Amerikansk Fotball http://amerikanskfotball.tnfj.com Alt om amerikansk fotball! Sat, 18 May 2019 12:36:26 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.3 http://amerikanskfotball.tnfj.com/wp-content/uploads/2016/02/cropped-amfotball-logo-liten-sh-32x32.jpg Amerikansk Fotball http://amerikanskfotball.tnfj.com 32 32 79436808 Livestream: Åsane Seahawks vs. Haugesund Hurricanes http://amerikanskfotball.tnfj.com/livesenter/livestream-asane-seahawks-vs-haugesund-hurricanes-2/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/livesenter/livestream-asane-seahawks-vs-haugesund-hurricanes-2/#respond Sat, 18 May 2019 12:35:58 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32886 Åsane Seahawks har hjemmekamp i dette oppgjøret i norsk 2.divisjon, og da er det som vanlig en solid livestream i regi av Jon T. Bakken. Når dette publiseres er kampen allerede i 3.periode, men i et spennende og tett oppgjør kan det være verdt å få med seg avslutningen på denne kampen! Du har det hele her:

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/livesenter/livestream-asane-seahawks-vs-haugesund-hurricanes-2/feed/ 0 32886
Kampreferat: Oslo Vikings vs. Kristiansand Gladiators http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/kampreferat-oslo-vikings-vs-kristiansand-gladiators/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/kampreferat-oslo-vikings-vs-kristiansand-gladiators/#comments Mon, 13 May 2019 10:00:00 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32872 mer »]]> Utover i sesongen vil vi publisere artikler både i forkant og i etterkant av alle Kristiansand Gladiators kamper. Disse er skrevet av Hovedtrener for Gladiators, Leo Billgren, og publiseres av oss i et samarbeid med han. Vi inviterer samtidig andre klubber som ønsker å gjøre noe tilsvarende å ta kontakt med oss!  Dette er en fin måte å promotere egen klubb.

v/ Leo Billgren

Foto: Nicholas Noreng (@nicholas.noreng)

VIKINGS 34 – GLADIATORS 19

På lördagen satte sig Gladiators i bussen för resan upp till Oslo och det första mötet lagen emellan i Elitserien sedan 2014. Vikings på bortaplan är den tuffaste uppgiften man kan ha i Norsk fotboll, så hela laget var medvetna om att det skulle krävas en prestation på toppnivå för att åka hem med ett W.

Matchen börjar lite trevande från båda lagen, men tar sedan fart till en sprakande fotbollsunderhållning genom hela den första halvleken. Gladiators tar tag i ledningen via två stora spel av WR Jeber Johnsen (ännu inte fyllda 18 år!) på passning från QB Dennis Isberg. Vikings var dock inte sena att svara och ledningen växlade fram och tillbaka tills det var slut på de två första kvartarna – Vikings i ledning 21-19 i kraft av perfekt resultat på PAT medan Gladiators fått en spark blockerad och sedan tappat bollen på ett 2p-försök.

Vikings dominerade linjespelet på båda sidor om bollen, och kunde därför spela ett varierat och balanserat offense. Gladiators hade det tufft att generera yards på marken, förutom när QB Isberg sprang själv. Däremot gjorde Gladiators OL ett strålande jobb i pass-protection. Hopp om fortsatt jämn och spännande fotboll i andra halvlek med andra ord!

Även om Gladiators aldrig vek ner sig, tvärtom visade man enormt krigarhjärta och stolthet i den andra halvleken, så kunde Vikings ta ledningen 28-19 och senare också 34-19. Gladiators, som kom till Oslo med en allt för tunn trupp, orkade helt enkelt inte spela på samma höga nivå som i början av matchen. Ett par skador under matchen skapade en hel del oreda med personal, vilket framförallt syntes på offense där execution helt enkelt inte var bra nog för att hota ett starkt defense som Vikings. Att hålla Vikings till “bara” en 15-poängs marginal är bra jobbat, med tanke på förutsättningarna, och det faktum att Vikings gick för end zone istället för att knäa ut i slutminuterna är en indikation att Vikings inte var nöjda med den segermarginalen. Publiken bjöds dock på en jämnare match än vad som är brukligt på Oslos hemmaplan, och detta var förhoppningsvis bara den första i en rad bra matcher mellan två lag som vill vara i toppen av Norsk fotboll.


