Info om nytt serieoppsett for Eliteserien 2015

Oslo Vikings vs Vålerenga Trolls 20140516 - Foto Max Emanuelson

Foto: Max Emanuelson

Som vi kunne rapportere tirsdag/natt til onsdag, så har regjerende Norgesmestere Kristiansand Gladiators trukket laget fra seriespill 2015. Dette påvirker Eliteserien, Norges høyeste nivå, som da går fra 6 lag til 5 lag. Med rett rundt 2 uker igjen til seriestart var det ikke akkurat optimalt tidspunkt for å gjøre endringer i serieoppsettet når nyheten kom tirsdag ettermiddag!

Allikevel; forbundet og de gjenværende 5 klubbene i Eliteserien gjennomførte et telefonmøte onsdag kveld på bakgrunn av allerede utarbeidede forslag fra forbundet på hvordan kabalen kunne løses. Ikke nok med det; de kom frem til en løsning også!

Den store utfordringen lå egentlig i slik serieoppsettet har vært konstruert de siste årene, med én tabell men ulikt antall kamper mellom de forskjellige lagene. I praksis har det vært to grupper a tre lag, hvor man har hatt dobbeltoppgjør innbyrdes, og enkeltoppgjør mot den andre gruppa. Det er i seg selv litt spesielt, men virkelig vanskelig blir det når 1 lag forsvinner ut og man må forsøke å sørge for at de gjenstående lagene har et greit tilbud allikevel.

Noen lag (Lura Bulls og Vålerenga Trolls) har altså mistet 2 kamper når Kristiansand Gladiators forsvant ut, mens andre (Eidsvoll 1814s, Oslo Vikings, Nidaros Domers) har mistet 1. Hvordan skulle man så løse dette? Det fantes flere alternativer:

  1. Stryke Kristiansand Gladiators sine kamper og spille resten av serieoppsettet uten å gjøre noen endringer.
  2. Legge til en kamp mellom de 2 lagene som mistet 2 kamper, slik at alle lagene mister 1 kamp. Da har man et likt antall kamper igjen, men fortsatt manglende antall kamper for alle.
  3. Legge til 3 oppgjør (Trolls vs. Domers, 1814s vs. Trolls, Bulls vs. Vikings). Dette ville gi alle lag utenom Lura Bulls det opprinnelige antallet kamper. Bulls mister 1 kamp, men samtidig får de i det minste erstattet hjemmekampen de mistet når Kristiansand trakk seg.
  4. Et helt nytt serieoppsett med dobbel serie. Alle lag ville få det samme antall kamper man opprinnelig hadde, men stor sannsynlighet for flytting av en rekke kamphelger for de forskjellige lagene.
Lura Bulls at Vålerenga Trolls 20140609 - foto Max Emanuelson

Foto: Max Emanuelson

Om Kristiansand hadde trukket seg fra seriespill for 2 måneder siden, så hadde man garantert gått for alternativ 4, som objektivt sett er det beste alternativet. Med kun 2 uker igjen stiller det seg annerledes, da lagene stort sett består av folk og ikke maskiner – det betyr at de har lagt planer, bestilt helgeturer i frihelgene, ordnet med barnepass, bestemt jobbskift osv. osv. basert på eksisterende serieoppsett. I tillegg har lagene budsjettert på bakgrunn av eksisterende oppsett, og ikke minst bestilt reiser og opphold til borteturene allerede. Da blir alternativ 4 plutselig svært mye mer krevende.

Vi skal heller ikke glemme at alternativ 4 krever betydelig arbeid fra forbundets side for å komme opp med et (flere…) godt forslag, for deretter å ha en omfattende dialog med de involverte klubbene som alle har sine egne ønsker for et nytt oppsett. Det er noe man kan leve med i desember eller januar, men ikke seint i mars.

Etter det vi erfarer var det alternativ 3 og alternativ 4 som utpekte seg som de klubbene ønsket å diskutere. Et par klubber så på alternativ 4 som mulig og mest ønskelig å få til selv med kort tidsfrist, mens majoriteten av klubbene ville gå for alternativ 3 – inklusive laget som med det oppsettet fortsatt får 1 kamp færre enn de andre lagene.

Dermed endte det hele med at man ble enige om alternativ 3. Det nye serieoppsettet for Eliteserien (med nye kamper markert i gult) ser da slik ut:

Endelig serieoppsett Eliteserien 2015

Vi er imponert over at forbundet og klubbene greide å komme frem til en løsning på så kort tid som de faktisk gjorde. Vi har en mistanke at valget om telefonmøte kontra kun maildialog før forsøk på avgjørelse var et meget smart trekk, og det er veldig heldig for ligaen å gå inn i Påsken med serieoppsettet ferdig spikret…igjen!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.