet opererer med små marginer, og selv om Saltveit åpenbart har en talentfull kastearm, ser han for øyeblikket ut som en større trussel når han skaper noe med beina. Undertegnede syntes option-spillet til Haugesund så bedre ut i dag enn det har gjort tidligere. Det er noe laget kan ta med seg videre.

 

 

2.DIVISJON
v/Redaksjonen

Fra Kongsvinger sin første hjemmekamp for senior noensinne!

Hvem: Gjøvik Swans vs. Tønsberg Raiders
Hvor og når: Lørdag 13. mai kl. 14:00, Vind stadion (Gjøvik)
Score: Swans 50 – Raiders 0

Om kampen: Dette oppgjøret åpnet med to lag som følte på hverandre, og tydeligvis følte på nervene også. Fint spill kan det umulig betegnes som, og det var mye kluss med ballmottak, snap, fumble og ansvarsområder innledningsvis. Etterhvert fikk hjemmelaget orden i rekkene, og da var det “lights out” og takk og farvel. Det ble til slutt kraftige 50-0; langt mer enn noen hadde kunnet forestille seg på forhånd.

Hva vi lærte om lagene: Swans er å regne med i år. Ikke bare har de nye uniformer som ser bra ut, et hjemmepublikum i ryggen og en bred stall; de holder et godt 2.divisjonsnivå som andre lag i divisjonen kan få problemer med å matche. Helt smertefritt er det dog ikke; det er åpenbart et godt stykke opp til 1.divisjonsnivå. For Tønsberg Raiders sin del ser man rett og slett ikke ut som samme laget som suste gjennom divisjonen store deler av fjoråret.

 

Hvem: Oslo Vikings II vs. Lillestrøm Starfighters
Hvor og når: Søndag 14. mai kl. 14:00, Frogner stadion (Oslo)
Score: Vikings II 58 – Starfighters 14

Om kampen: De gamle er eldst, osv. Med Nicolay Falch Knutsen, primært kjent som LB fra sin tid som spiller, som QB i comeback, ble dette ganske kraftig overkjøring. Vikings II, som har sett ganske slitne ut i formen hittil i år, fikk den ledelsen på banen som gjorde at angrepet deres formelig eksploderte, og Lillestrøm Starfighters hadde rett og slett ikke kvaliteten til å svare.

Hva vi lærte om lagene: Vikings II våknet opp på rette foten, og dette er noe helt annet enn de viste i de innledende kampene i sesongen. Vi har ikke rukket å se grundig på kampen, men inntrykket er at når man har et pasningsspill som virkelig kan finne åpningene, så har man oppskriften på kontinuerlig måltavle-endringer i 2.divisjon. Det har Vikings II når de bruker Falch Knutsen som QB. Lillestrøm Starfighters viste ikke helt de kvalitetene som vi fikk inntrykk av at de besitter, og ble en smule avkledd av et lag de kanskje heller ikke hadde forventet å møte. Joda, de visste det var Vikings II de skulle spille mot, men kvalitetsmessig var kanskje dette et visst sjokk å få i fleisen. Ikke vet vi hvordan stemningen på sidelinjen var, men forhåpentligvis rister Starfighters av seg sjokket og kommer sterkere tilbake ved neste korsvei!

 

Hvem: Kongsvinger Fortress vs. Vålerenga Trolls II
Hvor og når: Søndag 14. mai kl. 14:00, Skansesletta (Kongsvinger)
Score: Fortress 0 – Trolls II 48

Om kampen: Trolls II ble før sesongen tippet å være divisjonens beste lag, noe de respektfullt protesterte mot med henvisning til å være et utviklingslag. Det utviklingslaget startet med to squib kicks og jobbet hardt for å sikre at seieren ble hentet hjem, med to-poengs conversions fremfor PATs som en del av det man serverte. Da fikk man ihvertfall trent på redzone-offense, for det ble en god del lange scoringer i løpet av denne kampen av et Trolls II-lag som er et stykke opp nivåmessig fra nystartede Kongsvinger Fortress. Sistnevnte fikk vist enkelte styrker fra tid til annen, men sleit med mye som nybegynner-lag gjerne sliter med når det gjelder både spilleforståelse og utføring av oppgaver. En kickoff retur som holdt på å ende med touchdown resulterte eksempelvis i fumble og Trolls II sin ball i det ballbæreren var på vei til å finte seg fullstendig igjennom. C’est la vie, som de sier i Odalen.

