Bør Eliteserien utvides?

Kristiansand Gladiators er borte, og på to år har eliteserien krympet fra 7 lag til 5. Forbundets mål om en stabil Eliteserie med 8 lag synes langt unna. Samtidig lever 9-mannsfotballen i 2.divisjon i beste velgående, og ikke mindre enn 12 lag kjemper der om seieren – og om å bli et av seks lag med opprykk til en ny 1.divisjon med 11-mannsfotball. Spørsmålet som melder seg blir da: Er noen av disse lagene klare for eliteserien, og bør de i så fall få sjansen? Hvilke krav bør stilles til lag før vi tar dem med i den gjeveste ligaen, og hvor langt unna er klubbene i 2.divisjon?

Jarle Magnus Henriksen har skrevet en lang artikkel om alt som kreves i eliteserien, og dette dokumentet har mange gode betraktninger rundt hva en eliteserieklubb må få til.

De formelle kravene er greie, og kort oppsummert innebærer de:

 • Kampdagsroster på minimum 18 spillere
 • Filming av alle hjemmekamper
 • Bane med field goals (ikke forlengelser av Soccer-mål) og resultattavle
 • Kiosksalg på kampene
 • Adgangskontroll på kampene
 • Juniorlag i seriespill (hvilket nivå er ikke definert, og det er ikke et krav for å så lov til å stille, kun for å få lov til å ha profesjonelle spillere)
 • Synlig kampklokke (Ikke implementert enda, men varslet)

Blant mer uformelle krav som det må antas at forbundet legger vekt på kan man finne mye om i tidligere nevnte artikkel. Ikke alle lagene i Eliteserien er like gode på alt, så et visst slingringsmonn er det. Men man bør i hvert fall være innenfor på det meste og på vei mot målet på resten.

Hvor langt unna er så de forskjellige lagene i 2.divisjon? Noe av dette er jo subjektive vurderinger, men det finnes også visse harde fakta som blir vanskelig å komme seg utenom. Jeg velger å kategorisere lagene i tre grupper, og holder Trolls andrelag utenfor:

 

Bergen Storm stormer banen - foto Eivind Kalstø

Bergen Storm. Foto: Eivind Kalstø

Gruppe 1: Helt uaktuelle

Tromsø Trailblazers, Fredrikstad Kings, Bergen Storm, Gjøvik Swans, Drammen Warriors, Kolbotn Hunters, Haugesund Hurricanes

Disse lagene har det til felles at de ikke har juniorlag, og derfor blir uaktuelle. Det kan selvsagt tenkes at et av disse lagene kunne klart å bygge seg opp ved å hente inn noen virkelig gode importspillere, men uten juniorlag ryker den muligheten og jeg tviler på at det er realistisk at noen av disse kan nå eliteserienivå basert kun på egne spillere slik lagene ser ut i dag.

 

lafkinlegg

Lillestrøm Starfighters

Gruppe 2: Neppe aktuelle, men kan ikke utelukkes helt

Olavs Menn, Lillestrøm Starfighters, Tønsberg Raiders

Disse lagene er et godt stykke unna, basert på fjorårets resultater. Men om de skulle dominere 2.divisjon i år og stabler sammen et troverdig program kan de kanskje tas opp. Raiders overrasket positivt i første kamp, men spørsmålet er om ikke det også sa litt om nivået i 2.divisjon. Jeg tror egentlig ikke noen av disse lagene er aktuelle når det kommer til stykket. Ingen ting de har vist i kamper så langt tyder på det. Dessuten har ingen av dem U19-lag, hvilket betyr at det er et stykke fram før juniorsatsningen kan styrke et lag i eliteserien.

 

Åsane Seahawks 2014

Åsane Seahawks

Gruppe 3: Muligheter om de overbeviser i årets sesong

Åsane Seahawks

Det er kun et lag i denne gruppa. I fjor viste Seahawks at de ikke var i nærheten av eliteserienivå, selv om de var det klart beste laget i 2.divisjon. Men skulle de gå ubeseiret gjennom årets sesong og de ønsker å spille på toppnivå blir det vanskelig å komme utenom dem en gang til. Både fordi Seahawks kan ha blitt bedre fra i fjor, men også fordi to år uten tap veier tungt. I tillegg har Seahawks gode banefasiliteter, juniorlag på U17- og U15-nivå og Bergen er definitivt en stor nok by til at det bør være mulig å bygge opp et eliteserielag der. Kanskje vil også spill i eliteserien føre til at noen tidligere Storm-spillere finner veien til Seahawks-stallen?

Seahawks har nok utvilsomt ambisjoner og satser tungt på trenerkompetanse ved å hente inn meritterte amerikanske trenere. De har også vist tidligere at de ønsker å hente importspillere til Bergen. Nå er jeg som kjent tilhenger av at lag først og fremst bygger opp sine egne spillere og i mindre grad er avhengig av importer, men poenget her er mer at Seahawks viser ambisjoner som tilsier at de sikter seg inn mot et høyere nivå enn de befinner seg på nå.

Skulle Seahawks derimot tape i årets serie, eller det fremstår som sannsynlig at de er svakere enn eller jevnbyrdige med Trolls andrelag (mer om dette senere), spørs det om ikke forbundet kjører 5 lag i eliteserien et år til og heller satser på full dobbel serie for disse. Da er nok det også en riktig strategi, i mine øyne.

Glads

Jeg har ikke nevnt Kristiansand Gladiators her. Jeg mener det ville sendt helt feil signal om Gladiators fikk lov å returnere til Eliteserien etter måten og ikke minst tidspunktet de trakk seg på i år. Dessuten – Gladiators må bygge seg opp igjen, og når de ikke klarer å stille lag i år er veien lang. Uten å hente inn en haug med spillere utenfra (og vi så hvordan det gikk sist) er det neppe sannsynlig at de har noe i eliteserien å gjøre i 2016.

Hva skal så til for at vi får se et nytt lag i neste års eliteserie? Jeg ser for meg to potensielle scenarier: Det ene er at Seahawks går ubeseiret gjennom serien og vinner finalen. Det blir da vanskelig å nekte dem, også om de ikke overbeviser i form av å kjøre over motstanderne. Gjør de også sistnevnte er veien helt åpen – om de selv vil.

Det andre scenariet er mindre sannsynlig, og innebærer at et av de øvrige lagene gjør alle forhåndstips til skamme og dominerer fullstendig i 2.divisjon. Vi snakker da store seiersmarginer, stor tropp med masse dybde, ubeseiret sesong og overbevisende forhold rundt laget.

Et siste poeng er at kampene mot Trolls 2 vil fortelle mye om hvor nære lagene er. Et lag med ambisjoner om eliteseriespill må kunne hamle opp med andre- og tredjestringerne til Trolls, uavhengig av hvor på tabellen Trolls eliteserielag havner til slutt. For lagene som ikke møter Trolls 2 blir plasseringskampene i 2.divisjon det eneste målet på dette styrkeforholdet.

Seahawks møter ikke Trolls 2, hvilket kan tolkes både som en fordel og en ulempe. Et scenario der et lag spiller jevnt mot Trolls backups, evt taper kampen, vil nok fort bety kroken på døra for alle ambisjoner om eliteseriespill. Det slipper Seahawks å bekymre seg for, men samtidig kunne en overbevisende seier styrket søknaden. Trolls 2 møter derimot Haugesund Hurricanes, i en vanskelig bortekamp der førstelaget spiller samme helg. Med åpningshelgens resultater i bakhodet seiler den kampen opp som en viktig indikator på nivåforskjellen mellom Eliteserien og 2.divisjon, spesielt siden Haugesund forhåndstippes som et av de sterkere lagene i divisjonen.

11 kommentarer

 • Spiller ikke så stor rolle i denne sammenhengen, men for å være pirkete, så har Hunters U15-lag (riktignok ikke i seriespill i år).

 • Christian Detjen

  Hei, takk at dere mener at vi evt kunne klart 1 div (elite). Vi mener ikke at vi klarer det, kanskje 2017 /18. Mannskapet er ikke stort nok og vi må blir større i organisasjonen.
  Vi trener minst 2 år i den nye 1 div.

  Hilsen
  Christian Detjen

 • Mette: Lag i seriespill er det kravet refererer til, så for poenget i denne artikkelen (at de ikke vil ha mulighet til å hente importer) så stemmer det at de ikke har lag. For øvrig flott at Kolbotn har startet opp juniorvirksomhet igjen
  Christian: Nå tror heller ikke jeg at Seahawks holder nivået per i dag. Men artikkelen sier noe om at veien ligger åpen om Seahawks vinner alle kampene sine, og selv ønsker å ta skrittet.
  Artikkelen er skrevet før forrige serierunde, og vi kan nok etter den flytte Olavs Menn over i kategorien “helt uaktuelle”. Skulle derimot Seahawks fortsette å vinne med sifre som de vi så i helgen kommer man ikke utenom diskusjonen. Jeg tror nok Seahawks vil møte tøffere motstand enn i første serierunde, så jeg vil tro det kommer jevnere kamper. Vi må nok stikke fingeren i jorda og si at et lag må dominere kraftig i andre divisjon for å ha noe i eliteserien å gjøre…

 • Nå ønsker jo forbundet å ha et jevnt antall lag i Eliteserien, og noe mindre enn seks lag i en Eliteserie er på lang sikt uholdbart. I tillegg skal jo seriespill fra neste år deles opp i tre divisjoner. Naturlig vil det da være (mener jeg) men seks lag i Elite, seks lag i 1. div og resterende lag i 2. div.

