Amerikansk fotball på norsk TV

Det finnes etterhvert mange måter å se amerikansk fotball på om man er i Norge. I denne artikkelen tar vi for oss hvordan man kan se det via TV-kanaler som sendes i Norge. Vi mener det er et viktig poeng at alle som bryr seg om idretten amerikansk fotball -og ikke bare sin egen interesse for den- og ønsker at den skal vokse i publikum og aktivitet her i landet, ser kamper og program via norske TV-kanaler når det er en av mulighetene til å se en kamp man uansett skal se. Økt oppslutning om sendingene vil føre til økt dekning, og etterhvert en større fan-skare her til lands. Det vil på sin side gi amerikansk fotball bedre vekstvilkår her hjemme, og det kan ikke skade!

Nedenfor finner du en oversikt rundt hvilke TV-kanaler som viser amerikansk fotball her hjemme, og hva de viser nå. Vi har også tatt med noen ord om kanaler som tidligere har vist amerikansk fotball, men som for tiden ikke gjør det.

Arnstein Friling

Viasat 4 / Viasat Sport / Viasat Sport HD

Viser flere NFL-kamper pr. runde live, samt repriser flere ganger i uken, NFL Gameday, samt at Viasat de siste par årene har vist preseason-kamper og Hard Knocks-serien i tillegg. Amerikanske kommentatorer, og med visning av NFL Redzone i timeouts, halftime osv. Søndager kl. 19:00 og utover er typisk sendetid for kampene som går live. Høsten 2014 så en økt satsing fra Viasat, inklusive norsk studio i reklamepauser og halvtid første serierunde, samt tilsvarende opplegg siste helg i november.

2015 har vist en tilbakegang i satsingen, hvor norsk studio er kuttet utenom Super Bowl. Etter den første halvannen måneden har også kl. 19-kampene blitt skjøvet ut i kulden, og det er gjerne kampene som starter mellom kl. 22 og 23 som er det første på programmet søndagskveldene.

I tillegg har Viasat også rettighetene til Super Bowl, hvor de benytter feed med amerikanske kommentatorer underveis i kampen, i kombinasjon med et norsk panel i studio. Det norske panelet i studio dukker typisk opp under timeouts og halvtidshvilen. Hvor gode de er på sending fra Super Bowl hadde vi en grundig gjennomgang av i 2014.

For mer informasjon om NFL-sendingene til Viasat, se her.

 

Eurosport 2 / Eurosport 2 HD

Viste inntil for noen år siden college-fotball fra Big Ten, noe de ikke gjør lenger. Eurosport har også vist en del internasjonale og nasjonale mesterskap og kamper, som f.eks. den italienske finalen, finske finalen og tyske finalen. Det varierer noe fra år til år hvilke nasjonale finaler som vises. Har også vist VM, finalen i B-EM og andre tilsvarende konkurranser.

Eurosport 2 viste i noen år frem til 2015 også Arena football. Både for internasjonale kamper, college og Arena-ligaen har Eurosport benyttet norske kommentatorer. Etter at Eurosport 2 ble lagt ned som kanaltilbud har Eurosport sitt fokus på amerikansk fotball forsvunnet.

 

NRK / NRK HD

Viste Super Bowl noen år før Viasat overtok stafettpinnen. De sendte også en kamp i september det siste året de hadde rettighetene, det vil si i begynnelsen av NFL-sesongen, trolig for å teste seer-ratingene for en vanlig seriekamp. NRK benyttet amerikanske kommentatorer, men gjerne i kombinasjon med et norsk panel i studio som de gikk til i timeouts og halftime. NRK sender ikke amerikansk fotball nå for tiden, hverken i form av Super Bowl eller andre kamper. Det er synd, for de holdt særdeles god kvalitet på en del av det de produserte selv for å forklare sporten for seerne.

 

TV3

Vi holder av en liten hedersplass til TV3 i håp om at de en vakker dag skal få PA Gullö eller tilsvarende personligheter tilbake i studio og begynne å sende NFL igjen. TV3 gjorde en formidabel innsats med å sende NFL på 1990-tallet; i dag er det fjernsynshistorie som ligger mange år tilbake i tid.

 

TV2

For en del år siden hadde også TV2 dekning av NFL, inkludert sending av Super Bowl. Det varte dessverre ikke så lenge; det at vi knapt husker sendingene deres forteller vel egentlig nok.

10 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.