Vikings hovedtrener Derek Mann ser ikke fornøyd ut. Foto: Nicholas Noreng (@nicholas.noreng)

Det finns såklart inga “bra förluster” – det är alltid fruktansvärt surt att förlora. Men Gladiators kan ta med sig många saker för framtiden från denna match, och eventuellt möte under slutspelet med Vikings:

 • Vi begår inte en enda turnover under matchen
 • Defense visar än en gång starkt spel i redzone
 • Vi kan ge Vikings hårt motstånd, men måste ha hela laget tillgängligt för att hota i fyra kvartar
 • Vår OL håller på denna nivå i pass-pro, men run-game måste bli bättre
 • Vi måste göra spel när chansen finns, åtta (!) drops är oacceptabelt
 • Vi är oerhört nära att stjäla ett par possessions från Vikings på Special teams, och har lite otur med tidiga visslor från domarna i de situationerna
 • Vi behöver sätta mer press på Vikings QB för att störa deras offensiva rytm
 • Vi behöver bli mer solida på special teams, speciellt KO och KOR. Numbers är bara en delförklaring.

Nu laddar Gladiators om för en väldigt viktig match borta mot Eidsvoll, kanske helt avgörande för seedningen till slutspelet!

Gladiators offensive stats:

 • Passing:
 • Dennis Isberg​: 13/39 for 191yds, 2TD, 0 INT
 • Receiving:
 • Jesber Johnsen​: 5 for 130yds, 2TD
 • Max Stephens: 4 for 29yds
 • Simen Leikanger​: 2 for 15yds
 • Ståle ​Skjævestad​: 1 for 11
 • Vetle Pedersen Fosser​: 1 for 6yds
 • Rushing:
 • Dennis Isberg​: 7 for 87yds, 1TD
 • Ståle Skjævestad​: 10 for 3yds
 • Simen Leikanger​: 1 for -1yd
 • PAT
 • Simen Leikanger​: 1 of 2


]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/kampreferat-oslo-vikings-vs-kristiansand-gladiators/feed/ 2 32872
Preview: Oslo Vikings vs. Kristiansand Gladiators http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/preview-oslo-vikings-vs-kristiansand-gladiators/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/preview-oslo-vikings-vs-kristiansand-gladiators/#respond Fri, 10 May 2019 10:00:05 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32862 mer »]]> Utover i sesongen vil vi publisere artikler både i forkant og i etterkant av alle Kristiansand Gladiators kamper. Disse er skrevet av Hovedtrener for Gladiators, Leo Billgren, og publiseres av oss i et samarbeid med han. Vi inviterer samtidig andre klubber som ønsker å gjøre noe tilsvarende å ta kontakt med oss!  Dette er en fin måte å promotere egen klubb. 

Sist gang Gladiators møtte Vikings på Frogner i 2014. Foto: Lukasz Kadziolka

Eliteserien Runde 3: Oslo Vikings (1-0) vs. Kristiansand Gladiators (1-0)

v/ Leo Billgren

Dags för match i Elitserien igen för Kristianstad Gladiators, denna gång på bortaplan mot Oslo Vikings! En svårare match kan man inte tänka sig i Norsk fotboll, Vikings är ett ständigt topplag och ett mycket stabilt program som är värda all tänkbar respekt. Vi åker dock till Oslo med siktet inställt på en upset!