Hva vi lærte om lagene: Trolls II har grei dybde selv på en bortetur i de dype skoger, og fikk rullert på en god del personell. Noen kjempestor stall var det allikevel ikke som hadde tatt turen, og det var ikke slik at laget kunne ta alle startere av banen når kampen var under kontroll. Pasningsspillet under ledelse av Nidaros-QBen Brage Harby var skarpt, og ble testet mye i denne kampen. Kongsvinger var da heller ikke motstanderen som hadde gode svar for akkurat det. For Fortress sin del må det mere trening på samspill til. Blokkene må sitte, man må skjønne hvem man skal ta seg av når det er DL+blitz på gang, og kanskje aller viktigst: Blokkene må fullføres og man må ikke stoppe halvveis i et spill. Det ble litt for mye slikt, og om laget får orden på en god porsjon ting som enkelt kan observeres på film, så er dette laget i stand til å spille jevnere kamper enn de har gjort hittil. Det er ikke de fysiske talentene det er noe i veien med, og mulighetene ligger foran Kongsvinger!

 

 

U17

v/Redaksjonen

Raiders vs Gladiators – rundens mest spennende kamp

Hvem: Nidaros Domers vs. Kongsvinger Fortress
Hvor og når: Lørdag 13. mai kl. 13:00, Lade kunstgress (Trondheim)
Score: Domers 45 – Fortress 6

Om kampen: Hjemmelaget fortsatte i god form, og tok tidlig ledelsen. Det skulle bli både offensive og defensive scoringer underveis, og det var ingen tvil på noe tidspunkt om at Nidaros Domers var det bedre laget. En trøstescoring var som fortjent for et hardtkjempende Fortress som har enkelte spillere som utmerker seg og gjør at laget til tider har noe å stille opp med. Domers vant klart, men kanskje ikke fullt så klart og med så godt spill som man kunne forvente – på samspill og gjennomføring av taktikken er det en god del å hente.

Hva vi lærte om lagene: Nidaros er av de bedre lagene i år, det er ikke til å komme utenom. Men: De må vise bedre takter i spillet sitt enn de gjorde denne lørdagen om det skal bli medaljer av ønsket valør. Kanskje var man bevisste på favoritt-stempelet og tok litt lett på oppgaven? Vi forventer rett og slett mer av et lag som har et utrolig sterkt potensiale. Dette er ett av lagene som virkelig er verdt å se i år, rett og slett fordi det er kjekt å se talentene på banen uansett hvem man heier på. Nå venter to kamper mot et Oslo Vikings som kan by på god nok motstand til at seieren ikke nødvendigvis er sikker om man ikke presterer på sitt beste.

Kongsvinger Fortress har hatt en tøff start om man kun ser på måltavla. Det er allikevel positive ting å ta med seg her. Om man ser på spillet på banen, så er det stor og rask progresjon fra første kamp. At laget har fått et par touchdowns er også en positiv sak å ta med seg i fortsettelsen. Nå er det flere friuker før man møter Drammen Warriors et par ganger på rad. Også det kan bli en tøff oppgave, men med såpass mye tid til forberedelser kan vi kanskje vente oss et enda sterkere Fortress da?

 

 

Hvem: Tønsberg Raiders vs. Kristiansand Gladiators
Hvor og når:  Lørdag 13. mai kl. 14:00, Gamle Idretten (Tønsberg)
Score: Raiders 19 – Gladiators 18

Om kampen: I Tønsberg hadde man oppgradert kameraet fra Super 8 og 70-tall til et eller annet fra midten av 1990-tallet, og bra er det. Men spillet på banen minnet en del om det man kunne se i Oslo i 1980. Det var mye usikkerhet hos begge lag, turnovers og hos bortelaget eksepsjonelt mange dårlige snapper som gikk høyt over en allerede høyreist QB. Gladiators gjorde derfor lurt når de fikk QB under center istedenfor i shotgun, og resultatet var kampens første TD. Hjemmelaget responderte med egen dårlig snap, og kombinert med godt forsvarsspill fra Kristiansand så bortelaget innledningsvis ut som det beste laget. Angrepet til Gladiators fulgte opp, men en fumble ble plukket opp av Raiders sitt forsvar som brakte balanse i regnskapet. 6-6. En stund seinere ble en kjapp QB-sneak av Tønsberg til en lang touchdown, og hjemmelaget tok føringen. Samme mann beholdt ballen og sikret ekstrapoenget, noe som skulle vise seg å bli særdeles viktig. 13-6. Samme mann/gutt sørget for 19-6 på et løp etter først å ha levert en flott langpasning, så det var neppe tvil om hvem som var dagens helt i Tønsberg.

