Nyheter

Her finner du alle sakene vi skriver som er definert inn under kategorien ‘nyheter’.

I tillegg finner du noen undersider bestående det som helt klart var nyheter når vi først publiserte det:


 

Landslaget som rekrutteringsarena del 2

Morten Midtsund : 26. juni 2019 12:00 : Artikler, Hovedsak, Intervju, Nyheter

Illustrasjonsbilde. Foto: Max Emanuelson.

Foruten om de synlige kommentarene under artikkelen om rekruttering på landslagssamling, har vi fått en uvanlig stor respons i innboks. Mange ønsker at vi er mer konkrete i våre påstander, mens andre tar kontakt for å fortelle om lignende hendelser som alt er beskrevet. Amerikansk Fotball beskytter sine kilder med mindre noen spesifikt ønsker å stå frem med navn. Det er det ingen som ønsker i dag, foresatte til disse barna, trenere og klubbledere har spesifikt ytret at de ikke ønsker å stå frem i frykt for negative konsekvenser, noen er blant annet bekymret for at de skal bli vraket i kommende landslagsuttak dersom deres identitet blir kjent. De jeg har snakket med ønsker å ivareta egen klubb, barna og de foresatte det gjelder.

mer »

Leave a response »

Juniorlandslaget som rekrutteringsarena?

Morten Midtsund : 19. juni 2019 12:00 : Artikler, Hovedsak, Nyheter

De siste dagene og ukene har det svirret mange rykter om hva som hender i og rundt våre juniorlandslag. Noen har overhørt uttalelser, noen har sett en SMS, andre skal ha fått løfter om fordeler ved overgang til andre klubber o.s.v.Kanskje er det mest rykter, kanskje ikke. Uansett er dette nå i ferd med å forsure det vanligvis så gode klimaet mellom klubbene i landet. Så hva er greit å gjøre på en landslagssamling for juniorspillere?

En trener, leder eller et støttepersonell som trer inn på en landslagsarena må legge sin klubbtilhørighet igjen hjemme. På denne arena representerer man ikke egen organisasjon, men er underlagt forbundet og vårt felles ønske om å utvikle talenter, uavhengig av hvor ungdommene til vanlig utøver sin idrett.

La oss slå fast at den enkelte utøver er fri til å delta for den klubb de selv vil, så lenge det signeres en overgang i tråd med gjeldende regelverk. Det som ikke er greit er om overgangene kommer som følge av avtaler gjort mer eller mindre i hemmelighet mellom en voksen trener/leder og en mindreårig utøver.
Det bør alltid være kontakt fra rekrutterende klubb til nåværende klubb før man kontakter den aktuelle spilleren om en mulig overgang

De siste årene har vi blitt bombardert av nyheter om personer i maktposisjoner som oppnår personlige fordeler som følge av sin stilling, uten sammenligning forøvrig, men det er helt klart at trenere og ledere på ethvert landslag også er i en maktposisjon i møte med unge talenter.
Dersom uttak baseres på annet enn sportslige prestasjoner, som for eksempel en klubbovergang, har voksenpersonen lagt igjen alt av etikk hjemme.

Vi må også anta at klubbtrenere i Norge har en interesse om at utøverne blir møtt med nøytralitet når de sender sine beste i retning landslags apparatet. En aktiv rekruttering av  unge utøvere vil på sikt føre til færre klubber, en mindre liga, og en fattigere idrett. Det vil ingen av oss tjene på.

Hvor går grensen for hva som er greit, og hva som ikke er greit når det gjelder rekruttering i en landslagssammenheng?

Hva synes du?

1 Comment »

Kampreferat: Kristiansand Gladiators vs. Olavs Menn

Harald Kruhaug : 30. april 2019 18:00 : Hovedsak, Nyheter, Synspunkter

Utover i sesongen vil vi publisere artikler både i forkant og i etterkant av alle Kristiansand Gladiators kamper. Disse er skrevet av Hovedtrener for Gladiators, Leo Billgren, og publiseres av oss i et samarbeid med han. Vi inviterer samtidig andre klubber som ønsker å gjøre noe tilsvarende å ta kontakt med oss!  Dette er en fin måte å promotere egen klubb.


