Norge

Amerikansk fotball i Norge – fra A til Å.

Kort historie

Bislett 1948

Bislet Stadion slik den så ut når den var åstedet for 3 av tidenes første amerikansk fotball-kamper i Norge, høsten 1945

Den moderne historien til norsk amerikansk fotball kan dateres til opprettelsen av det første nasjonale forbundet i 1987; mer om det i neste avsnitt. Amerikansk fotball har imidlertid blitt spilt sporadisk i Norge siden 1945. Det var amerikanske militærlag som stod for de første kampene. De første norske lagene, med norske spillere, dukket opp få år senere i form av skolelag – ved det som i dag er videregående skoler. Kamper mellom disse ble en årlig tradisjon hver høst, og de holdt det gående frem til et sted på 1980-tallet. De var også utgangspunktet for mange av spillerne som dannet de første klubblagene, og det er slik sett en direkte linje fra skolelagene til det som ble den moderne amerikansk fotballen i Norge.

Organisering i Norge

Amerikansk fotball i Norge er organisert gjennom Norges Idrettsforbund (NIF), slik mye av norsk idrett er. Opprinnelig ble det stiftet et eget forbund hetende Norges Amerikansk Fotballforbund i 1987. Dette forbundet var lenge et såkalt særutvalg, før det for rundt 15 år siden ble tatt opp i NIF som særforbund. For noen år tilbake slo man imidlertid kreftene sammen med en rekke andre idretter for å få noen stordriftsfordeler, og ble da hetende Norges Amerikanske Idretters Forbund (NAIF). Amerikansk Fotball Norge (AFN) er en del av NAIF, og står for organiseringen av norsk amerikansk fotball i praksis.

Det er rundt 1.300-1.500 aktive spillere i Norge. Tallet er økende, med 100-200 i økning pr. år de siste 3-4 årene.

I Norge går det seriespill innen amerikansk fotball i de fleste av årets måneder, og i perioden fra april til oktober/november er det kamper i majoriteten av alle helger. Organisert seriespill har foregått siden slutten av 1980-tallet.

Vårt høyeste nivå her på berget, er Eliteserien, som frem til og med 2014 het 1.divisjon. Les mer om Eliteserien her.

Det er også nok lag i Norge til en 2.divisjon, og den kan du lese mer om her.

I tillegg foregår det seriespill på alderbestemt nivå: U-15, U-17 og U-19. Det kan du lese mer om på Junior-siden vår.

Nytt de aller siste årene, er at det også har begynt å røre på seg innen damefotball. Det kan du lese mer om her.

Vi har også undersider for deg som er nysgjerrig på å spille selv, om norske spillere i Nord-Amerika, og du kan få hilse på noen Norske Legender!


Siste saker om norsk amerikansk fotball: