Amerikansk Fotball http://amerikanskfotball.tnfj.com Alt om amerikansk fotball! Wed, 03 Jun 2020 09:00:37 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.1 http://amerikanskfotball.tnfj.com/wp-content/uploads/2016/02/cropped-amfotball-logo-liten-sh-32x32.jpg Amerikansk Fotball http://amerikanskfotball.tnfj.com 32 32 79436808 Ny serie: “Faces of American Football in Norway” http://amerikanskfotball.tnfj.com/bilder/ny-serie-faces-of-american-football-in-norway/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/bilder/ny-serie-faces-of-american-football-in-norway/#respond Wed, 03 Jun 2020 08:59:34 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32221 mer »]]> Som noen har fått med seg er vi så smått i gang igjen med publisering. Vi bruker flere av kanalene våre, og en av dem er Instagram. Der har vi nylig begynt en ny serie som heter “Faces of American Football in Norway”. Flere ganger i uken publiserer vi portrettbilder av noen av de som utgjør norsk amerikansk fotball.

Tidligere Eidsvoll 1814s-spiller Andrew Porter er blant dem som er profilert allerede. Originalfoto: Harry Wad.
Tidligere Eidsvoll 1814s-spiller Andrew Porter er blant dem som er profilert allerede. Originalfoto: Harry Wad.

Det vil dukke opp både fjes du sannsynligvis kjenner, og fjes du ikke kjenner. Serien tar med seg folk fra både fortid og nåtid, og portrettene vil reflektere sammenhengen bildene er tatt i. Med det mener vi at om bildet er fra når en spiller var hos et annet lag enn det han/hun er hos i dag, så reflekterer portrettet det – ikke hva som har skjedd før eller siden.

Portrettene kommer i tilfeldig rekkefølge, og det er ingen spesifikke kriterier for de som tas med i serien – det kan like så godt være spillere som trenere, dommere eller andre involverte, med kort eller lang fartstid i idretten vår. Kanskje dukker du selv opp også!

Følg oss på Instagram for å se hva vi har publisert allerede – og for å få med deg det som kommer i denne serien!

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/bilder/ny-serie-faces-of-american-football-in-norway/feed/ 0 32221
Vedvik hentet inn av New York Jets! http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/vedvik-hentet-inn-av-new-york-jets/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/vedvik-hentet-inn-av-new-york-jets/#respond Sun, 01 Sep 2019 17:35:17 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=33258 mer »]]>

Et knapt døgn etter at det ble klart at Kåre Vedvik ikke kom med i Minnesota Vikings sin 53-mannstropp er det klart at Vedvik allikevel blir å se i årets første runde av NFL-sesongen ettersom New York Jets plukket ham opp. Dermed fortsetter NFL-eventyret for nordmannen! En stressende helg for vårt norske NFL-håp ender med at den fortsatt ettertraktede kickeren/punteren fra Stavanger finner veien til verdensmetropolen New York og plass i Jets sin 53-mannstropp. Det er nærmest en umulighet at Vedvik ikke blir første nordmann til å se spilletid i tellende kamper i NFL siden Leif Olve Dolonen Larsen gjorde det samme i 2001. Slik så det ikke nødvendigvis ut som for noe under et døgn siden:

Det siste døgnet har utvilsomt vært nervepirrende for Vedvik, som måtte leve med usikkerheten rundt å bli fristilt av laget som hentet ham fra Baltimore Ravens for et 5.runde-valg for knappe 3 uker siden, for deretter å se om noen ville plukke ham opp før han eventuelt havnet på Minnesota Vikings sin practice squad. Å være på practice squad (/treningstropp) vil si at man ikke kan spille kamper, men trener med laget. Hvert lag har en gruppe på 10 spillere i den kategorien i tillegg til deres ordinære 53-mannstropp. Det er sjelden at en av practice squad-plassene benyttes til en kicker eller punter, noe som i seg selv ville vært en tillitserklæring fra general manager Rick Spielman og hovedtrener Mike Zimmer til Vedviks potensiale. Indikasjonene var klare på at Vikings faktisk så for seg å sette av en plass til ham på practice squad. Slik skulle det altså ikke bli, da Vedvik fortsatt var for aktuell til at samtlige av de andre 31 lagene i ligaen ville la ham passere waiver wire. Waiver wire er en systematikk som sikrer at de ferskeste (typisk de med mindre enn 4 års erfaring i ligaen) spillerne kan plukkes opp før de er fullstendig fristilt og deretter kan havne på et lags practice squad eller simpelthen er fullstendig ute i kulden.