Förra Matchen

I premiären fick vi vårt spel att fungera både defensivt och offensivt, även om det inte på något sätt var fläckfritt spel vi presterade. Vissa premiärnerver syntes och det blöta vädret bidrog till en del misstag och tappade bollar. Som helhet ändå en premiär vi är mycket nöjda med, mot ett lag som vi förlorade mot två gånger 2018 – nu blev det en tydlig seger, 37-6. Defensivt spelade vi inspirerat och smart mot ett offense som sätter stora krav på assignments i ett defense. Offensivt kunde vi variera spelet och fördela bollen mellan många mottagare och löpare.

Motståndet

Oslo stod för en stark match borta mot Olavs Menn och vann komfortabelt (46-0). Det är tydligt att Vikings är ett lag som är både välcoachat och rutinerat. Man spelar väldigt stabilt och med bra execution i spelets alla tre faser. Offensivt har Vikings ett mycket starkt springspel lett av en mycket duktig OL som skapar utrymme för ett stort antal olika bollbärare av klass. Även i passpelet är Vikings OL dominant och ger sin QB gott om tid att hitta mottagare downfield. Defensivt är Vikings ett 4-2-5 lag, där framförallt det fysiska spelet och förmågan att tackla imponerar. Man är helt enkelt ett väldigt solitt och starkt lag som tveklöst är favoriter att ta hem titeln även 2019.

Matchen

Detta är som sagt en match som är oerhört tuff för oss, Vikings är givetvis tydliga favoriter. Vi har lagt en hel del tid på att förbereda oss på bästa sätt för denna utmaning.

För Gladiators del är det framförallt tre saker som vi tror blir viktiga på lördag om vi skall kunna vinna matchen:

 • Bättre execution på special teams.
  • Vikings är så pass starka i kicking game att vi måste höja oss minst en nivå jämfört med insatsen mot Olavs Menn för att hålla jämna steg. Vi måste vara klart bättre på PAT och har inte råd att sparka kickoffs ut över sidlinjen.
 • Skapa fler explosiva spel offensivt.
  • Även om vi totalt sett var produktiva på offense så hade vi allt för få riktigt stora spel i förra matchen. Vi måste sätta den där sista blocken eller fånga den där djupa passen när tillfälle ges.
 • Hantera Vikings run-game med vår defensiva box.
  • Om Vikings kan springa med bollen för mer än fem yards i snitt så kommer vårt defense få en jobbig lördag i Oslo. Vi måste vara fysiska på DL och svärma till bollen med hela defense.

Til slutt presenterer vi Gladiators starting offense og defense for kampen:

Gladiators starting offense:Gladiators starting defense:
QB: Dennis IsbergDL: Olav Ødegaard
RB: Ståle SkjævestadDL: Alexander Inzunza
WR: Jesber JohnsenDL: Kasper Skjelbred-Knudsen
WR: Gjøran ThomassenDL: Levan Abramishvili
Slot: Simen LeikangerLB: Kay Tobiassen
Slot: Lasse AabergLB: Mathias Bue
OL: Jermund VigemyrDB: Remi Grini
OL: Tom VestbyDB: Andreas Nordby
OL: Leif MirandaDB: Lars Erik Thorsen
OL: Sindre GjelstenDB: Lennart Rigadis
OL: Anders HamDB: Vetle Fosser
]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/preview-oslo-vikings-vs-kristiansand-gladiators/feed/ 0 32862
Kampreferat: Kristiansand gladiators vs. Olavs menn http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/etter-kampen-kristiansand-gladiators-vs-olavs-menn/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/etter-kampen-kristiansand-gladiators-vs-olavs-menn/#respond Tue, 30 Apr 2019 16:00:04 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32842 mer »]]> Utover i sesongen vil vi publisere artikler både i forkant og i etterkant av alle Kristiansand Gladiators kamper. Disse er skrevet av Hovedtrener for Gladiators, Leo Billgren, og publiseres av oss i et samarbeid med han. Vi inviterer samtidig andre klubber som ønsker å gjøre noe tilsvarende å ta kontakt med oss!  Dette er en fin måte å promotere egen klubb.


