Washington gir nøklene til Kirk, er slemme med RG3

RG3 down for the count

I USA er det interessante dager i nasjonens hovedstad, Washington. Etter at de draftet Robert Griffin III, sørget for å overforbruke ham helt til han var alvorlig skadet, og deretter ble sure fordi han ikke viste seg å gjenta college-suksessen steg for steg på banen, har såpeoperaen steget til stadig nye høyder.

Når Jay Gruden kom inn som lagets trener før 2014-sesongen arvet han en RGIII, som han gjerne kalles for enkelhets skyld (eller RG3 for de av oss som sliter med hele 5 tegn), som nok både hadde litt i overkant store forventninger på seg til tross for å ikke være omringet av sportslige superstjerner som tilsammen utgjorde et sterkt lag, og som kanskje hadde hørt i overkant mye på agenter, venner og tilbedere som satte ham på en meget høy pidestall.

Samme år som RGIII ble draftet i 1ste runde av Washington, draftet daværende lagledelse også en QB i 4de runde. Kirk Cousins heter han, og når RGIII et godt stykke ut i rookie-sesongen gikk ned for telling bak en sliten offensiv linje, så viste Cousins at også han kunne ha noe i NFL å gjøre. Det ble begrenset sjanse for ham til å vise hva han stod for, men frøet var sådd.

Kirk Cousins

Kirk Cousins – nå gjelder det!

Nå har hovedtrener Jay Gruden, etter å først ha ofret Robert Griffin III bak en horribel offensiv linje i en av forsesongs-kampene, funnet ut at Washington er Kirk Cousins sitt lag. Har Gruden plutselig funnet uventet gull siden han bytter QB? Det gjenstår å se. Lagets tidligere hovedtrener Mike Shanahan gikk umiddelbart ut med støtte til Cousins, som han i samme slengen deklarerte at kan være en topp 10-QB i NFL.

Hvem er det egentlig Kirk Cousins skal erstatte? La oss ta en kikk på hva Robert Griffin III har gjort i NFL:

 • NFL Offensive Rookie of the Year 2012
 • Valgt til Pro Bowl 2013 (altså etter 2012-sesongen)
 • QB-rating på 90.6 så langt i NFL-karrieren
 • 40 TD-pasninger mot 23 interceptions
 • 8.097 passing yards
 • 8 rushing TDs, 1.480 yards på løp

Hvordan ser Kirk Cousins sine prestasjoner i NFL ut så langt? La oss sammenligne:

 • QB-rating på 77.5 så langt i NFL-karrieren
 • 18 TD-pasninger mot 19 interceptions
 • 3.030 passing yards
 • 56 yards på løp

Okej…det er åpenbart ikke disse statistikkene Jay Gruden og hans trenerstab har valgt å skifte startende QB på bakgrunn av. Nå skal vi legge til at svært mye av de gode tallene for Robert Griffin III kom i hans første sesong i 2012, og deretter har det vært en gradvis forverring. For Cousins sin del var det bra tall det lille han fikk muligheten til å vise i 2012, mens det egentlig var først i 2014 at han virkelig fikk prøve seg. Det gikk så som så, men vi tør påstå at det totalt så bedre ut enn det bildet vi malte i kulepunktene ovenfor. Samtidig; vi snakker om denne karen:

Cousins INT 2014-10-1216_44_09

Den store debatten rundt Washington har i forsesongen gått på måten hovedtrener Jay Gruden behandler Robert Griffin III. Det er ingen som tviler på at det er en isfront mellom de to, og at Gruden nok helst skulle sett at RGIII ikke var en del av laget hans. Problemet er at Redskins ofret halve fremtiden sin for å handle seg opp til 2.valget i 1.runde av 2012-draften slik at de kunne få tak i Robert Griffin III. Så selv om han presterte flott i sin første sesong, og har gjort mange gode prestasjoner også etter det, så snakker vi om en fyr som kostet klubben hans 3 førstevalg (#6 i 2012, #22 i 2013, #2 i 2014) og 1 andrevalg (#39 i 2012). Da skrus forventningene i taket, både på og utenfor banen.

Utenfor banen har det vært en del krøll, og RGIII har ikke gjort ting enklere for seg selv med utsagn om at han er den beste QBen i NFL, når han strengt tatt har en del å bevise. Slike utsagn, som nok helst sier noe om fokuset og det å sette press på seg selv, kan mistolkes til å være selvopptatthet og feil fokus. En del situasjoner de senere årene, hvor Griffin III blant annet ikke tok en forventet leder-rolle når det gjaldt ansvar mens det gikk dårlig for laget, lot lagkamerater og trenere i stikken i kommentarer til media, og lignende mangler på takt og tone har bidratt til et bilde som kanskje ikke er helt uriktig i forhold til selvopptatthet. Det kan se ut som om Jay Gruden for lengst har bestemt seg for at det er slik det henger sammen, og det har ikke hjulpet relasjonen hans med en QB som nok samtidig var i overkant eierens gullgutt når Gruden kom inn.