Uniformsfargen stemmer ikke lenger, men smilet kan Kåre Vedvik beholde etter det siste døgnets hendelser!

Det blir neppe tatt godt i mot i Minnesota at Vikings ga vekk et 5.runde-valg for en kikk på en kicker i 20 dager før han deretter blir plukket opp uten en slik kostnad av et annet lag. At de har gitt vekk et 5.runde-valg, noe de forøvrig også på sett og vis gjorde med kicker Daniel Carlson som ble draftet av dem i nettopp 5.runde i fjor, for en kicker/punter som ikke ender opp i den ordinære spillerstallen ser ut til å irritere fansen. Nevnte Carlson ble kuttet tidlig i sesongen 2018 og erstattet med Dan Bailey som altså fortsatt innehar kicker-plassen hos Minnesota Vikings. Carlson gikk videre til Oakland Raiders og hadde stor suksess der mens han sørget for å sementere seg som Raiders sitt klare valg på kicker-posisjonen.

For Kåre Vedvik betyr dette at han har samme mulighet som nevnte Carlson fikk til å skape seg et navn og en karriere et annet sted enn i Minneapolis. Det betyr også at du ser ham på banen når Jets møter laget Leif Olve Dolonen Larsen spilte for, Buffalo Bills, om én uke. Det er ikke mange NFL-spillere som kommer til å ha en hel nasjon (med unntak av noen få grinebitere slik kutymen alltid er i Skandinavia) i ryggen slik Kåre Vedvik har når han debuterer i en tellende NFL-kamp søndag 8.september 2019.

Det er langt fra bydelen Hinna i Stavanger, treningsfeltet Lassa som er bygget oppå en gammel søppelfylling til MetLife Stadium i New Jersey, og fra AFC Show i norsk Eliteserie til New York Jets på verdens ypperste nivå – men Kåre har gått alle skrittene på den veien fra han først satte fot på en amerikansk fotball-trening for rett over 8 år siden.

Vi gratulerer med at NFL-drømmen både lever i beste velgående og nå passerer enda en terskel, og ønsker Kåre lykke til med denne fantastiske muligheten!

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/vedvik-hentet-inn-av-new-york-jets/feed/ 0 33258
Kåre Vedvik kuttet: er ikke blant Minnesota Vikings 53 utvalgte http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/kare-vedvik-klarte-det-er-blant-minnesota-vikings-53-utvalgte/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/kare-vedvik-klarte-det-er-blant-minnesota-vikings-53-utvalgte/#respond Sat, 31 Aug 2019 20:00:08 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=33250 mer »]]>
Kåre Vedvik på Lassa i Stavanger i 2012. Det er langt derfra til NFL, men Kåre Vedvik kjemper fortsatt for å få en fot innenfor! Foto: Morten J. Valentinsen

For første gang siden 2001 lå det an til at en nordmann virkelig var nær mesterstykket å havne i den regulære spillerstallen til et NFL-lag. I kveld når NFL-lagene kuttet spillerstallene ned til det de skal sitte igjen med når sesongstart er her om kun få dager ble det imidlertid klart at så ikke blir tilfelle allerede nå. Kåre Vedvik, som ble hentet til Minnesota Vikings fra Baltimore Ravens for et 5.runde-valg for under en måned siden, ble kuttet helt på tampen når Vikings skulle få spillerstallen ned til kravet på 53.

Leif Olve Dolonen Larsen, hittil siste nordmann som så spilletid i NFL. Bildet er tatt under Buffalo Bills sin minicamp 29.april 2000.

Dermed blir han foreløpig ikke første nordmann siden Leif Olve Dolonen Larsen i 2000-2001 til å spille tellende kamper i NFL. Dolonen Larsen spilte defensiv linje mens Vedvik er kicker og punter. De har til felles at de begge spilte hjemme i Norge før de tok turen til amerikansk universitetsfotball for deretter å havne i NFL-diskusjonen. Dolonen Larsen ble draftet i 6.runde i 2000 like før en QB ved navn Tom Brady, mens Kåre Vedvik ble signert som udraftet førsteårsspiller av Baltimore Ravens i fjor.