 

v/ Leo Billgren

Gladiators tok i mot Sarpsborg Olavs Menn på en regntung Karuss søndag 28.april. Spillet til hjemmelaget skulle allikevel varme alle de som trosset regnet og heiet oss frem, samt alle dem som fant veien til vår Facebook live stream. Seier i serie åpningen lover bra!

GLADIATORS 37 – OLAVS MENN 6
Seriepremiär för Gladiators på hemmaplan, mot ett lag som vann båda matcherna lagen emellan 2018 – inte utan att det var nervöst och laddat inför match i båda lagen. Gladiators kom till spel med en trupp som var klart mindre än beräknat, på grund ett par oturliga skador och sjukdomsfall i sista stund. På Sarpsborgs sidlinje var det klart fler spelare tillgängliga, vilket adderade ytterligare några procent fjärilar i magen för hemmalaget.

När matchen väl drog igång syntes dock inte speciellt mycket premiärnerver i Gladiators, som rivstartade med en touchdown på sin första offensiva drive, efter att ha stoppat Sarpsborgs första anfallsförsök kring mittlinjen. Årets första TD kom via tung löpning av RB Ståle Skjævestad, som kunde springa slalom genom Sarpsborgs redzone-defense. Ståle sparkade även in extrapoängen, dagens enda lyckade PAT tyvärr.

Gladiators i 2016. Foto: Lukasz Kadziolka

Efter denna rivstart etablerades en ganska tydlig matchbild: Gladiators defense hade god kontroll på Olavs Menns offense men släppte till ett och annat big-play. När bollen väl kom nära Gladiators end zone klev defense upp ett snäpp till, och skapade viktiga stopp och ett par turnovers. Gladiators offense hade fin rytm genom halvleken, med ett par undantag, då drives dog ut på grund av penalty. En punt och en missad 4th down convertion samt tre TD’s blev facit efter två kvartar – Gladiators med ledning 19-0 i paus.

I halvtid handlade snacket mest om att behålla fokus, att inte slappna av och att försöka döda matchen tidigt i den andra halvleken för att sedan blöda ut klockan. Den planen fungerade tämligen väl, Gladiators kunde på andra halvleks första possession marschera ner för planen och göra TD. Ställningen därmed 25-0 och i praktiken en enorm uppförsbacke för Sarpsborg, vars offense inte är byggt i första hand för catch-up football. Till deras cred skall sägas att de aldrig slutade kämpa, och till slut fick de utdelning. En otroligt fin pass och mottagning gav Olavs Menn bollen på Kristiansands 3:e yardlinje, och då kunde inte defense stå emot. Matchen var dock avgjord och Gladiators fortsatte producera. Efter fyra kvartar så skrevs segersiffrorna till 37-6 till hemmalaget. Nu väntar en bye-week innan tuffa bortamötet med Oslo Vikings den 11:e Maj.

GLADIATORS OFFENSIVE STATS:
Passing:
Dennis Isberg : 26/37 for 281yds, 4TD, 2INT

Receiving:
Jesber Johnsen : 8 for 70yds
Lasse Aaberg : 5 for 81yds
Gjøran Thomassen : 4 for 35yds, 1TD
Simen Leikanger : 3 for 41yds, 2TD
Vetle Pedersen Fosser : 3 for 20yds
Nicolas Isaiah Chapman : 2 for 26yds, 1TD
Henning Aanensen : 1 for 8yds

Rushing:
Ståle Skjævestad : 10 for 102yds, 2TD
Lasse Aaberg : 3 for 35
Levan Abramishvili : 3 for 8yds
Simen Leikanger : 1 for 4yds
Dennis Isberg : 2 for 1yd
Team: 1 for -16