 

v/ Leo Billgren

Gladiators tok i mot Sarpsborg Olavs Menn på en regntung Karuss søndag 28.april. Spillet til hjemmelaget skulle allikevel varme alle de som trosset regnet og heiet oss frem, samt alle dem som fant veien til vår Facebook live stream. Seier i serie åpningen lover bra!

GLADIATORS 37 – OLAVS MENN 6
Seriepremiär för Gladiators på hemmaplan, mot ett lag som vann båda matcherna lagen emellan 2018 – inte utan att det var nervöst och laddat inför match i båda lagen. Gladiators kom till spel med en trupp som var klart mindre än beräknat, på grund ett par oturliga skador och sjukdomsfall i sista stund. På Sarpsborgs sidlinje var det klart fler spelare tillgängliga, vilket adderade ytterligare några procent fjärilar i magen för hemmalaget.

När matchen väl drog igång syntes dock inte speciellt mycket premiärnerver i Gladiators, som rivstartade med en touchdown på sin första offensiva drive, efter att ha stoppat Sarpsborgs första anfallsförsök kring mittlinjen. Årets första TD kom via tung löpning av RB Ståle Skjævestad, som kunde springa slalom genom Sarpsborgs redzone-defense. Ståle sparkade även in extrapoängen, dagens enda lyckade PAT tyvärr.

Gladiators i 2016. Foto: Lukasz Kadziolka

Efter denna rivstart etablerades en ganska tydlig matchbild: Gladiators defense hade god kontroll på Olavs Menns offense men släppte till ett och annat big-play. När bollen väl kom nära Gladiators end zone klev defense upp ett snäpp till, och skapade viktiga stopp och ett par turnovers. Gladiators offense hade fin rytm genom halvleken, med ett par undantag, då drives dog ut på grund av penalty. En punt och en missad 4th down convertion samt tre TD’s blev facit efter två kvartar – Gladiators med ledning 19-0 i paus.

I halvtid handlade snacket mest om att behålla fokus, att inte slappna av och att försöka döda matchen tidigt i den andra halvleken för att sedan blöda ut klockan. Den planen fungerade tämligen väl, Gladiators kunde på andra halvleks första possession marschera ner för planen och göra TD. Ställningen därmed 25-0 och i praktiken en enorm uppförsbacke för Sarpsborg, vars offense inte är byggt i första hand för catch-up football. Till deras cred skall sägas att de aldrig slutade kämpa, och till slut fick de utdelning. En otroligt fin pass och mottagning gav Olavs Menn bollen på Kristiansands 3:e yardlinje, och då kunde inte defense stå emot. Matchen var dock avgjord och Gladiators fortsatte producera. Efter fyra kvartar så skrevs segersiffrorna till 37-6 till hemmalaget. Nu väntar en bye-week innan tuffa bortamötet med Oslo Vikings den 11:e Maj.

GLADIATORS OFFENSIVE STATS:
Passing:
Dennis Isberg : 26/37 for 281yds, 4TD, 2INT

Receiving:
Jesber Johnsen : 8 for 70yds
Lasse Aaberg : 5 for 81yds
Gjøran Thomassen : 4 for 35yds, 1TD
Simen Leikanger : 3 for 41yds, 2TD
Vetle Pedersen Fosser : 3 for 20yds
Nicolas Isaiah Chapman : 2 for 26yds, 1TD
Henning Aanensen : 1 for 8yds

Rushing:
Ståle Skjævestad : 10 for 102yds, 2TD
Lasse Aaberg : 3 for 35
Levan Abramishvili : 3 for 8yds
Simen Leikanger : 1 for 4yds
Dennis Isberg : 2 for 1yd
Team: 1 for -16

PAT:
Ståle Skjævestad : 1 of 2

Scoring:
Ståle Skjævestad : 13
Simen Leikanger : 12
Nicolas Isaiah Chapman : 6
Gjøran Thomassen : 6

Leave a response »

Vi ser på U17-serien 2019

Harald Kruhaug : 23. april 2019 12:00 : Hovedsak, Nyheter, Synspunkter

Påsken er gjennomført og til helgen starter både Eliteserien og U17 serien. I dag tar vi en kikk på sistnevnte – hvem og hva vi kan forvente oss!

Hverken BVH eller Nidaros blir å finne i U17 serien i år

I utgangspunktet var det syv lag som var påmeldt årets U17 serie, men heller ikke i år klarte alle lagene å stille til start. BVH Ironmen og Drammen Warriors var begge påmeldt, men slet med nok spillere. De forsøkte først å slå seg sammen og stille sammen under navnet Viken IronWarriors, men når selv ikke det gjorde at de ble mange nok spillere ble de tvunget til å trekke seg. Det betyr at det er fem lag igjen som står klare når serien sparkes i gang på lørdag.

De fem lagene er ikke delt opp i noen form for grupper og alle møter hverandre en gang hver i grunnspillet. Årets lag (med fjorårets plassering i parentes) er:

 • Eidsvoll 1814s (#2 av 6)(NM Gull)
 • Vålerenga Trolls (#3 av 6)(NM Bronse)
 • Oslo Vikings (#4 av 6)
 • Sand Falcons (#6 av 6)
 • Åsane Seahawks (ny)

Er det Eidsvoll som vil heve NM pokalen igjen?

I tillegg til de fire kampene i grunnspillet spilles det som vanlig på U17 nivå et NM sluttspill. Det består som vanlig av to semifinaler, en NM finale, og en Bronsefinale. Ettersom det kun er fem lag påmeldt i år betyr det at alle lag utenom ett blir kvalifisert til NM sluttspillet. Selv om det ikke er nevnt i oppsettet regner vi med at semifinalene spilles som de vanligvis gjør hvor #1 på tabellen møter #4 og #2 på tabellen møter #3.

Når det kommer til vår dekning av U17 serien i år så vil den være minimal. Tidligere år har vi skrevet om oppgjørene hver uke, men vi vil ikke gjøre det i år. Årsaken til dette er at det ofte er vanskelig å få tak i klubbene i divisjonen og at det ligger lite info tilgjengelig. I tillegg har vi ikke personer til å dekke serien, men hvis noen kunne tenke seg å bli med i staben å dekke årets U17 serie (eller andre ting selvfølgelig) så er det bare å ta kontakt!

Leave a response »

Vi ser på 2. divisjon 2019

Harald Kruhaug : 9. april 2019 12:00 : Hovedsak, Nyheter, Synspunkter

Endelig har tiden kommet. Vinteren er over og vi gjør oss klare til en ny sesong med norsk amerikansk fotball. I år er det 2. divisjon som sparkes i gang først og allerede til helgen er vi i gang med to kamper. I dette innlegget skal vi se på årets serie – hvem og hva vi kan forvente oss!

I utgangspunktet var det 13 lag som var påmeldt årets 2. divisjon, men to av de har dessverre sett seg nødt til å kaste inn håndkleet før start. Disse var Drammen Warriors og Kongsvinger Fortress. Begge lagene deltok i 2. divisjon i fjor med varierende suksess, og forhåpentligvis er begge tilbake i divisjonssystemet til neste år. Uansett betyr det at det nå er 11 lag igjen som står klare til start.

De 11 lagene er delt inn i to grupper: Nord og Vest. Alle årets klubber deltok i seriespill i fjor, men da i tre forskjellige serier. To klubber kommer fra fjorårets 1. divisjon og en kommer fra Eliteserien. En av årsakene til dette er at det i 2019 ikke vil bli avholdt en 1. divisjon. Det er derimot planlagt at divisjonen vil returnere i 2020 noe som vil bety at ihvertfall de to beste i hver gruppe trolig vil bli tilbudt 1. divisjon i 2020! Lagene som skal konkurrere om det er: (med fjorårets plassering og serie i parentes)

Gruppe Nord:

 • Fredrikstad Kings (#10 av 13 i D2)
 • Gjøvik Swans (#4 av 4 i D1)
 • Lillestrøm Starfighters (#9 av 13 i D2)
 • NTNUI Nidaros Domers (#1 av 13 i D2)
 • Oslo Vikings II (#3 av 13 i D2)
 • Ålesund Phoenix (#12 av 13 i D2)

Gruppe Vest:

 • Haugesund Hurricanes (#5 av 13 i D2)
 • Kolbotn Hunters (#3 av 4 i D1)
 • Sand Falcons (#4 av 13 i D2)
 • Tønsberg Raiders (#8 av 13 i D2)
 • Åsane Seahawks (#2 av 4 i Eliteserien)

Som dere ser er det to grupper som har tatt utgangspunkt i en geografisk inndeling. Ålesund og NTNUI var utgangspunktet for gruppe Nord, og Haugesund og Åsane for gruppe Vest. Hva som er utgangspunktet for den videre fordelingen vites ikke, men det ser ut som forbundet har forsøkt å fordele de beste klubbene jevnt. Med de beste mener jeg forøvrig de som var best i fjor (Åsane fra Elite, Kolbotn og Gjøvik fra D1 og NTNUI som vant D2) og ikke nødvendigvis hvem som kommer til å være best i år.

I begge gruppene spilles det fem kamper per lag. I gruppe Nord møtes alle klubbene en gang, og i gruppe Vest alle klubbene en gang i tillegg til at Kolbotn og Sand møtes to ganger, og Åsane og Haugesund møtes to ganger. Tønsberg skulle møtt Kongsvinger to ganger, men siden de trakk seg spiller de kun fire kamper i år.

(saken fortsetter under bildet)

Når det kommer til vår dekning av 2. divisjon i år så vil den være minimal. Tidligere år har vi laget en ranking før seriestart, og skrevet om oppgjørene hver uke, men vi vil ikke gjøre det i år. Årsaken til dette er at det ofte er vanskelig å få tak i klubbene i divisjonen og at det ligger lite info tilgjengelig. I tillegg har vi ikke personer til å dekke serien, men hvis noen kunne tenke seg å bli med i staben å dekke årets 2. divisjon (eller andre ting selvfølgelig) så er det bare å ta kontakt!

Leave a response »

Serieoppsettet våren 2019 er klart

Harald Kruhaug : 11. desember 2018 18:00 : Hovedsak, Nyheter

Endelig er tiden kommet. Tidspunktet hvor vårens serieoppsett er fullført og publisert. Vi tar en titt på hva som venter oss til våren, hva som forblir som i år, og hva som er nytt.

mer »

2 Comments »

Aldersgrensene består – D2 flyttes til høsten

Harald Kruhaug : 19. november 2018 18:00 : Artikler, Hovedsak, Nyheter

Vi har tidligere skrevet om flere forslag forbundet sendte ut i forkant av ledersamlingen denne helgen. Nå har klubblederne fått sagt sitt og avgjørelsen er tatt.

mer »

Leave a response »

Disse klubbene finner du i U17 serien i 2019

Harald Kruhaug : 9. november 2018 12:00 : Artikler, Hovedsak, Nyheter

I går gikk vi igjennom hvilke klubber som blir å finne i Eliteserien og i 2. divisjon til våren. Nå står U17 serien for tur.

mer »

1 Comment »

Disse klubbene finner du i 2. divisjon i 2019

Harald Kruhaug : 8. november 2018 18:00 : Artikler, Historie, Nyheter

I en artikkel tidligere i dag fortalte vi om hvorfor det ikke blir noen 1. divisjon til våren, samtidig som vi presenterte hvilke lag som blir å finne i Eliteserien. Nå er det 2. divisjons tur og vi ser på hvilke klubber som blir å finne der til våren.

mer »

Leave a response »

Slik blir 1. Divisjon og Eliteserien i 2019

Harald Kruhaug : 8. november 2018 12:00 : Artikler, Hovedsak, Nyheter

Endelig er det klart hvilke lag vi finner i Norges øverste divisjon til våren. Det blir ingen 1. Divisjon i 2019, men i Eliteserien er det både lag som kommer og lag som går.

mer »

1 Comment »
« Side 1, 2, 3 ... 17, »