Kunne Gladiators svare på dette raset av scoringer da? Og kunne de stoppe Raiders fra å få mer? Svaret var ja, og ja. En flott TD-pasning ga 19-12 rett før pause. Ekstrapoeng ville seg ikke. I andre halvdel var det Kristiansand som presset mest på, og hadde mye av spillet. Det ble imidlertid mye skyting i egen fot via droppede pasninger og -ikke minst- manglende yards og mange incompletions fordi QB ikke valgte en kort løpetur på 4-5 yards fra tid til annen for å holde drives i live. Også hos Tønsberg var det en del droppede pasninger og annet knask som bidro til å gjøre 3. og 4.periode til scoringsfattige perioder. I grevens tid scorte Gladiators på et løp, og 19-18 var stillingen. Ekstrapoengforsøket mislyktes, og dermed hjalp det ikke at forsvaret holdt stand nok en gang; tiden til en siste scoring var ikke der lenger, og hjemmelaget Raiders kunne innkassere nok en seier!

Hva vi lærte om lagene: Det er fristende å si at Tønsberg er heldige som sniker til seg seieren her, men faktum er at de tar muligheten og spiller godt nok til en seier. Dermed 3-0, og helt tilfeldig er det neppe. Kristiansand har noe spennende på gang. Angrepsmessig har de flere gode faktorer i form av både spillermateriell som er bra, og taktikk som virker gjennomtenkt. Her har du gode eksempler på spill som komplementerer hverandre, f.eks. Forsvarsmessig er det kanskje litt mer å justere på taktisk, og ikke nødvendigvis bare i spillernes tekniske kapabiliteter. Måten laget spiller mot 2×2 på er f.eks. ganske risikabelt mot en QB som kan løpe godt – andre lag kan komme til å notere seg at det er 4 blokkere og 1 ballbærer mot 4 defensive spillere i boksen. Begge disse lagene har mye bra med seg, men fortsatt mye å jobbe med. Vi ser dem neppe i en NM-finale, men de er heller ikke langt unna å kunne ta steget. Mange av komponentene for å få det til er tilstede!

 

 

Hvem: Åsane Seahawks vs. Lura Bulls
Hvor og når: Søndag 14. mai kl. 14:00, Rolland (Bergen)
Score: Seahawks 20 – Bulls 38

Om kampen: Fra svært tidlig i kampen av var det tydelig at Lura nok har kommet noen steg lengre siden forsesongen enn sine motstandere hos Åsane. Det var en større bredde i det de skapte i angrep, mens Seahawks virket sterkt avhengig av QB sine evner til å løpe. Litt speilvendt av det vi har sett på senior hos disse klubbene, med andre ord. Bulls tok en tidlig ledelse, men diverse tabber gjorde at de fant det vanskelig å øke ledelsen noe særlig. Dermed så Seahawks sitt snitt, og hang med utover i kampens første halvdel. I andre halvdel ble det litt takk og farvel når bortelaget gradvis økte ledelsen, men hjemmelaget viste gode evner, og enkelte spillere vokste nærmest foran øynene på oss. En flott interception returnert for touchdown var blant beholdningen som Åsane kunne juble for, men det var allikevel langt fra noen ufortjent seier til et Bulls-lag som hadde en rekke spillere som viste seg frem på godt vis.

Hva vi lærte om lagene: Åsane har satt sin tilsynelatende mest atletiske spiller på QB, og får mye ut av det. Han kan løpe, han kan kaste. Om noen flere tok i mot (eller: Tok mer regelmessig i mot), så hadde dette blitt enda farligere angrepsmessig. Forsvarsmessig er det litt å jobbe med, og det blir spennende å se hvordan dette er kommende helg når Starfighters kommer på besøk.

Lura Bulls er nå 3-1 i sin første sesong på U17, og ser ganske habile ut. Angrepet har en QB som kaster ganske bra, receivere som ofte tar i mot, og running backs som får skapt yards. Linja er også bra mye av tiden. Man er kanskje litt for avhengige av sin store TE/WR i pasningsspillet. Forsvarsmessig er linja en styrke, og det er et par LBs og DBs som virkelig flyr bra til ballen. Neste motstander for Bulls er ubeseirede Tønsberg Raiders (3-0) i Sandnes 27.mai, og vi tipper det blir en interessant test for hjemmelaget!

 

Én kommentar

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.