Tidenes beste spillere: NTNUI Nidaros Domers

Logo Domers

I denne artikkelen ser vi nærmere på de aller beste spillerne som har vært innom Nidaros Domers – eller NTNUI Nidaros Domers som de i lang tid har hatt som navn og organisatorisk tilknytning. Her har du dem; veiet, målt og rangert!

 

HVORDAN ER RANGERINGEN GJORT?

Vi har fått synspunkter fra noen av de mest kunnskapsrike personene som har vært med i Domers i årenes løp, og som kjenner klubben svært godt. Disse har hver for seg gitt oss sin liste over det de rangerer som de 5 beste norske og de 5 beste importene som har vært hos Domers. Vi har deretter aggregert dette opp til én liste, som utelukkende er basert på de synspunktene vi har fått – vi har altså ikke selv synset rundt det. Derimot har vi tatt noen avgjørelser ved “tie breakers”, men dette finner du adressert der hvor det er tilfelle.

Vi har satt opp lista, og du finner i tillegg til navn på spilleren og informasjon om vedkommende (inklusive posisjon), også en score bak navnet. Man får 5 poeng for å være #1 på et jurymedlems liste, 4 poeng for å være #2, 3 poeng for #3, 2 poeng for #4, og 1 poeng for å være #5. Dette blir summert opp basert på antall stemmer, og deretter delt på antallet som har stemt. Maks poengsum man kan få blir da 5,00 (som betyr at alle stemmeberettigede har hatt vedkommende som #1 på sin liste). Hvis du lurer på mer rundt hvordan vi har kommet frem til listene og poengsum med videre, så anbefaler vi å se artikkelen vi presenterte forrige fredag:

 

5 BESTE NORSKE SPILLERE

Så; la oss komme til saken! Vi begynner med å presentere de som er kåret til de 5 beste norske spillerne som har vært hos NTNUI Nidaros Domers:

1. Kristian Austreim (5,00). DB, WR, LB, KR, PR, QB.

Kristian Austreim - C-EM 2007 - fotograf ukjent

Juryen var ikke i tvil; samtlige hadde Kristian Austreim som tidenes beste norske spiller hos NTNUI Nidaros Domers. Austreim-tvillingene, Erling og Kristian, var begge viktige spillere for Domers i en årrekke. Kristian ble værende i byen lengre, og selv om begge var landslagsspillere og bidro solid på klubblaget også, så er det Kristian Austreim som står solid plantet som #1 hos Trondheimslaget. Draktnummeret hans, #90, er pensjonert, etter at Kristian la opp i kjølvannet av 2013-sesongen. Nå varte riktignok ikke den pensjonisttilværelsen særlig lenge, da ivrige ildsjeler sørget for å legge til rette for et lag i hjembyen til Kristian Austreim – og høsten 2013 var han den sportslige bautaen når dét initiativet gikk fra papirtiger til noe reelt på kunstgressbanene i Haugesund. Mens han i dag bruker kreftene som sportslig leder, hovedtrener og quarterback i 2.divisjon, så er han nok aller best husket i Trondheim som defensiv back med evne til å spille receiver, linebacker, retur, og -ved behov grunnet skader e.l.- quarterback.

 

2. Jason Ready (2,33). RB, LB.

Jason Ready - profilbilde FBReady, som er amerikaner og spilte high school-fotball for smått legendariske Coach Jim Ingram på Washington High School i Fremont, California, har bodd i Trondheim i mange år. Han er dermed å regne som fastboende, og faller i denne sammenheng inn under definisjonen ‘norsk spiller’, ikke ‘importspiller’.

Når Jason Ready kom til byen og ble en del av Domers fikk laget en forsterkning av uante dimensjoner. Ikke bare var han en svært solid bygget runningback, han var også en ildsjel, glimrende linebacker, og trener. Det er kanskje ikke så mange som husker det nå, men Ready var blant annet ansvarlig for det første U19-laget Domers (under navnet Nidaros Dragons) noensinne stilte – et lag som på kort tid lærte imponerende mye fotball; det viste igjen på utførelsen på banen.

Jason Ready var også en tur innom Vålerenga Trolls, men det er nok først og fremst som Nidaros Domers-spiller han vil bli husket. Ready bor i Trøndelag den dag i dag, men er for tiden ikke aktiv innen amerikansk fotball.

 

3. Atle Prange (2,00). QB, OL.

Atle Prange - seriemester 2007 - foto Jan-Fredrik Willums

Foto: Jan-Fredrik Willums

Når man skal ramse opp de mest markante quarterbackene i norsk serie gjennom årene, så vil Atle Prange sitt navn dukke opp i diskusjonen i mange år fremover. Prange, med bakgrunn fra Oslo Vikings før han fant veien til Trondheim, ble en markant lederskikkelse, trener og spiller hos NTNUI Nidaros Domers. Han var også en tur innom amerikansk fotball i Tyskland, men det er i Domers han har lagt ned sin største innsats innen sporten. Som quarterback ga han NTNUI Nidaros Domers en trussel i både løpe- og pasningsspillet som i mange år sikret at Trønderne hadde en stabil norsk quarterback av god nok kvalitet til at laget var konkurransedyktig.