For Kåre Vedvik sin del lå det an til at han kunne fått debutsesongen allerede i fjor ettersom Ravens var i dialog med andre lag om en handel allerede da, men en uheldig utenomsportslig skade satte en effektiv stopper for det. Baltimore valgte allikevel å holde Kåre Vedvik som del av laget -om enn ikke i den ordinære troppen- utover i 2018 og våren 2019 da de så hvilket stort talent han er. Det ble en nyttig forsikring, og samtidig noe de kunne kapitalisere på da andre lag så det samme talentet og også i år var interessert i å handle Vedvik til seg. Kåre ble derfor gjenstand for en handel mellom Baltimore Ravens og Minnesota Vikings i august. Det er sjelden at dette skjer for kickere, som sier sitt om verdien talentet hans ble ansett å ha.

Mens forsesongen(e) med Baltimore Ravens i 2018 og 2019 gikk strålende har det gått tråere med Minnesota Vikings hvor Kåre kun traff på 1 av 4 field goal-forsøk. Dette ble raskt en kilde til bekymring, og hovedtrener Mike Zimmer og resten av staben i Vikings sier nå takk for følget.

Minnesota Vikings beholder Dan Bailey som kicker og -etter ryktene under tvil- Matt Wile som punter. Det finnes en mulighet for at de henter Kåre Vedvik tilbake til practice squad, en gruppe på 10 spillere som trener med laget men ikke kan spille kamper. Det er ikke spesielt vanlig å beholde kickere eller puntere på practice squad, men muligheten finnes. Det kan også tenkes at et annet lag plukker opp Kåre Vedvik, selv om muligheten er betraktelig mindre enn den var før overgangen hans fra Baltimore Ravens til Minnesota Vikings.

Oppdatering 31.08.19 kl. 23:45: Det er sterke indikasjoner på at Kåre Vedvik havner på Minnesota Vikings sin practice squad. Den offisielle informasjonen om dette er tilgjengelig i løpet av morgendagen. Vi følger opp med ny artikkel når dette er avklart.

Noen av våre tidligere artikler om Kåre Vedvik:

I tillegg til Leif Olve Dolonen Larsen som vi nevnte tidligere i artikkelen har også enkelte andre nordmenn spilt i NFL, skjønt det ikke er trangt om plassen på listen over NFL-spillere med Norge som sitt opprinnelige land. For den historisk interesserte kan vi nevne de andre norske som har spilt tellende NFL-kamper her:

 • Bill Irgens, som opprinnelig het Einar Magnus Irgens når familien hans emigrerte til USA. Født i Stavanger, vokste opp i USA og spilte back for Minneapolis Marines 1921-23.
 • Jan Stenerud. Født i Fetsund, dro til USA på skistipend. Kicker hentet inn til Kansas City Chiefs i 1967, og spilte i ligaen fra 1967-1985 for nevnte Chiefs, Green Bay Packers og Minnesota Vikings. Er i Pro Football Hall of Fame, og utvilsomt mest kjente norske spiller innen amerikansk fotball.
 • Halvor Reini Hagen. Født i Oslo, spilte high school i Seattle før college og deretter draftet i 3.runde 1969 av Dallas Cowboys. Spilte for Cowboys, New England Patriots og Buffalo Bills i perioden 1969-1975. Fun fact: Var på den offensive linjen som banet vei for O.J. Simpson sin fantastiske løpsrekord på 2.003 yards i 1973. Bor i Boston.
 • Mike Mock. Norsk-amerikaner født i Trondheim, spilte high school-fotball i Texas. Linebacker som var hos New York Jets i 1978-sesongen.

I tillegg til disse har også en rekke nordmenn snust på NFL-nivået gjennom å bli signert av lag samt -i de flestes tilfelle- deltatt i forsesongskamper. Blant disse kan vi nevne Finn Seemann (kicker, Houston Oilers 1973-74), Bernt Rognstad (kicker, Atlanta Falcons 1976), Atle Larsen (kicker, Arizona Cardinals 1996-97), Anders Åkerstrøm (defensiv linje, New Orleans Saints 2005), Håvard Rugland (kicker, Detroit Lions 2013), Alek Torgersen (Quarterback, Atlanta Falcons, Washington Redskins, Detroit Lions og Arizona Cardinals 2017-18), og altså Kåre Vedvik (kicker, Baltimore Ravens/Minnesota Vikings 2018-19).

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/kare-vedvik-klarte-det-er-blant-minnesota-vikings-53-utvalgte/feed/ 0 33250
Livestream: Italia vs Norge U19! http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-italia-vs-norge-u19/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-italia-vs-norge-u19/#respond Sat, 03 Aug 2019 21:49:55 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=33230 mer »]]> Det er klart for Norges siste kamp i vårt aller første EM-sluttspill på U19-nivå. Etter to strake tap handler det nå om å sikre 7.plassen når Norge møter vertslandet Italia!

Norges første kamp endte med 7-20 for (nå) finaleklare Sverige. Deretter røk man for et klart bedre Finland med hele 0-30 i en kamp mange på forhånd hadde sett for seg at Norge potensielt kunne vinne selv om finnene var favoritter. Nå venter altså et Italia som selv har to tap bak seg. Først fikk man tåle at 6-17 tap for Danmark, før det noe overraskende ble 21-36 mot et spenstig Spania. Sistnevnte havnet i EM utelukkende fordi Nederland trakk seg i siste liten, og debatten i forkant var snarere hvorfor spanjolene ble rangert som #7 mens Norge -som kvalifiserte seg basert på egne meritter- var rangert som #8. Den diskusjonen er det neppe noen som vil ta nå.

I dag er altså spørsmålet om Norge kan sikre seg en etterlengtet seier i landets aller første EM-sluttspill på U19-nivå. Italia bør kunne være en overkommelig oppgave, men det er da også Norge for et Italia som tross alt scorte 21 poeng i sin forrige kamp. Ledet an av turneringens ledende takler, LB Elias Aune med sine 12.5 taklinger, håper Norges rimelig solide forsvar å kunne stoppe Italia bedre enn å tillate dem en rekke touchdowns slik Spania gjorde. Skal det bli seier må nok imidlertid angrepet finne målsonen mer enn én gang. Med QBene Raymond Myhrer og Oscar Jensen Bakkeli på laget bør det være mulig å finne frem til noen av lagets solide receivere. WR Erlend Lien er blant spillerne vi håper å se utmerke seg mot Italia. Det fordrer at Norges offensive linje gir QB tid og demmer opp for et Italia som nok gjerne vil stoppe Norges angrep ved kilden i bakfeltet.

Vi har tro på Norges unge menn, og allerede kl. 08:30 er sendestart før kickoff på Stadio Bernardi i Bologna kl. 09:00! Ja, det er tidlig, men det bør også bety at temperaturen ved kampstart er overkommelig, og så får vi se om det italienske hjemmepublikummet har kommet seg opp av senga eller ei. Du kan se det hele her:

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-italia-vs-norge-u19/feed/ 0 33230
Livestream: Finland vs Norge U19! http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-finland-vs-norge-u19/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-finland-vs-norge-u19/#respond Thu, 01 Aug 2019 12:00:59 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=33223 mer »]]> Det er duket for Norges andre kamp i EM 2019! Kl. 17:00 er det kickoff på Stadio Bernardi i Bologna når det er Finland som står for motstanden. Sendestart for livestreamen er kl. 16:30.

Både Norge og Finland tapte sine innledende kamper. Norge måtte bite i gresset når #1-rangerte Sverige ble for sterke. Det stod lenge 13-7 i favør av svenskene, før det endte 20-7. Det er et respektabelt resultat alt tatt i betraktning, og det bør være et Norge med en god del selvtillit som går på banen i ettermiddag selv om første EM-kamp ga et tap.

For Finland U19 sin del er det nok noe motsatt. De holdt solide Frankrike til 0-0 til halvtid, men så raknet det fullstendig og endte 0-30 for finnene. Finland har tradisjonelt sett vært et sterkt landslag på dette alderstrinnet, og mange vil nok holde dem som favoritter også i dette oppgjøret mot Norge. Det er ingen tvil om at Finland de fleste årene med landslag har vært klart sterkere enn Norge, men vi er ikke så sikre på om det er tilfelle i år. Norge har en ypperlig mulighet til å få et godt resultat i kveld og overraske football-Europa. Vi tror på norsk seier, og en mulighet for å ende EM med flere seiere enn tap! Da MÅ man i tilfelle vinne i ettermiddag.