PAT:
Ståle Skjævestad : 1 of 2

Scoring:
Ståle Skjævestad : 13
Simen Leikanger : 12
Nicolas Isaiah Chapman : 6
Gjøran Thomassen : 6

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/etter-kampen-kristiansand-gladiators-vs-olavs-menn/feed/ 0 32842
Preview: Kristiansand Gladiators vs. Olavs Menn http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/preview-kristiansand-gladiators-vs-olavs-menn/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/preview-kristiansand-gladiators-vs-olavs-menn/#respond Sun, 28 Apr 2019 09:00:41 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32829 mer »]]> Utover i sesongen vil vi publisere artikler både i forkant og i etterkant av alle Kristiansand Gladiators kamper. Disse er skrevet av Hovedtrener for Gladiators, Leo Billgren, og publiseres av oss i et samarbeid med han. Vi inviterer samtidig andre klubber som ønsker å gjøre noe tilsvarende å ta kontakt med oss!  Dette er en fin måte å promotere egen klubb.

Gladiators er tilbake i Eliteserien! Foto: Lukasz Kadziolka

Eliteserien Runde 1: Kristiansand Gladiators vs. Olavs Menn

v/ Leo Billgren

På söndag är det äntligen dags för Gladiators att dra igång säsongen 2019, och därmed också
återkomsten till landets högsta liga – Elitserien! Laget gläder sig verkligen till att det äntligen är dags för
match, efter en lång försäsong av förberedelser och träning.

Försäsongen

Senaste månaden har varit intensiv då HC/OC och quarterback anslöt till laget i månadsskiftet mars-april.
Sedan dess har stort fokus legat på installation av spelboken, framförallt offensivt där HC Leo Billgren
tagit med sig sitt system till Norge.

Träningarna har flutit på bra och laget har visat stor vilja att inleda säsongen på ett bra sätt på
hemmaplan. Sista veckan har det varit tydligt att intensiteten och engagemanget har skruvats upp några
extra procent, när man börjar känna att allvaret närmar sig. Som helhet har säsongen varit en framgång
med bra arbetsmoral och bra stämning på träning och möten.

Olavs Menn gjør seg klare for sin første sesong i Norges øverste divisjon. Foto: Robin Sayyah

Motståndet

Premiärmotståndare är alltså Olavs Menn från Sarpsborg, ett lag som precis som Gladiators är nya i
Elitserien 2019. Under 2018 möttes lagen två gånger, och båda matcherna slutade med seger för
Sarpsborg (tight match i Kristiansand, tydligare seger för Olavs Menn i Sarpsborg), så det är tveklöst en
svår motståndare som väntar oss på söndag.

Av det vi sett på film från förra året så är Sarpsborg ett fysiskt och storvuxet lag som framförallt är starka
på marken både offensivt och defensivt. De spelar ett wing-T offense som sätter defense på svåra prov
med assignments och disciplin. Defensivt är de ett 3-3-5 lag som spelar aggressivt och flödar bra till
bollen. Tveklöst en värdemätare direkt i första matchen!

Matchen

Vi tror på en jämn och välspelad match mellan två lag som är spelsugna och väl förberedda på att börja
Elitserien på ett bra sätt. Två väldigt olika lag brukar betyda underhållande och spännande match för
publiken!

För Gladiators del är det framförallt tre saker som vi tror blir viktiga på söndag om vi skall kunna vinna
matchen:

 • Assignment Football på Defense
  • När man spelar mot wing-T är det livsviktigt att man läser rätt och spelar sitt assignment noga varje snap. Sarpsborg är väldigt farliga när de får motståndaren att gå bort sig vid diverse fakes och looks. Vi måste klara att vara aggressiva utan att tappa kontrollen.
 • Hantera Blitzen
  • När man möter ett 3-3-5 lag så måste man vara förberedd på blitz i princip varje snap. De kan komma blitz från många olika håll och det kan förstöra rytmen för vilket offense som helst. Vi måste vara bra på att sortera ut vem som har ansvar för vilken rusher. Om vi kan vinna på LOS så är mycket av striden mot deras offense vunnet.
 • Fläckfritt Special Teams
  • Tidigt på säsongen kan special teams vara lite av ett äventyr, och då kan man råka ut för obehagliga överraskningar. Vi behöver inte producera en massa stora spel på SPT, men vi måste säkerställa att vi inte släpper till några turnovers eller andra stora spel. Solitt spel där vi inte tar några större risker kommer räcka långt.

Til slutt presenterer vi Gladiators starting offense og defense for årets første kamp:

Gladiators Starting OffenseGladiators Starting Defense
QB: Dennis IsbergDL: Olav Ødegaard
RB: Ståle SkjævestadDL: Alexander Inzunza
WR: Jesber JohnsenDL: Kristian Kampen
WR: Henning AanesenDL: Levan Abramishvili
Slot: Vetle FosserLB: Kay Tobiassen
Slot: Lasse AabergLB: Mathias Bue
OL: Jermund VigemyrDB: Remi Grini
OL: Tom VestbyDB: Andreas Nordby
OL: Leif MirandaDB: Lars Erik Thorsen
OL: Sindre GjelstenDB: Ståle Skjævestad
OL: Olav ØdegaardDB: Vetle Fosser

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/preview-kristiansand-gladiators-vs-olavs-menn/feed/ 0 32829
Vi ser på U17-serien 2019 http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/vi-ser-pa-u17-serien-2019/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/vi-ser-pa-u17-serien-2019/#respond Tue, 23 Apr 2019 10:00:47 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32822 mer »]]> Påsken er gjennomført og til helgen starter både Eliteserien og U17 serien. I dag tar vi en kikk på sistnevnte – hvem og hva vi kan forvente oss!

Hverken BVH eller Nidaros blir å finne i U17 serien i år

I utgangspunktet var det syv lag som var påmeldt årets U17 serie, men heller ikke i år klarte alle lagene å stille til start. BVH Ironmen og Drammen Warriors var begge påmeldt, men slet med nok spillere. De forsøkte først å slå seg sammen og stille sammen under navnet Viken IronWarriors, men når selv ikke det gjorde at de ble mange nok spillere ble de tvunget til å trekke seg. Det betyr at det er fem lag igjen som står klare når serien sparkes i gang på lørdag.

De fem lagene er ikke delt opp i noen form for grupper og alle møter hverandre en gang hver i grunnspillet. Årets lag (med fjorårets plassering i parentes) er:

 • Eidsvoll 1814s (#2 av 6)(NM Gull)
 • Vålerenga Trolls (#3 av 6)(NM Bronse)
 • Oslo Vikings (#4 av 6)
 • Sand Falcons (#6 av 6)
 • Åsane Seahawks (ny)
Er det Eidsvoll som vil heve NM pokalen igjen?

I tillegg til de fire kampene i grunnspillet spilles det som vanlig på U17 nivå et NM sluttspill. Det består som vanlig av to semifinaler, en NM finale, og en Bronsefinale. Ettersom det kun er fem lag påmeldt i år betyr det at alle lag utenom ett blir kvalifisert til NM sluttspillet. Selv om det ikke er nevnt i oppsettet regner vi med at semifinalene spilles som de vanligvis gjør hvor #1 på tabellen møter #4 og #2 på tabellen møter #3.

Når det kommer til vår dekning av U17 serien i år så vil den være minimal. Tidligere år har vi skrevet om oppgjørene hver uke, men vi vil ikke gjøre det i år. Årsaken til dette er at det ofte er vanskelig å få tak i klubbene i divisjonen og at det ligger lite info tilgjengelig. I tillegg har vi ikke personer til å dekke serien, men hvis noen kunne tenke seg å bli med i staben å dekke årets U17 serie (eller andre ting selvfølgelig) så er det bare å ta kontakt!

