Ingen vinnere i Deflategate

Goodell mouth

Dommen i “Deflategate” kom i dag og det var vel neppe noen som ble spesielt overrasket over dommer Bermans avgjørelse om at Brady ikke må sone suspensjon i de første fire kampene av årets sesong. Saken er nok dessverre ikke over enda, og på tross av utfallet i dag kan jeg fortsatt ikke se noen vinnere i denne saken. 

For det er viktig å forstå hva denne rettsaken egentlig gikk ut på. Det var ikke en rettsak som skulle avgjøre om Brady var skyldig eller ikke i å ha trikset med ballene som ble brukt mot Indianapolis Colts i vinter. Det spørsmålet om skyld er fortsatt mer eller mindre uklart. For rundt én måned siden skrev vi:

Om suspensjonen blir stående etter at rettsvesenet har gitt sin dom, er på ingen måte sikkert – vi tror faktisk at det motsatte er mer sannsynlig. Det kan være teknikaliteter som fører til en oppheving av suspensjonen, eller det kan være slik at dommeren mener å finne at denne delen av DeflateGate-avgjørelsen til NFL er feilaktig kontra hvordan de tidligere har agert. Det er NFL sin behandling av saken det først og fremst skal tas stilling til av dommeren, ikke sannhetsgehalten i det Brady har sagt.

Dommer Berman analyserte hovedargumentene til Roger Goodell som førte til suspenderingen av Tom Brady og fant flere feil som gjorde at suspensjonen nå ble opphevet, men som vi har påpekt handler ikke dette om Brady er skyldig eller uskyldig, men en straff utdelt uten at skylden hadde blitt korrekt plassert i første omgang. Hadde vi først fått en rettsak som fikk klarhet i om Brady eller andre Patriots-ansatte hadde gjort noe ulovlig for å få en fordel mot Colts, hadde Goodell hatt noe håndfast å dele ut straff etter.

Ingen vinnere

Slik jeg ser det finnes det ingen vinnere i denne saken. Behandlingen av saken fra Roger Goodell har vært horribel og har nok svekket hans kandidatur til å være Commissioner særlig mye lengre. En anke nå i etterkant av Bermans dom vil kun skade ham enda mer. Tom Brady får spille serieåpningen mot Pittsburgh Steelers, men det er usannsyling at han måtte ha stått over denne kampen uansett utfall; hadde Brady tapt, hadde han anket og fått spille mens anken ble behandlet, en anke som kan ta mange måneder.

Patriots, med eier Kraft i spissen, har gjort lite for å bedre Patriots’ omdømme og mye for å skade det. Deres dokument som skulle frikjenne Brady og de ansatte som stod anklagd (ansatte Kraft selv suspenderte umiddelbart for så å si at de var uskyldige) var latterlig og ble ikke tatt seriøst av andre enn Patriots selv. I tillegg har de fortsatt tapt viktige draft picks som de gikk med på da de innså kvaliteten i sitt eget dokument.

Og selv om Brady vant rettsaken står han alikevel igjen med tap:

From the NFL getting out in front of the destroyed cellphone story, to his Facebook-only statement that was about 300 words too long, reading as amateurish and scatterbrained, Brady too has lost in this deal.

Sure, his ardent fans only will dig their heels in deeper for TB12 after Goodell held firm, and lord knows the legion of Goodell backers is reaching Mike Huckabee-esque levels at this point. But even passionate Patriots fans with an iota of critical thought have to raise an eyebrow at how Brady approached and handled his being investigated.

 

Veien videre

Mest sannsynlig kommer anken fra NFL og Roger Goodell om ikke altfor lang tid og vi vil få ytterligere måneder med “deflategate” som de aller fleste er rimelig lei av. Håpet var å få denne saken ut av verden før årets sesong begynte, men det ser dessverre mørkt ut og jeg tror ikke Patriots eller Brady kommer til å få en enkel sesong med dette hengende over seg heller.

3 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.