Oppgjøret ser du her:

Om du vil lade opp med å se Norges forrige kamp, mot Sverige, så finner du den her.

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-finland-vs-norge-u19/feed/ 0 33223
Livestream: Sverige vs Norge U19! http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-sverige-vs-norge-u19/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-sverige-vs-norge-u19/#respond Mon, 29 Jul 2019 15:00:48 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=33206 mer »]]> Kl. 20:30 starter streamen og kl. 21:00 er det kickoff når Norges U19-landslag for første gang spiller i et EM-sluttspill! Norges utvalgte stiller mot topprangerte Sverige, og det skal bli spennende å se om våre norske spillere og trenere kan hamle opp med en av turneringens store favoritter!

Det vil i tilfelle være et sjokk av dimensjoner, men samtidig er dette et Norge som har vist sterk progresjon under hovedtrener Jørgen Benestad-Johansens ledelse de siste årene. Både en meget kapabel trenerstab og en god gruppe spillere gjør denne utgaven av Norge U19 til et lag å virkelig følge med på.

Norge kom til EM gjennom først å ta tredjeplassen i fjorårets Nordiske Mesterskap, for deretter å slå Storbritannia i en kvalifiseringskamp. Det nærmeste Norge tidligere har kommet et EM-sluttspill var i 1998, hvor man slo Danmark i en første kvalifiseringskamp for deretter å tape grundig for Storbritannia i andre og siste hinder. Det er altså ingen tvil om at 2018-19 utgaven av Norge U19 allerede er historiske gjennom å nå EM-sluttspillet, nå er spørsmålet om de også kan fortsette med positive overraskelser der. Det er virkelig en situasjon hvor man har alt å vinne, og så får vi se om varmen i Italia -hvor sluttspillet foregår- takles på en god måte også.

Du ser kveldens kamp på Stadio Bernardi i Bologna med sendestart kl. 20:30 og kickoff kl. 21:00 her:

Om videoen ovenfor av en eller annen grunn ikke virker ved kampstart, så kan du bruke denne linken!

Noen artikler om EM og Norge U19 finner du her:

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-sverige-vs-norge-u19/feed/ 0 33206
Film: Ris mot Ullern – 1970! http://amerikanskfotball.tnfj.com/historie/film-ris-mot-ullern-1970/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/historie/film-ris-mot-ullern-1970/#respond Sun, 21 Jul 2019 14:45:39 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=33197 mer »]]> Mens NRK sannsynligvis har slettet sendingen sin fra månelandingen i 1969, ble heldigvis noe langt viktigere fra året etterpå tatt vare på. Som vi tidligere har belyst har amerikansk fotball en etterhvert lang historie her i Norge, fra de første kampene i 1945, den første rapporterte kampen mellom to norske lag i 1946, og videre til et godt forsøk på 50-tallet, før skolefotballen fikk en “glansperiode” på slutten av 60-tallet og inn i 1970-årene, og klubbfotballen til slutt gjorde sitt inntog i 80-årene.

Det vi skal vise deg her, er det neppe mange som har hatt øynene på siden 22.oktober for 49 år siden. Da var det et innslag i fjernsynet om en skolekamp i amerikansk fotball som hadde funnet sted en knapp uke før. Dessverre er opptaket uten lyd, men det betyr lite når bildekvaliteten er bra og man får se Ris og Ullern brake sammen på førstnevnte skoles egen idrettsbane:

Kickoff var klokken 14:30 lørdag 17.oktober 1970. Dette oppgjøret var en årlig foreteelse som etterhvert ble utvidet med flere skolelag, og som man kan se på publikumsoppmøtet og det faktum at det ble foreviget på film, var det av interesse for flere enn bare de involverte. Vi vil tro at flere som fortsatt lever i dag sitter med gode minner og kan fortelle mer om opplevelsen både som deltakere og publikum.

