Livet er ikke en dans på roser i Wien heller

For den som kjenner amerikansk fotball i Europa fremstår Østerrike som et av landene som har kommet desidert lengst på svært mange fronter. Flaggskipene Swarco Raiders Tirol i Innsbrück og Vienna Vikings i Wien er noen av klubbene som man ser opp til i stort sett alle hjørner av kontinentet.

Allikevel; det er ikke rett frem for dem heller. I fjor mistet Vikings hovedsponsoren som bidro med flere millioner kroner i året. Nå har byen Wien fortalt dem at de ikke vil forlenge muligheten deres til å leie Hohe Warte – stadionen Vikings har spilt på i 20 år. Til Vikings sin forbauselse blir det blant annet påpekt at gresset ikke tåler belastningen av amerikansk fotball, noe som man kanskje burde ha merket tidligere enn etter 20 år om det faktisk var tilfelle…

Hohe Warte - foto Football.at

Hohe Warte. Foto: Football-Austria.com

Det er heller ikke slik at Wien flommer over av alternative stadioner som er tilgjengelige for Vienna Vikings, som gjerne trekker flere tusen tilskuere pr. kamp, og i enkelte tilfeller opp i 5-6.000. President i klubben Karl Wurm har fått en het potet i hendene når han den neste tiden må finne en løsning på utfordringen.

I et intervju med sportssiden LAOLA1.at gjør imidlertid Wurm det klart at han forventer en dialog fra administrativt hold hos byen Wien, som kaller seg en sportsby. Vikings er tross alt et av de mer suksessrike idrettslagene i den Østerrikske hovedstaden, uansett idrettsgren.

Samtidig; som mange nok vil påpeke, er det ikke slik at de er dårlig stilt om man sammenligner med klubber ellers i Europa.

Vienna Vikings Ravelinstrasse

Treningsanlegget til Vikings. Her fra en 2.lags-kamp. Foto: Vienna Vikings

Vikings har faktisk det aller fremste treningsanlegget -Ravelin- for amerikansk fotball i hele Europa, hvor de har en halv og en hel bane. Sistnevnte har også tribuner med plass for 800 tilskuere, men for et lag som Vienna Vikings er det altfor snaut for seriekamper og internasjonale turneringer som laget deltar i. Et alternativ for Wien-klubben er derfor å få byen Wien med på å bygge en ekstra tribune der med plass til 1.200 tilskuere, slik at anlegget har tilsammen 2.000 tilskuere. Ikke som en permanent løsning imidlertid! Vikings sin president Karl Wurm skisserer det som en midlertidig løsning for et par-tre år mens Wien bør bygge en egen stadion for amerikansk fotball og enkelte andre idretter (rugby og landhockey blir nevnt) som har kapasitet til å huse et lag av Vikings sitt kaliber.

Vikings Footballzentrum Ravelinstrasse - foto Google Maps

Vikings sitt eget treningssenter. Noen andre som vil ha et slikt?

Det er forøvrig verdt å merke seg at Vikings har 600 utøvere på aldersbestemt nivå, som alle benytter treningsanlegget i Ravelinstrasse. Det er altså en betydelig organisasjon vi snakker om!

Et annet alternativ med tanke på stadion er å spille utenfor Wien, noe Vikings selvsagt nødig ønsker. I Wurms øyne er Vikings en av de største idrettsklubbene i Wien, uansett idrett. De trekker solid med tilskuere, de har svært gode sportslige resultater, og de har et ungdomsarbeid av betydelig størrelse. Nå er Karl Wurm og Vienna Vikings lei av å måtte leie en stadion; de vil ha hjelp av byen Wien til å finne et permanent hjem som de kan kalle deres eget på noe annet enn en leiekontrakt. Et sted hvor de kan ha flere scener som denne:

Som man kan forstå av det ovennevnte, er Vienna Vikings en del steg foran vårt eget nivå – og da snakker vi ikke bare sportslig. De har allikevel utfordringer som vi kan kjenne igjen, og spiller som mange mindre idretter her hjemme annenfiolin til sukker-fotballen. Det skal bli spennende å se hvordan dette ender for et av Europas klart største og beste klubblag. Å drive klubb er ikke en dans på roser, hverken i Norge eller Østerrike. Hverken for de med 200.000 i budsjett, eller de med 10 millioner.

Det er verdt å merke seg at reaksjonene på det hele, er delte. I kommentarfeltene på nett påpekes det blant annet at Vikings ikke har trukket så mange tilskuere de siste par årene, og at Hohe Warte (nåværende kapasitet 5.500) er i overkant stor i nesten alle tilfeller. Wurms vurdering av Vienna Vikings sin betydning blir også fremhevet som overvurdering av egen klubb og arroganse av enkelte.

For mer om denne saken:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.