  Jeg er helt enig både i vurderingen om at vi, Fredrikstad Kings, er milevis unna Eliteseriespill, og at det ville være feil å slippe Gladiators rett inn i det gode selskap igjen etter årets sesong. 1. divisjon vil jo på mange måter være en pekepinn på hvilke lag som kan klare seg i Eliteserien, og vi vil nok få mange svar etter neste sesong (2016).

  Den største utfordringen forbundet har nå mener jeg derfor er å finne ut hvordan de løser serieoppsettet til neste år. Ideelt sett bør man ha et sjette lag i Eliteserien, men som det poengteres i denne artikkelen er det i grunnen kun Åsane som pr. dags dato ser ut til å være i nærheten av å kunne ta det steget. Når de selv mener de ikke er klare, ser det vanskelig ut. Hvem vil vel velge å være kasteball i Eliteserien fremfor å hevde seg i toppen av 1. divisjon?

 • Ingen fare for Seahawks i Eliteserien i 2017. Som Christian sier så er ikke Seahawks aktuelle før tidligst 2017, uansett hvordan det går denne sesongen, for juniorprogrammet må bli bredere og mer stabilt, flere ressurspersoner må inn i klubbsystemet og spillerstallen vår må utvides med enda flere spillere som både er dedikert OG prioriterer trening utenom treningene… misforstå meg rett, vi har en flott gjeng med fantastiske utøvere, på alle mulige måter, men spillerstallen består samtidig jevnt over av hele spekteret, fra “dette kan jeg tenke meg å bli god til…om jeg får tid, da”, via “her vil jeg prøve å prioritere”, til “slipp meg frem, jeg skal bli BEST!”
  Litte mer tyngde over mot siste kategori, så tenker jeg vi nærmer oss… 🙂

 • Om man setter likhetstegn mellom antall lag i serie og antall kamper så er det ikke nødvendigvis en sammenheng. Det største hinderet for flere kamper i toppserien her i landet har tradisjonelt vært antall (kvalifiserte) dommere, i tillegg til begrenset banetilgang tidlig på våren for flere av lagene, dog i mindre grad. Men ikke antall lag. En toppdivisjon bestående av 5 lag som spiller dobbel serie vil bestå av 20 kamper + sluttspill, 23 kamper totalt. Altså minimum 9 kamper på alle inklusive semifinaler (med unntak av laget som havner som nr 5 som uansett ender opp på 8 kamper), med finalelagene på 10 kamper totalt. I 2016 kan man planlegge for å starte 1.mai helgen og ha finale 15.juli. Med 5 lag blir det også umulig å spille fler enn 2 toppkamper pr helg, det samme antall som tradisjonelt har vært max når alle seriene sparker i gang. Dette kan også bidra til oppsett som ikke får de 3 til 4 ukers oppholdene mellom kamper for enkelte lag da det med 5 lag i dobbel serie kun er et lag med bye week pr uke og alle må uansett ha 2 byeweeks hver. (plass til IFAF-serie, anyone?)
  Sannsynligvis hadde forbundet ivaretatt dette for i år hadde man visst det man nå vet. Men det er ingen umulighet å legge lista på antall lag som er igjen nå, og planlegge derfra. Selv om vi alle skulle ønske oss 30 lag med 50 spillere på hver så skjer nok ikke det. Da er det i større grad, etter min mening, å heller sørge for forutsigbarhet for alle med utgangspunktet vi har hatt i mange år. Fra og med 2016 til 2020 slipper vi også 17 mai i helgen så da kan man spille kamp da og.. Så flere lag totalt? Gjerne. Blir det flere kamper? Ikke nødvendigvis.

 • 5 lag og dobbel serie er faktisk et ganske bra oppsett på mange måter, men en toppserie på fem lag er litt snaut og understreker at vi trenger å vokse. Det er også veldig sårbart for at et nytt lag gjentar Storm og Gladiators og trekker seg rett før seriestart. Vi bør derfor søke mot 6 lag igjen så snart som mulig. På sikt mener jeg man skal opprettholde målet om 8 lag på øverste nivå. En 8-lagsserie med 4+4-oppsett (dobbeltmøte i egen gruppe, enkeltmøte i den andre) gir hvert lag 10 kamper, og kan i teorien avvikles på 10 uker, ettersom man ikke er avhengig av å legge inn bye weeks.
  For øvrig morsomt at det blir litt diskusjon av dette – det var hensikten. Og bare saklige innlegg i tillegg. 🙂

 • Nei, tenker da primært to grupper med dobbeltmøter innad og enkeltmøter mot lagene i den andre gruppa. Og en felles tabell. Alternativt kan man selvsagt kjøre enkel serie, alle møter alle. Men det blir jo en del færre kamper da (7 per lag).

 • Lenkevarsling: Årsrevyen: Amerikansk Fotball 2015 – takk for i år! – Amerikansk Fotball

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.