Om resultatet vet vi at Ullern vant dette oppgjøret, samt at Ris scorte 6 poeng selv om det ble et tap. Kapteiner på de to lagene var henholdsvis Ola Nordviste hos Ris og Gunnar Rydning hos Ullern.

Noen andre saker fra norsk amerikansk fotballs historie:

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/historie/film-ris-mot-ullern-1970/feed/ 0 33197
Highlights fra NM-finalen 2019! http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/highlights-fra-nm-finalen-2019/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/highlights-fra-nm-finalen-2019/#respond Thu, 11 Jul 2019 19:03:50 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=33194 mer »]]> Gikk du glipp av NM-finalen i amerikansk fotball tidligere i juli? Ønsker du en visuell og rask oppsummering av det hele? Da har forbundet fikset noe matnyttig for deg!

Norges Amerikanske Idretters Forbund, og da Amerikansk Fotball-delen av det, har hatt et øye for å lage flotte synlige bevis på aktiviteten i forbundets regi i år. Det kan du glede deg over her, hvor NM-finalen er oppsummert med høydepunkt fra en vinkel som altfor få har: På banen!

Kampen endte 26-6 i favør Oslo Vikings over Eidsvoll 1814s, og dermed Vikings sitt fjerde norske seniormesterskap på rad. Om du ønsker å gjenleve hele herligheten, så finner du den her.

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/highlights-fra-nm-finalen-2019/feed/ 0 33194
Livestream: NM-finalen 2019! http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-nm-finalen-2019/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-nm-finalen-2019/#comments Sat, 06 Jul 2019 07:00:44 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=33187 mer »]]> I dag lørdag 6.juli er det duket for årets NM-finale for senior herrer. Kickoff er kl. 16:00. Det er regjerende mestere Oslo Vikings mot historisk svært sterke Eidsvoll 1814s i det som kan bli en spennende batalje!

De to lagene har møtt hverandre en gang i seriespillet. Da gikk Oslo Vikings seirende ut med 7 poengs margin når Eidsvoll 1814s tapte 21-28 på hjemmebane.

Årets NM-finale går av stabelen på Frogner stadion i Oslo, en av landets fremste baner for amerikansk fotball. Det er ventet tilnærmet fullt hus på den intime stadionen ved siden av Vigelandsparken. Begge lagene kom til finalen etter svært dominerende resultater i semifinalene, hvor de begge scorte over 60 poeng og slapp inn under 20. Det er med andre ord to lag som har vist at de kan være potente i angrep. Samtidig er det to forsvar som til tider kan stenge motstanderne ned fullstendig, og det blir derfor spennende å se hvem som lykkes med sin kampplan i dagens oppgjør, samt om noen av dem eventuelt gjør gode justeringer underveis som sikrer seieren. Begge lag har en rekke gode spillere, noe som også ble reflektert på årets All-Star lag.

Et utvalg bakgrunnsartikler om finalist Oslo Vikings:

Et utvalg bakgrunnsartikler om finalist Eidsvoll 1814s:

Oppgjøret livestreames, og du finner det her:

Kommentatorer er Martin Gusterud, kjent som mannen bak AmSportsTV, og Bård Strøm. Strøm er tidligere trener med lang fartstid i idretten og erfaring også fra TV-sendinger med dekning av NFL. Han har også tidligere vært en av skribentene for Amerikansk Fotball.

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-nm-finalen-2019/feed/ 1 33187
Eliteserien All-Stars 2019 http://amerikanskfotball.tnfj.com/rankings/eliteserien-all-stars-2019/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/rankings/eliteserien-all-stars-2019/#comments Fri, 05 Jul 2019 15:00:17 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=33036 mer »]]> Endelig er tiden inne. Vi har kommet til dagen vi avslører hvem som får plass på årets Eliteserien All-Star lag. Vi har gjennomført kåringen siden 2014, noe som gjør årets utgave til den sjette i rekken. Under presenterer vi de spillerne som i år har blitt kåret til de beste av de beste: Eliteserien All-Stars 2019! 

