#DeflateGate-rapporten er endelig her!

Deflated-NFL-Football

Hurra, hurra! I månedsvis har vi alle ventet på en rapport på 243 sider om trykket i fotballer! Det er én vinkling. En annen er: I månedsvis har vi alle ventet på en grundig rapport om hvorvidt noen av de mest sentrale personene på verdens beste amerikansk fotball-lag står for juks. Pick your poison: Faktum er at Wells-rapporten om #DeflateGate er her, og den setter noen hos New England Patriots i et dårlig lys.

Hvis ditt første spørsmål er “hæ?” og du faktisk ikke husker #DeflateGate fordi du sov i skogen fra januar og frem til nå, eller du rett og slett ikke følger med på NFL, så vil vi anbefale at du tar en kikk på vår sak fra 21.januar som er en grei introduksjon til det hele slik det så ut sist det virkelig var i søkelyset:

Vi går ikke dypere inn i forhistorien her; se saken ovenfor hvis du har behov for det. Det vi skal gå inn på her, er derimot at etterforskningen av saken som NFL fikk igangsatt via et eksternt utvalg, nå er klar. Konklusjonen i den er noe skyggeredd:

Deflategate Weiss konklusjonen

NB! Det er ennå mer tekst i konklusjonsavsnittet. Dette er hovedkonklusjonen.

Innholdet er derimot avdekkende så det holder, og gir rom for en langt skarpere konklusjon. Det som fremgår tydelig for alle som ikke har et behov for å lyve til seg selv, er at et par av de Patriots-ansatte har foretatt handlinger som er i strid med slik fotballene skal behandles i NFL, at det har pågått over tid, og at det er en klar knytning til Patriots sin startende QB gjennom mange år, Tom Brady.

Du finner rapporten i sin helhet her. Den er systematisk og grundig, så mye innhold men samtidig grei å finne frem i.

Du finner svært mange saker om dette på nett nå. Deadspin har et par som kan være et greit startpunkt:

 

Brady og Belichick

To karer som venter spent på hva som skjer videre

HVA SKJER VIDERE?

Rapporten er forelagt; nå er det opp til NFL sin ledelse å finne ut hvem -om noen- som skal straffes for regelbrudd, og hvordan. NFL vil nok også selvstendig vurdere om rapporten gir grunnlag for straff, og du kan banne på at New England Patriots har folk på saken når det gjelder å finne ut om akkurat det holder vann. Du kan forvente at rapporten vil bli kritisert fra stort sett alle hold, ristet på, stilt utallige spørsmål til, og forsøkt skapt forvirring rundt. Når alle er ferdige med å rope om det, så er det allikevel NFL Commissioner Roger Goodell alle venter på å høre fra.

Det skal svært godt gjøres -tror vi- at ikke New England Patriots og minst tre av de involverte, inkludert Tom Brady, ikke får en eller annen form for reaksjon i kjølvannet av det rapporten konkluderer med. Forvent det i løpet av ganske kort tid, i motsetning til rapporten som tok lang tid. En typisk reaksjon mot Patriots ville vært tap av draftvalg, og det er interessant at rapporten først slippes like etter årets draft. Om det blir tap av draftvalg, så vil det skape avstand til de valgene fordi avgjørelsen tas nå, og draften 2016 ligger lengst mulig frem i tid fra avgjørelsestidspunktet. Det er kanskje minst sårt for alle da? Vi ser ikke vekk fra at det ligger litt strategisk tenkning bak allerede.

Kan det tenkes at Tom Brady suspenderes fra kamper? Ja, faktisk. Vi er svært usikre på hvor sannsynlig det er, men helt usannsynlig er det ikke. Verdt å merke seg i så måte:

Brady har med andre ord ikke vært særlig villig til å bidra i å avklare saken. En ting er sikkert; han vil ha New England Patriots sin fulle støtte på veien fremover (vel…hvis denne forståelsen av Belichick vs. Brady og DeflateGate er korrekt, så kan det bli annerledes). Robert Kraft og New England Patriots sin første pressemelding som svar på rapporten er nærmest et umiddelbart forsøk på å avvæpne det hele. På tross av at teksten i Kraft sin pressemelding drypper av trass mot hele opplegget, så avsluttes det med en “men vi skal allikevel forholde oss til hva dummingene på hovedkontoret bestemmer”-greie. Kan dette bli en regional stolthetsgreie a la det “Bountygate” var for Saints?

Se ikke vekk fra at dette kommer til å prege NFL-nyhetsbildet en god stund fremover, og det blir ikke vakkert…

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.