Lura Bulls ønsker å forlate Eliteserien

Glads vs Bulls 2014 - Dag Thore Knutsen

Gladiators vs. Bulls 2014 – Foto: Dag Thore Knutsen

I en epost sent fra forbundet til alle klubbene i Eliteserien og 1. divisjon i går, kom det frem at Lura Bulls ikke ønsker å fortsette i Eliteserien i 2017, men heller ønsker å rykke ned til 1. divisjon slik  Nidaros Domers gjorde før fjorårets sesong. Om dette blir tilfelle vil Lura bli den fjerde klubben på like mange år som forlater Norges øverste divisjon.

For bare tre år siden besto Norges øverste divisjon av hele syv klubber. Samtidig skjedde det en liten eksplosjon i seniorlag på lavere nivå, og nye lag poppet opp over hele Norge. Flere av dem hadde uttalte ambisjoner om å hevde seg i norgestoppen innen få år.

Så trakk Bergen Storm seg fra serien før 2014-sesongen, og Kristiansand Gladiators fulgte etter før 2015-sesongen. I fjor høst kom meldingen om at heller ikke Nidaros Domers ønsket å fortsette å konkurrere på øverste nivå. På disse årene har heller ingen nye klubber tatt steget opp til de resterende lagene i Eliteserien. Det ble riktignok opprettet et mellomsjikt før årets sesong i form av den nyopprettede 1. divisjon, men det ble bevist i sluttspillet er det fremdeles stor avstand mellom lagene der, og de i Norgestoppen.

Det at Lura Bulls, klubben som ble Norgesmestere så sent som i fjor, heller ikke ønsker å konkurrere på øverste nivå lenger, kom derfor som et lite sjokk på oss i redaksjonen. Kristiansand Gladiators trakk forsåvidt også klubben rett etter et NM-gull, men de forlot divisjonssystemet helt, og begynte å bygge klubb igjen et år etter i 2. divisjon. Lura ønsker kun å rykke ned til en divisjon hvor de i NM sluttspillet slo årets nest beste klubb hele 55-0.

Bulls Vu vs Seahawks b 2016

Bulls overkjører Seahawks 55-0 i NM sluttspillet 2016. Foto: Cecilie Hagen

Bakgrunnen for avgjørelsen kommer i følge våre kilder fra de nye reglene til juniorlag hos eliteserieklubbene. Ettersom Bulls trakk U15 laget sitt tidligere i sommer, oppfyller de ikke kravet om to juniorlag, for å få benytte profesjonelle spillere på laget til neste år. Spillergruppen i Bulls tok en avgjørelse om at de ikke ønsket å konkurrere i Eliteserien uten profesjonelle spillere, og de ønsker derfor å rykke ned til 1. divisjon hvor det kun er tillatt med profesjonelle spillere fra EU/EØS landene. Det var riktignok ingen av 1. divisjonslagene som benyttet seg av den muligheten i fjor.

Avgjørelsen til Bulls vil føre til at det gjenstår kun tre Eliteserieklubber til våren – Vålerenga Trolls, Eidsvoll 1814’s og de regjerende norgesmestere Oslo Vikings. På bakgrunn av det har forbundet kalt inn alle Eliteserie- og 1. divisjons-klubber til et møte for å finne løsninger på utfordringene i dagens Eliteserie. Kristiansand Gladiators er også invitert på møtet, da de har et ønske om å rykke opp og konkurrere i 1. divisjon til våren.

Det virker som om forbundet er villigere til å se på endringer i reglementet til profesjonelle spillere, men kun om alle klubbene er enige. Det virker også som om at det er et ønske fra forbundet sin side om at noen andre klubber skal rykke opp til Eliteserien, for å unngå en serie med kun tre lag. Nidaros Domers og Åsane Seahawks er nok hovedkandidatene til et slik opprykk, ettersom de kapret de to øverste plassene i 1. divisjon i år.

Lura Bulls vs Nidaros Domers-61

Domers konkurrerer mot Bulls i 2015. Foto: Kristoffer Andreassen

Uansett hva resultatet av dette møtet blir så er det ingen tvil om at det vil få store konsekvenser for seniorseriene neste år. Om mot all formodning både Åsane og Nidaros skulle rykke opp til Eliteserien vil det fremdeles være kun 5 lag i Eliteserien og 5 lag i 1. divisjon, mens 2. divisjon antagelig vil bestå av flere lag enn de to førstnevnte seriene tilsammen.

Dette igjen setter spørsmålstegn ved hele roten av problemet. Grunnen til at klubb etter klubb har trukket seg fra Eliteserien er at det er utrolig dyrt å spille der – mye grunnet kostnadene knyttet til profesjonelle spillere, som Lura Bulls ved å trekke seg forteller at er helt nødvendig for å konkurrere i Eliteserien. Vålerenga Trolls har riktignok tatt avstand fra profesjonelle spillere, men de har heller ikke hevdet seg i toppen på mange år.

Hadde en løsning vært å stikke fingeren i gjorda å si at vi er rett og slett ikke der enda at klubbene har råd? Vikings og 1814’s er selvfølgelig unntaket, men forbundet er klare på at de ikke ønsker en Eliteserie med kun disse to klubbene slik vi har sett tidligere. Er det derfor det beste for det norske seriesystemet å forby profesjonelle spillere fullstendig i noen år, slå sammen Eliteserien og 1. divisjon og la klubbene jevne seg ut? Dette vil trolig bety et skritt tilbake for Vikings og 1814’s, men på sikt vil det trolig gjøre norgestoppen jevnere? Eller?

Jeg vet ikke fasiten, men resultatet av møtet mellom forbundet og klubbene i Elite- og 1. divisjon vil trolig ha en enorm påvirkning for fremtiden til amerikansk fotball i Norge.

 

Tekst mail forbundet Bulls til 1div

Mailen sendte fra forbundet til klubbene i Elite og 1. div

7 kommentarer

 • Jeg tror absolutt artikkelforfatter er inne på en riktig retning, for at Eliteserien skal bestå i et attraktivt format.
  Det hadde vært spennende, om klubber og forbund hadde blitt enige om en Eliteserie i 2017 uten importer.
  Da da tror jeg den kunne inkludert 5-6 lag, kanskje t.o.m 7, og fortsatt vært spennende og like attraktiv for publikum. Selvsagt hadde det vært forskjeller på lagene, men på like(re) premisser.

  F.eks
  1814
  Vikings
  Trolls
  Bulls
  Domers
  Gladiators
  Seahawks

  Som det ble nevnt så rammer det antageligvis 1814 og Vikings mest, men på den annen side, hvor spennende blir det for de med den hjemlige serien (jeg vet ingenting om deres internasjonale ambisjoner i 2017) om det skulle ende med tre lag i eliteserien.

  Jeg ser at det blir en konsekvens i 1. divisjon om alle de lagene jeg nevner skulle ende i Elite, men det er mest sannsynlig at noen av disse blir i 1. div allikevel.
  Men essensen er at flere lag vil holde seg i Elite, om kostnadsbildet blir lavere, og konkurransen blir jevnere.
  I mine øyne så er variasjonen/nivået på lagene, i forhold til hvor godt de lykkes med å hente riktig spillere, for stor i den Norske ligaen. De kan dominere det ene året, og slite det neste.

  Mulig at noen lag vil bruke de økonomiske ressursene på å hente inn gode EU/EØS spillere, men det er en annen sak.

 • Hvordan kan du si at det vil ramme Vikings og 1814s mest? De to lagene som hadde en import hver ifjor og har flust med spillere av høy klasse. I en liga uten importer vil Vikings og 1814s fortsatt være favoritter.

  Nevnte Bulls vil slite mer.

 • Jeg ordla meg tydeligvis litt uklart: Men jeg mente det antagelig ville ramme de mest, fordi jeg antok at de var kanskje de eneste lagene igjen (av 3 i Eliteserien) som planla importspillere i 2017.
  Jeg skrev også at det fortsatt ville være forskjell på lagene, men på like(re) premisser.
  Så uttalelsen var ment kun i forhold til import, ikke til hvordan de vil prestere som lag.
  1814 og Vikings vil være i toppen uansett.

  Men alt dette er jo bare synsing og antagelser fra min side, og mulig helt feil.

 • Lenkevarsling: Møte avholdt: Ny struktur på Eliteserien 2017! – Amerikansk Fotball

 • Lenkevarsling: 2017-serien: Åpent brev til forbundet – Amerikansk Fotball

 • Lenkevarsling: Lura Bulls U19 trekker seg fra bortekamp – Amerikansk Fotball

 • Christian Hermansen

  Jeg sa det for tyve år siden og det er like aktuelt fortsatt. For at sporten skal vokse i Norge trenger vi flere lag og flere utøvere og en stabil liga hvor det ikke forsvinner lag hver eneste sesong fordi de tre beste klubbene gjør det umulig å konkurrere på samme primisser fordi de tre beste lagene har alltid fokuset på å ha flest og best importspillere og stjele spillere fra de øvrige lagene.

  Vet ikke om TNFJ har tatt vare på artikkelen hvor Bærum Blue Devils spiller ironman fotball med kun 12 spillere mot Oslo Vikings 2 med syv trenere, mange tidligere NM og noen fra landslaget og hele nesten Kolbotn. Var det ikke nesten 40 spillere på den andre sidelinjen som ble knust på hjemmebane av et lag med en innbytter. Vikings 2 tapte returoppgjøret også så skulle vi spilt i en liga uten importer så hadde det ikke vært en selvfølge at Eidsvoll og Vikings er det beste laget. Prøv en sesong i eliteserien uten importer så er det sikkert flere lag som tar turen opp dit. Det er ikke NM i dugnad eller økonomi. Med så få lag i Norge så trenger man for faen ikke importer. Bruk det juniorene eller en trener. Tenk litt lenger en et år om gangen.

  Det er gøy å se sporten vokse nå som vi har Facebook osv. Ikke lenger et miljø hvor den som skriker mest vet alltid best.

  Hilsen mannen som var treneren til gutta bak 1814 og som har en VHS med tre eller fire kamper på om noen må se med egne øyne at uten importer så er dere ikke overlegne lenger og det beste laget vant til tross for at det var Eu spillere i kamp nr to og ikke en Kolbotn spiller på banen. Håper egentlig jeg tar feil nå, men sannsynligvis ikke.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.