 

4. Øyvind Rein (1,33). LB. Deler 4de-plassen med Hans Magne Bårtvedt.

Øyvind Rein PT Rogstad Aleks Pettersen - foto JM Henriksen

Øyvind Rein (til venstre) med gode footballvenner

Den nåværende lederen for amerikansk fotball i Norge er nok en Haugesunder (som f.eks. Kristian Austreim) som endte opp med å studere i Trondheim og ble en del av byens amerikansk fotball-lag. En fysisk stor og kraftig kar; Rein ble fort en viktig og etterhvert svært dyktig forsvarsklippe for Domers. Det er ikke få taklinger han har stått for, og det er et merkbart savn de gangene Øyvind Rein ikke er i midten av Domers-forsvaret. Heldigvis er han fortsatt ofte å finne der, og bidrar til at NTNUI Nidaros Domers holder Eliteserie-kvalitet.

 

4. Hans Magne Bårtvedt (1,33). DL. Deler 4de-plassen med Øyvind Rein. Får 4de-plassen foran Vegard Tysse fordi han -som Øyvind Rein- fikk 2 stemmer, kontra Tysses ene.

Et fysisk beist av dimensjoner, Bårtvedt er nok i dag mest kjent som styrkeløfter etter at han la amerikansk fotball på hylla i 2009 for å konsentrere seg om å løfte på ting som ikke beveger seg av seg selv. Bårtvedt, som forøvrig også er fra Haugalandet, vant for en ukes tid siden EM-sølv, så den satsingen har ikke vært forgjeves! Selv om han har lagt vekk pads og hjelm: Tiden for Domers fra 2003 til 2009 var skjellsettende nok til at han får stemmer på 2 av 3 lister vi fikk fra juryen, og hans innsats som linjemann huskes med glede i Trondheim!

 

Andre som fikk stemmer: RB Vegard Tysse (1,33), RB Sondre Vik Furuseth (0,67), RB Sigurd Dale (0,67), LB Eivind Skeie (0,33).

 

5 BESTE IMPORTSPILLERE

NTNUI Nidaros Domers har i lang tid hatt tilhold i vår øverste divisjon, den nåværende Eliteserien. De har også i mange år hatt importspillere, om enn ikke i like mange sesonger og i like stor utstrekning som eksempelvis Vålerenga Trolls, Oslo Vikings eller Eidsvoll 1814s. Det er allikevel en god del spillere som har vært innom Domers og som havner inn under en import-definisjon i vid forstand. Det skulle allikevel vise seg at det var svært tydelig hvilke 2 som har gjort størst inntrykk!

De 5 beste importspillerne som har vært hos NTNUI Nidaros Domers:

1. Dustin Hawke Willingham (4,67). QB.

MaxEmanuelson_J9R7791

Dustin Hawke Willingham. Foto: Max Emanuelson

Willingham, som er inne i sin fjerde sesong i Trondheim, har vært en av de store profilene i den norske ligaen siden han ankom landet i 2012. Nå ble riktignok 2012-sesongen meget begrenset på banen for hans del, grunnet en skade i første kamp. At han spilte en halv kamp med en skade som egentlig avslutter sesongen for enhver spiller, ga ham umiddelbart mye respekt hos både lagkamerater og motstandere. Det skulle også vise seg å bli den eneste seieren for Domers det året. Han ble værende i Trondheim, og i 2013 var han tilbake på banen i det som må betraktes som en av Domers beste sesonger noensinne, om ikke den beste. Laget var konkurransedyktig fra start til slutt, og falt i sluttspillet med svært knapp margin når de møtte Eidsvoll på bortebane i semi-finalen.

Dustin Hawke Willingham har tydeligvis trivdes godt i Trøndelag, for også 2014- og 2015-sesongene har han spilt for NTNUI Nidaros Domers. Han er en markant skikkelse med mye kunnskap om sporten, en livsfarlig kastearm, nok mobilitet til å true den veien også, og et konkurranseinstinkt som bidrar til å gjøre ham til en quarterback som vil bli husket både i Trondheim og resten av amerikansk fotball-miljøet i Norge i lang tid.

La oss ta en nærmere kikk på hva Dustin Hawke Willingham står for på banen:

 

2. Nick Garratt (4,33). LB.

Nick Garratt - ukjent fotograf

Linebackeren med bakgrunn fra USC (NCAA FBS) var en meget solid forsterkning som hadde en massiv positiv effekt på Domers selv om han kun var i Trondheim 1 sesong (2013). Ikke bare var han en svært solid spiller, han var ekstremt kunnskapsrik, metodisk og flink til å bruke tid på forberedelser. Garratt var en sentral årsak til at Domers i 2013 kun var én scoring unna å spille NM-finale, når de tapte knapt i semi-finalen mot Eidsvoll 1814s – laget som til slutt vant det hele.

Her kan du se hva Nick Garratt stod for i sesongen før han havnet i Trondheim, når han var i Finland og spilte for Oulu Northern Lights:

 

3. Arno Anderes (1,67). DB.

Arno Andreas EM-finalen 2014 - screenshot JM Henriksen

Eurosport fikk ikke navnet helt korrekt, eller var det vi som fikk det feil?

Mens de to første på lista er amerikanere, så er Anderes faktisk noe så uvanlig som en østerriksk importspiller – det har vi ikke tradisjon for å ha i Norge. Arno Anderes viste seg imidlertid å være en svært god forsterkning for Domers i 2013. Den defensive backen gjorde sine saker så bra også når han returnerte til hjemlandet, at han havnet i landslagstroppen som til slutt endte opp med EM-sølv i 2014.

 

4. Ken Williams (1,00). QB.

Quarterbacken Kenrick Williams har for mange (inklusive oss) gått i glemmeboka. Han var en kanadisk QB som kom til Trondheim i 2002, og viste seg å være en god spiller som tok laget et steg videre angrepsmessig.

 

5. Don Cotter (1,00). OL.

Nå skal vi et godt stykke tilbake i tid; Don Cotter var en av de første import-spillerne Domers noensinne hentet, og den offensive linjemannen viste seg å være en habil forsterkning når han var her rundt årtusenskiftet. Om vi ikke husker helt feil så var han en av to importer på offensiv linje hos Domers det året han var i Norge. Cotter, som ikke akkurat var kortvokst, hadde bakgrunn fra semi-pro i USA – vi mener å huske at han kom fra spill hos Oakland Vipers – samme lag som han senere var linjetrener for.

 

Andre som fikk stemmer: LB Lee Davidson (0,67), RB Toni Piirto (0,33), OL Jonathan Binks (0,33).

Vi gjør oppmerksom på at av de 3 listene vi fikk på importspillere, så inneholdt 2 av dem 5 navn, og 1 av dem 3 navn. Dette som informasjon hvis du setter deg ned for å se på regnestykket som ligger bak 🙂

 

SYNSPUNKTER?

Har du noen tanker om lista? Noen navn du savner? Noen historier om de som er nevnt? Del gjerne dine tanker via kommentarfeltet!

5 kommentarer

 • Som eldgamling i Domersmiljøet vil jeg bare gi hederlig omtale til Eric Hebert. Han var en canadier, ikke så stor og kraftig, og ingen ungdom da han møtte på trening på midten av 90-tallet en gang. Han kunne derimot masse fotball, og var absolutt med på å løfte laget fra en gjeng som sprang rundt og rotet, til en gjeng som sprang rundt og rotet med en viss struktur. Dessuten var det vel første gang vi så noe som lignet på ei kastearm.

 • Jan Morten Kristoffersen

  Det vil komme mange meninger om denne listen.
  Ikke for å tråkke spillerne på importlisten på tærne, men den importen som har betydd mest for Domers gjennom tidene er Lee Davidson.
  Han var en god spiller (spsiellt i sin tid) og han organiserte Domers og spillestil.

  En annen spiller som ikke er nevnt engang, er Ari Laukkonen. Han var en enorm linebacker. Og han lagde faktisk den første reelle spillboken for Domers defence. Han ledet defence det året Domers første gang kvalifiserte seg til å spille i øverste avdeling.

 • Jeg er enig med Jan Morten, særlig når det gjelder Lee. Lee var selve Domers de årene jeg var i klubben, og vi hadde enorm respekt for han som medspiller trener. Hadde det vært en tilsvarende liste over trenere, er det vanskelig å se for seg noen andre enn Lee på toppen. Jeg har lyst til å trekke frem en annen importspiller som hadde enorm effekt for oss. Det var Mike Lynch, han var en outstanding tailback som satte maaange poeng på tavla. I tillegg var han en giftig linebacker. Jeg kommer aldri til å glemme monstertaklinga hans mot Vikings ute på Heimdal. Lynch lærte meg masse og var en strålende trener. Han var også en utrolig morsom og fin fyr å ha i spillergruppa. Nordmann-lista kan jeg være veldig enig i, og jeg ser at jeg har vært heldig nok til å spille med så godt som samtlige av disse. Jason var et helvete å møte i en mot en-driller, det samme med f.eks. Jan Erik, Calle, Eyvind og Kjetil Samuelsen. Det var krevende og moro å trene mot et så hardt Defence. Jeg savner det der! …og så må vi ikke glemme at vi i mange år hadde ligaens suverent beste Kicker i Kjell Lorentzen. Han var outstanding hver gang han ikke satt i hagestolen sin.

 • Jeg tror Eric begynte i høsten 1993, rett etter at vår første sesong var over. Jeg kan underskive på at før dette var vi en gjeng som sprang rundt og rotet, trenere uten innsikt (som meg) må ta skylde for det , selv om vi ble nr 2 i 2 div i 1993.

 • Lenkevarsling: Årsrevyen: Amerikansk Fotball 2015 – takk for i år! – Amerikansk Fotball

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.