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/vi-ser-pa-u17-serien-2019/feed/ 0 32822
Vi ser på 2. divisjon 2019 http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/vi-ser-pa-2-divisjon-2019/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/vi-ser-pa-2-divisjon-2019/#respond Tue, 09 Apr 2019 10:00:41 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32784 mer »]]> Endelig har tiden kommet. Vinteren er over og vi gjør oss klare til en ny sesong med norsk amerikansk fotball. I år er det 2. divisjon som sparkes i gang først og allerede til helgen er vi i gang med to kamper. I dette innlegget skal vi se på årets serie – hvem og hva vi kan forvente oss!

I utgangspunktet var det 13 lag som var påmeldt årets 2. divisjon, men to av de har dessverre sett seg nødt til å kaste inn håndkleet før start. Disse var Drammen Warriors og Kongsvinger Fortress. Begge lagene deltok i 2. divisjon i fjor med varierende suksess, og forhåpentligvis er begge tilbake i divisjonssystemet til neste år. Uansett betyr det at det nå er 11 lag igjen som står klare til start.

De 11 lagene er delt inn i to grupper: Nord og Vest. Alle årets klubber deltok i seriespill i fjor, men da i tre forskjellige serier. To klubber kommer fra fjorårets 1. divisjon og en kommer fra Eliteserien. En av årsakene til dette er at det i 2019 ikke vil bli avholdt en 1. divisjon. Det er derimot planlagt at divisjonen vil returnere i 2020 noe som vil bety at ihvertfall de to beste i hver gruppe trolig vil bli tilbudt 1. divisjon i 2020! Lagene som skal konkurrere om det er: (med fjorårets plassering og serie i parentes)

Gruppe Nord:

 • Fredrikstad Kings (#10 av 13 i D2)
 • Gjøvik Swans (#4 av 4 i D1)
 • Lillestrøm Starfighters (#9 av 13 i D2)
 • NTNUI Nidaros Domers (#1 av 13 i D2)
 • Oslo Vikings II (#3 av 13 i D2)
 • Ålesund Phoenix (#12 av 13 i D2)

Gruppe Vest:

 • Haugesund Hurricanes (#5 av 13 i D2)
 • Kolbotn Hunters (#3 av 4 i D1)
 • Sand Falcons (#4 av 13 i D2)
 • Tønsberg Raiders (#8 av 13 i D2)
 • Åsane Seahawks (#2 av 4 i Eliteserien)

Som dere ser er det to grupper som har tatt utgangspunkt i en geografisk inndeling. Ålesund og NTNUI var utgangspunktet for gruppe Nord, og Haugesund og Åsane for gruppe Vest. Hva som er utgangspunktet for den videre fordelingen vites ikke, men det ser ut som forbundet har forsøkt å fordele de beste klubbene jevnt. Med de beste mener jeg forøvrig de som var best i fjor (Åsane fra Elite, Kolbotn og Gjøvik fra D1 og NTNUI som vant D2) og ikke nødvendigvis hvem som kommer til å være best i år.

I begge gruppene spilles det fem kamper per lag. I gruppe Nord møtes alle klubbene en gang, og i gruppe Vest alle klubbene en gang i tillegg til at Kolbotn og Sand møtes to ganger, og Åsane og Haugesund møtes to ganger. Tønsberg skulle møtt Kongsvinger to ganger, men siden de trakk seg spiller de kun fire kamper i år.

(saken fortsetter under bildet)

Når det kommer til vår dekning av 2. divisjon i år så vil den være minimal. Tidligere år har vi laget en ranking før seriestart, og skrevet om oppgjørene hver uke, men vi vil ikke gjøre det i år. Årsaken til dette er at det ofte er vanskelig å få tak i klubbene i divisjonen og at det ligger lite info tilgjengelig. I tillegg har vi ikke personer til å dekke serien, men hvis noen kunne tenke seg å bli med i staben å dekke årets 2. divisjon (eller andre ting selvfølgelig) så er det bare å ta kontakt!

