I dag snakker vi om…importene 2017!

Hvert år henter norske klubber såkalte importer til landet for å forsterke lagene sine. Det er vanligvis snakk om spillere fra USA, Kanada og land i Europa som på et eller annet vis er betalt for å komme hit og bidra med sin kunnskap og sine atletiske evner. I tillegg henter noen klubber trenere.

I denne artikkelen kikker vi nærmere på de importene som er hentet inn til norsk serie for 2017-sesongen.

Vi gjør oppmerksom på at dette ikke nødvendigvis er en fullstendig oversikt; vi er tildels avhengige av at lagene informerer oss, samtidig som definisjonen på hva som er en import kan være noe forskjellig. Det skal også nevnes at det kan dukke opp nye importer også etter at denne saken publiseres.

Når det gjelder definisjonen av hvem som er en import, så er vårt utgangspunkt som tidligere år: En spiller (eller trener) som opprinnelig er hentet til landet for å drive med amerikansk fotball, og får en form for betaling eller kompensasjon for å delta, er å regne som import.

Vi har ikke full innsikt i klubbenes regnskaper, så selv dette kan vi ikke vite om treffer 100% rett, men erfaringsmessig pleier vi å treffe rimelig greit.

Alexander Durazo. Blant de som havner inn under vår import-definisjon. Foto: JM Henriksen

Forbundets reglement har en definisjon som tilsier at så lenge det er snakk om spillere, så er importen («profesjonell spiller») definert som en som får «lønn eller andre skattepliktige ytelser» som overstiger 17.500 kroner pr. kalenderår. Vi forholder oss ikke blindt til den definisjonen (som forøvrig ikke er ordrett i vår gjengivelse) i oversikten her.

Som tidligere år har reglene rundt importer endret seg også før årets sesong. Uten å gå inn på alle teknikaliteter, så er det nå slik at man maksimalt kan ha 1 slik spiller, mens man i fjor kunne ha 2, og før det kunne ha 4. Nå er det begrenset til én profesjonell  spiller pr. lag, mens det ikke finnes noen slik grense for f.eks. trenere.

Når det gjelder trenerne til Eliteserie-lagene, som er de eneste som har noen vi mener faller inn under vår import-definisjon, så er det flere av trenerne som har fortid som importspillere i Norge, men som i dag er trenere. Selv om de er lokalt bosatte har vi av den grunn valgt å ta dem med i oversikten her.

Vi tar for oss klubb for klubb i alfabetisk rekkefølge i gjennomgangen, som du finner nedenfor:

 

EIDSVOLL 1814s

Spillere: LB/RB Michael Hall (Missouri Valley College, NCAA Div.II)

Trenere: Hovedtrener TJ Reap (New Hampshire, NCAA FCS)

Kommentar:
– Nok et år, og nok en ny hovedtrener hos Eidsvoll. Denne gangen er det amerikanske TJ Reap som får prøve seg. Han har en lang karriere bak seg som trener på flere nivåer i hjemlandet, men primært har han vært på ungdomsnivå – som f.eks. high school. Han var selv en meget habil linebacker hos University of New Hampshire på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet, før han var en av de tidligere importspillerne i Østerrike når han var spillende defensiv koordinator hos Graz Giants i 1992. Han har altså erfaring fra Europa fra tidligere, selv om det er veldig lenge siden! Reap er en svært positiv kar som ser lyst på muligheten til å være trener for 1814s, og som satser på å blande sin erfaring med en viss kontinuitet i hva Eidsvollingene gjør på banen.

– Eidsvoll har i en årrekke hatt bunnsolide Riley Bowen som linebacker og running back. Nå erstattes han av Europa-veteranen Michael Hall. Hall har blant annet spilt flere sesonger i Tyskland og Polen i tillegg til at han i fjor var å finne i Hvite-Russland av alle steder. Fra Tyskland har han meget solide statistikker å vise til, og som om det ikke er nok at han kan spille linebacker og running back på godt nivå, så er han også en habil punter! Om vi får se ham i den rollen hos Eidsvoll vites ikke, men det legges ikke skjul på at han forventes å bidra solid både i angrep og forsvar. På college spilte han for Missouri Valley College, hvor han gjorde sine saker meget bra som linebacker etter å først ha begynt college-karrieren som running back.

Michael Hall sine highlights fra 2013-sesongen med tyske Ravensburg Razorbacks:

Michael Hall Highlights LB,SS, Kicker, Punter 2013 Ravensburg Razorbacks

 


 

LURA BULLS

Spillere: QB Chandler Whittlesey (Union College, NAIA)

Trenere: Hovedtrener Alexander Durazo (Whittier, NCAA Division III)

Kommentar:
Alexander Durazo går inn i sitt andre år som hovedtrener for Lura Bulls, etter å ha hatt sitt første år som hovedtrener på seniornivå i fjor. Han er allikevel et kjent navn i Norge, ettersom den tidligere Whittier College-linjemannen var importspiller hos Kristiansand Gladiators i flere år. Han bidro også som trener der, både assistenttrener på seniorlaget og hovedtrener på U19. Siden dengang har han også vært i Serbia og Sveits. Nå er han bosatt i Norge på lang sikt, og havnet altså hos Lura Bulls som trener der.

Interview with Alexander Durazo March 26th 2017

– Chandler Whittlesey har tatt over som QB hos Lura Bulls etter super-atleten Harry Peoples. Whittlesey har solid bakgrunn som QB på college, og hadde sin siste sesong for Union College i NAIA så sent som i fjor høst. Han kunne med andre ord knapt vært ferskere som importspiller. Whittlesey har solide statistikker å vise til for egen del, selv om han har spilt på et college-lag som til tider har slitt voldsomt. Rent fysisk er han ingen gigant med sine 173 centimeter over bakken, men han er som forgjengeren Peoples meget atletisk. I tillegg er han noe raskere, og samtidig en klart dyktigere pasningsfordeler. Det skal bli spennende å se om Chandler Whittlesey kan være rett medisin for å få Lura Bulls inn i en NM-finale igjen!

Chandler Whittlesey sine highlights fra senior-året på college i 2016:

Chandler Whittlesey Union College Senior Highlights

 


 

OSLO VIKINGS

Foto: Henning Ringlund

Spillere: Ingen

Trenere: Hovedtrener Derek Mann (Ottawa, CIS)

Kommentar:
Derek Mann er ny hovedtrener for året, men har allerede flere år bak seg i Oslo og hos Vikings. Kanadieren har de siste par årene fungert som trener, men kom første gang til landet og Vikings som importspiller i 2012. Da var han del av NM-mesterskapet til Vikings under hovedtrener Marques Anderson, hvor Mann spilte QB og kastet TD etter TD til landsmannen Brandon Weekes. Mann returnerte til Vikings som QB i 2014 (og 2015) etter et år i Tyskland i 2013, uten å ha helt den samme suksessen som i 2012. Mann har blitt boende i Oslo, og er altså nå fokusert på rollen som hovedtrener og offensiv koordinator for de regjerende Norgesmesterne.

 


 

VÅLERENGA TROLLS

Oppsummering Boer FNL
Foto: Max Emanuelson

Spillere: –

Trenere: Hovedtrener Scott Boer (Chapman University, NCAA Div.III)

Kommentar:
– Boer har vært i Oslo over tid, og dette er syvende sesongen hans for Trolls – den tredje hvor fokuset er å være trener, ikke spillende trener. Han er en fin fyr som alle har sansen for, og som fungerer bra både som trener og inspirator – han er viden kjent for sin positive holdning og energi som smitter over på andre. Scott Boer leder et Trolls som bygger stein for stein, og under Boer sin ledelse har holdt stø kurs tilbake mot Norgestoppen. Det skal bli spennende å se om de i 2017 tar steget fra bunnen av toppdivisjonen til en NM-finale igjen etter mange års fravær!

 


 

ÅSANE SEAHAWKS

Spillere: QB Conor Lynch (Carleton College, NCAA Division III)

Trenere: Assistenttrener Anthony Skinner (Kanada), assistenttrener Scott Westlake (Kanada)

Kommentar:
Anthony Skinner og Scott Westlake er trenere i litt utradisjonell forstand. De to kanadierne er ikke i landet under hele sesongen, men bidrar begge i perioder mens de samtidig følger Åsane Seahawks fra sine hjem i Kanada når de ikke er i landet. Slik har verden blitt; mye er på nett, og teknologien er god nok til at man faktisk kan gjøre en del sittende i en annen del av verden. Det gjelder blant annet filmanalyse via verktøy som Hudl. Skinner har forøvrig god erfaring fra slike løsninger fra før av, da han har drevet noenlunde samme virksomhet med portugisiske Lisboa Devils noen sesonger, samt vært i andre europeiske land før det. Han har lang erfaring fra kanadisk juniorfotball. Også Westlake har meget solid erfaring fra flere nivåer i hjemlandet, og bidrar blant annet til arbeidet med offensiv linje hos Åsane Seahawks.

– Conor Lynch blir Åsane Seahawks sin første importspiller siden Trevor Richter i 2014. For Lynch er det derimot ikke første gang han er importspiller: I 2014 bekledde han samme rolle -altså QB- for tyske Berlin Rebels i GFL. Det gikk litt sånn halvveis, da Rebels den sesongen var et lag som sleit i bunnen av ligaen og statistikkene til Lynch reflektere da også dét. I de påfølgende årene har han vært i hjemlandet USA hvor han blant annet har fungert som assistenttrener for Carleton College med ansvar for QBs. Det passer godt inn hos Åsane, hvor han også har en sentral rolle som trener for juniorlagene til Seahawks. Lynch er en QB med god størrelse og samtidig gode nok atletiske evner til at han også kan være en trussel på løp på et nivå som Eliteserien.

Conor Lynch sine highlights fra senior-året på college i 2013:

QB #12 Conor Lynch 2013

 


 

OPPSUMMERT

Noen nøkkeltall, med tilsvarende tall for 2016 i parentes. Vi gjør oppmerksom på at dette er vår oppsummering – ikke noe offisielt fra forbundet e.l.:

  • Antall importspillere: 3 (4)
  • Antall importtrenere: 6 (4)
  • Antall importspillere og trenere som returnerer fra forrige sesong: 3 (6)
  • Antall importspillere fra NCAA FBS: 0 (2)
  • Antall importspillere fra NCAA FCS: 0 (0)
  • Antall importspillere fra NCAA Div.II: 1 (2)
  • Antall importspillere fra NCAA Div.III: 1 (0)
  • Antall importspillere fra NAIA: 1 (0)
  • Antall importspillere fra CIS (Kanada): 0 (0)
  • Antall importspillere fra andre nivåer i Nord-Amerika: 0 (0)
  • Antall importspillere fra andre Nordiske land: 0 (0)
  • Antall importspillere fra Europeiske land utenom Norden: 0 (0)
Subscribe
Notify of

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x