Nå har Gruden i grunn satset alt på ett kort i form av Cousins. Årsaken til QB-byttet er begrunnet med at Kirk Cousins gir Washington størst sjanse til å lykkes her og nå. Skulle Cousins lykkes på banen, så skaffer det Gruden arbeidsro. Om han ikke lykkes, så står Jay Gruden i en svært vanskelig situasjon, med en eier (Daniel Snyder) som helst skulle sett dyrekjøpte Robert Griffin III på banen, og med en tilhengerskare som da trolig vil oppleve at de har sett igjennom Grudens personlige vendetta mot en enkelt spiller.

Dette blir spennende, for alt står og faller på Kirk Cousins.

KirkCousinsHumpingCelebration

Eller egentlig; på hans offensive linje 😉

3 kommentarer

 • Greit RGIII har fått den korte enden av pinnen skade messig. Og greit de solgte store deler av fremtiden sin ved å trade opp for å ta han.
  Og som dere sier, det er Snyder som hentet spilleren ikke Gruden.
  Men når du blir skadet stort sett hver sesong, og går glipp av en hel én, burde kanskje en pro-spiller se seg i speilet og gjøre tiltak?
  Kneet fungerer ikke lenger, farten er ikke den samme – Hva med å bygge seg opp 10-15lb for å bedre tåle en sesong i NFL?
  Hva med heller å jobbe med seg selv fremfor å se ned på andre?
  Ingen kan ta fra han talentet, men før eller siden må det stilles spm ved leder og samarbeids egenskapne hans!

  En annen grunn til å gå videre med cousins, er økonomi!
  Om det var Gruden eller Snyder som plukket opp 5års oppsjonen hans vet jeg ikke.
  Men det får vi vel svar på så fort RGIII blir klarert av ligaen. Blir han værende, kan mye tyde på at Gruden er villig til å gi han en siste mulighet, da det vil koste dem $16mill mot neste års cap.
  Men om han blir løslatt etter å ha blitt klarert for spill, vil dette bare koste dem snaut $4mill.
  Der kan man både få inn 2 og 3 spillere…..

  • Tusen takk for kommentaren, Petter!

   Mye av poenget, som vi også sikter til i saken og nevner spesifikt i en av de første setningene, er at RGIII ikke nødvendigvis er tilfeldig mye skadeutsatt. Det er ikke så uforståelig at han blir frustrert, og spørsmålet er hvor enkelt det er å være en leder for en organisasjon som ikke tar vare på deg. Jeg husker godt kampen hvor han ble alvorlig skadet i rookie-sesongen. Han var allerede skadet og haltet rundt på banen før den endelige skaden som satte ham ut; Washington burde utvilsomt ha tatt ham ut lenge før de gjorde, noe også kommentatorene påpekte under sendingen (og før skaden). Nå skal det sies at vi påpeker også hans utfordringer på områdene rundt ledelse og samarbeid – det synes jeg artikkelen balanserer ganske bra, selv om det nok skinner igjennom at undertegnede ser en spiller som ikke har blitt godt nok tatt vare på.
   Ser forøvrig at SB Nation tar for seg denne tematikken i dag: http://www.sbnation.com/2015/9/1/9232961/robert-griffin-iii-washington-jay-gruden-dan-snyder-mike-shanahan-injury-concussion

   Det økonomiske er et sentralt poeng som skal bli spennende å følge i fortsettelsen; det gir lite mening for Washington å ha RGIII hengende rundt med den risikoen det innebærer, så som du insinuerer bør de fra et kostnadsmessig ståsted bli kvitt ham når de først har tatt den avgjørelsen de har. Klart; det er noe som heter å “spare seg til fant”. Det hjelper dem trolig lite med 2 eller 3 gode spillere hvis de fortsatt mangler en QB av solid kaliber. Derfor blir det spennende å se om Jay Gruden & co. kan få Kirk Cousins til å storspille, eller ihvertfall spille godt nok til å ikke tape kamper for dem. Det er verdt å huske at en viktig årsak til at Daniel Snyder hentet inn Jay Gruden, var nettopp hans rykte på seg som QB-guru som kunne få det beste ut av spillere på den posisjonen. RGIII er kanskje Grudens første bom i Snyder sin bok i så måte, så da må han nok lykkes med Cousins om han skal bli værende i Washington en stund til.

 • Lenkevarsling: Robert Griffin III – en ny vår hos Cleveland Browns? – Amerikansk Fotball

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.