Hvordan vi gikk fram:

For å sikre at utvelgelsen ikke ble alt for subjektiv måtte vi forbi våre egne meninger. Derfor spurte vi i år som i fjor alle hovedtrenerne på Eliteserie-lagene om hvem de ville nominere. Alle trenerne kunne nominere 25 navn (11 offense, 11 defense, 2 special teams og 1 coach). De kunne ikke nominere navn fra sitt eget lag. Prosessen har vært noenlunde demokratisk hvor de med flest nominasjoner har fått sin plass. De gangene to eller flere spillere har hatt likt antall nominasjoner til en posisjon har vi tatt en avgjørelse utifra hvem vi mener har gjort det best sportslig i årets sesong. En spiller kunne maksimalt få fire nominasjoner (fra de fire andre klubbene, ettersom det ikke er tillatt å nominere fra sin egen klubb). I år var det fire spillere som ble nominert av alle de fire andre klubbene og dermed var garantert en plass på All-Star laget.

For å gjenta oss selv; sluttresultatet vi har kommet frem til er summen av hva trenerne for ALLE Eliteserie-lagene mener er de beste spillerne, kombinert med det vi selv har sett der det har vært nødvendig. De som er plukket ut har derfor god grunn til å føle seg trygge på at de forsvarer plassene på All-Star laget. Det finnes naturlig nok flere spillere som har gjort det bra, men vi har ikke satt opp noen ‘honorable mentions’-liste: Kun de som er stemt frem til All-Star laget er å finne her. Det betyr også at det er noen som mangler og som fint kunne forsvart en plass på laget, men faktum er at de da ikke har fått like mange stemmer som de som har fått en plass.

Fjorårets All-Star trener Scott Boer. Foto: JM Henriksen

Noen spillere kan være på litt uvante posisjoner kontra det de spiller på til vanlig. Et typisk eksempel vil kunne være en safety som er på cornerback. Slike justeringer skyldes i tilfelle at det har kommet flere stemmer på spesifikke spillere, og gjerne definert som ‘DB’ fremfor FS eller CB.

I noen tilfeller er spillere flyttet litt rundt til det som for dem er sekundære posisjoner; dette gjelder først og fremst når det er flere som har fått stemmer på samme posisjon hvor den ene spilleren kun er aktuell for én posisjon, mens den andre fint kan passe på begge/flere posisjoner.

Vi har unngått å ha spillere satt opp på begge sider av ballen; en spiller er på All-Star laget enten som offense, defense eller special teams. Dette skyldes at vi vil fremheve så mange spillere som mulig blant de 24 plassene på laget, og samtidig at vi vil ta hensyn til de stemmene som har kommet inn på en god måte.

Da gjenstår det bare å presentere årets utgave av ELITESERIEN ALL-STARS:

Offense:

WR Petter Thorp er på All-Star laget igjen; denne gangen for et nytt lag enn sist! Foto: Cecilie Hagen

Offense sine 11 utkårede er:

 • WR: Arne August Skovseth Søgaard, Eidsvoll 1814s
 • WR: Petter Thorp, Oslo Vikings
 • WR: Brage Harby, Vålerenga Trolls
 • FB: Jesper Haug Jørgensen, Oslo Vikings
 • RB: Joacim Junhov-Rindberg, Olavs Menn
 • QB: Dennis Isberg, Kristiansand Gladiators
 • LT: Gjermund Vigemyr, Kristiansand Gladiators
 • LG: Carl Peter Liholt, Olavs Menn
 • C: Trygve Langballe, Oslo Vikings
 • RG: Magnus Kinne, Oslo Vikings
 • RT: Magnus Moe, Eidsvoll 1814’s

Spillere merket med fet skrift mottok samtlige fire nominasjoner som var mulig å få.

Årets offense er ledet av Kristiansand Gladiators QB Dennis Isberg, som sammen med LT Gjermund Vigemyr markerer klubbens retur til All-Star laget hvor de har vært fraværende siden 2014. Av hans pasningsmottakere må vi spesielt trekke frem Eidsvollspiller Arne August Skovseth Søgaard. Han har fått en plass på All-Star laget for femte gang, og er den eneste i Norge som er femdobbel All-Star (fire ganger som Receiver/WB og en som returner).

Petter Thorp er også en gjenganger og er All-Star for tredje gang, men første gang for Oslo Vikings. De to forrige gangene, 2014 og 2017, var begge for Vålerenga Trolls.

