Harstad, det nyeste laget på kartet

På lørdag hadde Harstad Amerikansk Fotball sin første trening, noe som var en ypperlig anledning for meg å drive med litt rolleblanding og reise ned og besøke dem både som “styreleder i Tromsø Trailblazers som vil hilse på nye naboer” og som “skribent for Amerikansk Fotball som vil skrive om nye lag”.

Bakgrunn for laget

Lagets initiativtaker og hovedtrener er tyskeren Mario Romeiser. Romeiser har flerfoldige års erfaring fra spill i USA og Tyskland, og har også spilt flere posisjoner – WR, CB og (etter et år på vektrommet) DE. Hans første forsøk på å starte et lag i Harstad var for 8-9 år siden, da han hang opp plakater rundt om i Harstad by. Siden har han forsøkt flere ganger, men gjennombruddet kom ikke før han for noen uker siden la inn et innlegg i en kjøpe/bytte/selge-gruppe på Facebook og fikk en enorm respons. På kort tid var en gruppe samlet og klare for å sette igang med treninger.

Første trening

Spillerne blir instruert i de ulike posisjonenes roller.

Spillerne blir instruert i de ulike posisjonenes roller.

Som kjent er det dog ikke alltid sånn at god respons på Facebook betyr god respons i den virkelige verden. Det var derfor mye spenning knyttet til hvor stor gjengen som samlet seg denne lørdagen ville være. Et kvarter før treningsstart så det mørkt ut for de fire som stod samlet ved banen, men så begynte det å ramle inn spillere og til slutt var 21 mann + Coach Romeiser samlet på ærverdige Blåbærhaugen Stadion, med en god miks av folk som passet inn på linja og folk som passet til skill positions. Treningen ble gjennomført med fokus på å forklare posisjoner og å øve på kastespill. Ut fra responsen til spillerne virket det som at de var meget fornøyde og vil komme tilbake. Harstad har altså ordnet seg et ypperlig utgangspunkt for å bygge lag videre. Med en erfaren trener og en ivrig spillergruppe kan man nå veldig langt.

Veien videre

Laget er ikke formelt blitt enig om et navn ennå, men Corsairs er det mest populære alternativet. Huddlen etter treningen ble også brutt opp med "1-2-3 Corsairs!"

Laget er ikke formelt blitt enig om et navn ennå, men Corsairs er det mest populære alternativet. Huddlen etter treningen ble også brutt opp med “1-2-3 Corsairs!”

Det var mye ved besøket i Harstad som slo meg som umiddelbart positivt. En spiller tilbød seg allerede etter første trening å ta på seg administrative roller i laget, et veldig viktig initiativ hvis et lag skal komme noen vei. Flere spillere ble også stående igjen etter trening for å kaste ball, og diskusjonen blant spillerne etterpå tyder på at de gleder seg til å komme til neste trening.

Samtaler er også igang med Tromsø Trailblazers om potensielle fellestreninger, treningsleirer og fremtidige scrimmages. Det er en enighet blant de to nordnorske klubbene at hvis de skal klare å bygge opp noe som kan utfordre lagene sørpå er de bedre tjent ved å samarbeide utenfor banen, selv om de er veldige klare for en hard rivalisering på banen.

Det er klart at det er for sent for Harstad å rekke å melde seg på til 2016-sesongen, men dette er et lag som dersom de bygger på det positive utgangspunktet de har fått vil bli klar for 2017-sesongen. Et interessant alternativ som nå blir mulig med et lag i Harstad er opprettelsen av en arktisk høstliga. Kan man se Tromsø, Harstad, Luleå og Rovaniemi spille serie mot hverandre høsten 2016? Ikke utenkelig, men da bør planleggingen starte snart. Uansett hva som skjer videre, Harstads oppstart er etter min mening udelt positivt for de som er interessert i at amerikansk fotball i nord skal vokse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.