Nordmann til Senior-VM 2015!

World Championship Full Color

Nei; Norge er ikke kvalifisert som lag. Men én nordmann er allikevel å finne som deltaker når seniorverdensmesterskapet i amerikansk fotball går av stabelen i Canton, Ohio i sommer. Det er ingen ringere enn det som må kunne sies å være vår, og en av Europas, aller fremste dommere: Einar Bolstad!

Einar Bolstad - foto Max Emanuelson

Einar Bolstad. Foto: Max Emanuelson

Einar er trukket ut til å være en av dommerne i turneringen. Det er det internasjonale forbundet for amerikansk fotball, IFAF, sin dommerkomité som har bestemt at Einar Bolstad er en av de dyktige som får det ærefulle oppdraget.

Bolstad er ikke ukjent for tilsvarende oppdrag, da han i tillegg til å være svært dyktig, også er svært erfaren. Man skulle nesten tro de to tingene hang sammen; i Einar sitt tilfelle gjør de det. Han har blant annet dømt i verdensmesterskap, Europamesterskap, high school-fotball i USA, NFL Europa, og stort sett det meste som kan krype og gå av mesterskap og nivåer både internasjonalt og nasjonalt. Her har du Einar i aksjon, og fra hans perspektiv(!) via et go-pro kamera:

Det er 32 dommere som er valgt ut til oppdraget med sommerens senior-VM. Av disse kommer 13 fra Europa, 10 fra Nord- og Sør-Amerika, 6 fra Asia og 3 fra Oceania. Ingen fra Afrika er valgt ut, men til gjengjeld skal personer fra blant annet Kenya være blant 12 dommere som er med som lærlinger. Riktignok skal de ikke dømme, men de skal følge de 32 dommerne i tykt og tynt -skygge dem- for å lære på det viset.

Det hele vil bli ledet av formannen for IFAF sin dommerkomité, Bill LeMonnier. LeMonnier er svært velkjent i dommerkretser, og har blant annet en lang dommerkarriere på alle college-nivå bak seg.

Einar Bolstad dømmer NFL Europa

Einar Bolstad som Line Judge i en NFL Europa-kamp

Dommerne vil bo samlet på Walsh University i Canton under mesterskapet, som er nok et grep for å bli samkjørte. Andre grep er f.eks. et lukket nettforum hvor forskjellige temaer knyttet til både selve mesterskapet og dømming generelt er på agendaen.

At dommerne må arbeide for å bli samkjørte er det ingen tvil om; med mange nasjonaliteter samlet krever det mye kommunikasjon for å få alle på “samme side”. Som om ikke utfordringen var stor nok, så skal det for første gang i IFAF-sammenheng dømmes med 8 dommere på banen om gangen. Vi er vant til å tenke 7 som maks, men 8 er det nye 7 i dommerverdenen!

Det er forøvrig verdt å merke seg at utfordringen kanskje i praksis blir mindre med 8 kontra 7, da det nødvendigvis er en endring som er gjort for å få ekstra øyne på banen og i en posisjon som dekker det andre har måttet dekke før. Vi ser ikke vekk fra at det i praksis kan gi bedre dømming totalt sett.

Vi gratulerer Einar Bolstad, og ser frem til at ihvertfall en nordmann gjør en glimrende innsats i senior-VM 2015!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.