Magnus Kinne og Jesper Haug Jørgensen er de eneste to spillerne som forsvarer plassen sin fra i fjor, mens Trygve Langballe gjenerobrer plassen han hadde i 2017.

Joacim Junhov-Rindberg og Carl Peter Liholt blir forøvrig historiske (sammen med en defensiv spiller som kommer under) som de første All-Star spillerne i Olavs Menns historie. Klubben er i sin første sesong i Eliteserien og har derfor ikke hatt mulighet til å ha All-Star spillere tidligere.

Defense:

Joacim Eliassen er en gjenganger på All-Star laget. Foto: Max Emanuelson

Defense sine 11 utkårede er:

 • DL: Vidar Gjermstad, Oslo Vikings
 • DL: Joacim Eliassen, Eidsvoll 1814’s
 • DL: Kasper Skjelbred Knudsen, Kristiansand Gladiators
 • DL: Petter Alexander Holth Langdalen, Oslo Vikings
 • LB Kim Erik Schaanning, Oslo Vikings
 • LB: Michael Hall, Eidsvoll 1814’s
 • LB: Kay Daniel Stokke Tobiassen, Kristiansand Gladiators
 • LB: Jørgen Sørå Gulbrandsen, Vålerenga Trolls
 • S: Thor Campe, Olavs Menn
 • CB: Sigurd Håkonsen Grov, Eidsvoll 1814’s
 • CB: Sergio Vizzuett, Oslo Vikings

Spillere merket med fet skrift mottok samtlige fire nominasjoner som var mulig å få.

På grunn av nominasjonene som kom inn i år ender vi opp med en noe -for tiden- utradisjonell 4-4 front. Den er ledet av Linebackerne Kay Daniel Stokke Tobiassen og Kim Erik Schaanning, som sammen med DL Vidar Gjermstad ble nominert av hovedtrenere fra alle fire motstanderlag. Hverken Tobiassen eller Gjermstad har vært All-Star spillere tidligere, mens Schaanning er det for fjerde gang (tredje gang på rad som LB. I 2016 var han All-Star K/P)

Nevnte Schaanning forsvarer samtidig All-Star plassen sin fra i fjor. Det gjør også LB Michael Hall og DL Joacim Eliassen.

Jørgen Sørå Gulbrandsen var forøvrig også på All-Star laget i fjor, men da som Runningback. Han mottok en stemme på RB også i år, men han fikk flere på defense.

Special Teams:

Her er de to utvalgte Special Teams spillerne:

 • Kicker/Punter: Magnus Meyer, Oslo Vikings
 • Returner: Per Gaarden, Oslo Vikings

Oslo Vikings kapret begge Special Teams posisjonene i år. Magnus Meyer er All-Star for første gang og tar Kicker/Punter plassen, mens Per Gaarden tar plassen som returner. Gaarden var også All-Star i fjor, men da som Cornerback for Eidsvoll 1814’s.

Trener:

Foto: Henning Ringlund
 • Jesse Alderfer, Defensive Coordinator, Oslo Vikings

Som tidligere år var det flere gode forslag.  I vår oppfordring til lagenes hovedtrenere om å sende inn nominasjoner, presiserer vi at man for trenernominasjonen kan velge en hovedtrener, koordinator eller annen assistenttrener. At de som mottar mailen leser den, blir tydelig bevist når nominasjonene kommer på akkurat dette punktet. I år var det ingen hovedtrener som ble kåret All-Star, men Vikings Defensive Coordinator Jesse Alderfer.

Dette er faktisk tredje gang at Alderfer er trener for All-Star laget, og han er den eneste personen som har innehatt posisjonen mer enn en gang.

Avslutning:

Da gjenstår det bare å gratulere de 25 utnevnte med en plass på Eliteseriens All-Star lag 2019. Vi ønsker samtidig å si tusen takk for all vilje og hjelp fra årets hovedtrenere i Eliteserien: Derek Mann, Michael Hall, Leo Billgren, Le’von Warr og Travis Cornwell. De har brukt tiden sin på å gjøre seriøse vurderinger av andre lags spillere og All-Star laget ville ikke vært mulig uten deres innsats. Tusen takk!

Tidligere årganger av Eliteserien All-Stars:

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/rankings/eliteserien-all-stars-2019/feed/ 1 33036