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/vi-ser-pa-2-divisjon-2019/feed/ 0 32784
Amerikansk fotball Kongsberg http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/amerikansk-fotball-kongsberg/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/amerikansk-fotball-kongsberg/#respond Mon, 11 Mar 2019 11:00:00 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32754 mer »]]> Lørdag 16. mars braker det løs i SpareBank1 hallen på Skrim med KICK OFF

Åpen trening for å sparke i gang fotball i Kongsberg!

Såvidt Amerikansk Fotball har skjønt så er Sarpsborg Olavs Menn og Drammen Warriors med på å dra dette i gang, det vil være mulig for både ferske og erfarne spillere å få smake på idretten med fullt utstyr fra første stund. Vi gleder oss og håper det kommer mange på arrangementet!

De ildsjelene som står bak er to tidligere spillere i fra Vålerenga Trolls sitt damelag, Vibe Haugejorden og Ine Olsen , Vibe sier at responsen har vært enorm og kommunen og andre idrettslag strekker seg langt for å hjelpe til.

Fotograf: Ronja Omar

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/amerikansk-fotball-kongsberg/feed/ 0 32754
Har du lyst til å bli trener for Vålerenga Trolls damelag ? http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/har-du-lyst-til-a-bli-trener-for-valerenga-trolls-damelag/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/har-du-lyst-til-a-bli-trener-for-valerenga-trolls-damelag/#respond Fri, 08 Mar 2019 11:00:00 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32750 mer »]]>

Vålerenga Trolls damelag ser etter ny trener, tror du dette er noe for deg ?

Damelaget består av en gruppe av 15-20 dedikerte spillere i en alder mellom 18 til 40 år. Vålerenga ble seriemestere i 2015 det første året serien ble arrangert i Norge.

De ser etter en trener som har god kunnskap og forståelse for sporten, gjerne også en trenerbakgrunn.

De legger vekt på at du er pliktoppfyllende og motivert at du kan samarbeide med andre trenere og ansatte, at du er strukturert og disiplinert.

Hvis du tror at du kan være den rette personen så sender du en mail til sportslig leder Miguel Figueroa på: miguel@viftrolls.no

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/har-du-lyst-til-a-bli-trener-for-valerenga-trolls-damelag/feed/ 0 32750
Vi har pratet med…Nidaros Domers!!! http://amerikanskfotball.tnfj.com/intervju/vi-har-pratet-med-nidaros-domers/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/intervju/vi-har-pratet-med-nidaros-domers/#respond Fri, 01 Mar 2019 11:00:00 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32667 mer »]]> Siste laget ut i denne omgangen er Nidaros Domers, vi velger å ikke bruke mer energi på dette. Vi har fått svar i fra Antonios Isaksen og hva han hadde å si finner du under her. Da ses vi i løpet av sesongen på utvalgte kamper.


1) Har dere har noen nye spennende spillere tilflyttede eller i fra egen
stall som kommer opp i fra årsklasser under?
Det har kommet et par spillere til seniorlaget fra egne rekker, men vi
prøver å rekrutterer spillere hele året.

2) Målsetting for årets sesong med laget..?
Målet er å bygge på forrige sesong gjennom å spille god teknisk football.

3) Har du gjort deg opp noen tanker om motstanderne deres i inneværende
sesong..?
Alle motstanderne har sine styrker, så det er viktig at forberedelsene
før hver kamp er gode.

4) Hva er planene for resten av forsesongen, skal dere f.eks. gjennomføre
noen treningsleir, ha scrimmage eller privatkamper..?
Vi skal fortsette med vanlige treninger og skal ha en intern scrimmage.

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/intervju/vi-har-pratet-med-nidaros-domers/feed/ 0 32667