Amerikansk Fotball http://amerikanskfotball.tnfj.com Alt om amerikansk fotball! Thu, 11 Jul 2019 19:04:03 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.3 http://amerikanskfotball.tnfj.com/wp-content/uploads/2016/02/cropped-amfotball-logo-liten-sh-32x32.jpg Amerikansk Fotball http://amerikanskfotball.tnfj.com 32 32 79436808 Highlights fra NM-finalen 2019! http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/highlights-fra-nm-finalen-2019/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/highlights-fra-nm-finalen-2019/#respond Thu, 11 Jul 2019 19:03:50 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=33194 mer »]]> Gikk du glipp av NM-finalen i amerikansk fotball tidligere i juli? Ønsker du en visuell og rask oppsummering av det hele? Da har forbundet fikset noe matnyttig for deg!

Norges Amerikanske Idretters Forbund, og da Amerikansk Fotball-delen av det, har hatt et øye for å lage flotte synlige bevis på aktiviteten i forbundets regi i år. Det kan du glede deg over her, hvor NM-finalen er oppsummert med høydepunkt fra en vinkel som altfor få har: På banen!

Kampen endte 26-6 i favør Oslo Vikings over Eidsvoll 1814s, og dermed Vikings sitt fjerde norske seniormesterskap på rad. Om du ønsker å gjenleve hele herligheten, så finner du den her.

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/highlights-fra-nm-finalen-2019/feed/ 0 33194
Livestream: NM-finalen 2019! http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-nm-finalen-2019/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-nm-finalen-2019/#comments Sat, 06 Jul 2019 07:00:44 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=33187 mer »]]> I dag lørdag 6.juli er det duket for årets NM-finale for senior herrer. Kickoff er kl. 16:00. Det er regjerende mestere Oslo Vikings mot historisk svært sterke Eidsvoll 1814s i det som kan bli en spennende batalje!

De to lagene har møtt hverandre en gang i seriespillet. Da gikk Oslo Vikings seirende ut med 7 poengs margin når Eidsvoll 1814s tapte 21-28 på hjemmebane.

Årets NM-finale går av stabelen på Frogner stadion i Oslo, en av landets fremste baner for amerikansk fotball. Det er ventet tilnærmet fullt hus på den intime stadionen ved siden av Vigelandsparken. Begge lagene kom til finalen etter svært dominerende resultater i semifinalene, hvor de begge scorte over 60 poeng og slapp inn under 20. Det er med andre ord to lag som har vist at de kan være potente i angrep. Samtidig er det to forsvar som til tider kan stenge motstanderne ned fullstendig, og det blir derfor spennende å se hvem som lykkes med sin kampplan i dagens oppgjør, samt om noen av dem eventuelt gjør gode justeringer underveis som sikrer seieren. Begge lag har en rekke gode spillere, noe som også ble reflektert på årets All-Star lag.

Et utvalg bakgrunnsartikler om finalist Oslo Vikings:

Et utvalg bakgrunnsartikler om finalist Eidsvoll 1814s:

Oppgjøret livestreames, og du finner det her:

Kommentatorer er Martin Gusterud, kjent som mannen bak AmSportsTV, og Bård Strøm. Strøm er tidligere trener med lang fartstid i idretten og erfaring også fra TV-sendinger med dekning av NFL. Han har også tidligere vært en av skribentene for Amerikansk Fotball.

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/film/livestream-nm-finalen-2019/feed/ 1 33187
Eliteserien All-Stars 2019 http://amerikanskfotball.tnfj.com/rankings/eliteserien-all-stars-2019/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/rankings/eliteserien-all-stars-2019/#comments Fri, 05 Jul 2019 15:00:17 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=33036 mer »]]> Endelig er tiden inne. Vi har kommet til dagen vi avslører hvem som får plass på årets Eliteserien All-Star lag. Vi har gjennomført kåringen siden 2014, noe som gjør årets utgave til den sjette i rekken. Under presenterer vi de spillerne som i år har blitt kåret til de beste av de beste: Eliteserien All-Stars 2019! 

Hvordan vi gikk fram:

For å sikre at utvelgelsen ikke ble alt for subjektiv måtte vi forbi våre egne meninger. Derfor spurte vi i år som i fjor alle hovedtrenerne på Eliteserie-lagene om hvem de ville nominere. Alle trenerne kunne nominere 25 navn (11 offense, 11 defense, 2 special teams og 1 coach). De kunne ikke nominere navn fra sitt eget lag. Prosessen har vært noenlunde demokratisk hvor de med flest nominasjoner har fått sin plass. De gangene to eller flere spillere har hatt likt antall nominasjoner til en posisjon har vi tatt en avgjørelse utifra hvem vi mener har gjort det best sportslig i årets sesong. En spiller kunne maksimalt få fire nominasjoner (fra de fire andre klubbene, ettersom det ikke er tillatt å nominere fra sin egen klubb). I år var det fire spillere som ble nominert av alle de fire andre klubbene og dermed var garantert en plass på All-Star laget.

For å gjenta oss selv; sluttresultatet vi har kommet frem til er summen av hva trenerne for ALLE Eliteserie-lagene mener er de beste spillerne, kombinert med det vi selv har sett der det har vært nødvendig. De som er plukket ut har derfor god grunn til å føle seg trygge på at de forsvarer plassene på All-Star laget. Det finnes naturlig nok flere spillere som har gjort det bra, men vi har ikke satt opp noen ‘honorable mentions’-liste: Kun de som er stemt frem til All-Star laget er å finne her. Det betyr også at det er noen som mangler og som fint kunne forsvart en plass på laget, men faktum er at de da ikke har fått like mange stemmer som de som har fått en plass.

Fjorårets All-Star trener Scott Boer. Foto: JM Henriksen

Noen spillere kan være på litt uvante posisjoner kontra det de spiller på til vanlig. Et typisk eksempel vil kunne være en safety som er på cornerback. Slike justeringer skyldes i tilfelle at det har kommet flere stemmer på spesifikke spillere, og gjerne definert som ‘DB’ fremfor FS eller CB.

I noen tilfeller er spillere flyttet litt rundt til det som for dem er sekundære posisjoner; dette gjelder først og fremst når det er flere som har fått stemmer på samme posisjon hvor den ene spilleren kun er aktuell for én posisjon, mens den andre fint kan passe på begge/flere posisjoner.

Vi har unngått å ha spillere satt opp på begge sider av ballen; en spiller er på All-Star laget enten som offense, defense eller special teams. Dette skyldes at vi vil fremheve så mange spillere som mulig blant de 24 plassene på laget, og samtidig at vi vil ta hensyn til de stemmene som har kommet inn på en god måte.

Da gjenstår det bare å presentere årets utgave av ELITESERIEN ALL-STARS:

Offense:

WR Petter Thorp er på All-Star laget igjen; denne gangen for et nytt lag enn sist! Foto: Cecilie Hagen

Offense sine 11 utkårede er:

 • WR: Arne August Skovseth Søgaard, Eidsvoll 1814s
 • WR: Petter Thorp, Oslo Vikings
 • WR: Brage Harby, Vålerenga Trolls
 • FB: Jesper Haug Jørgensen, Oslo Vikings
 • RB: Joacim Junhov-Rindberg, Olavs Menn
 • QB: Dennis Isberg, Kristiansand Gladiators
 • LT: Gjermund Vigemyr, Kristiansand Gladiators
 • LG: Carl Peter Liholt, Olavs Menn
 • C: Trygve Langballe, Oslo Vikings
 • RG: Magnus Kinne, Oslo Vikings
 • RT: Magnus Moe, Eidsvoll 1814’s

Spillere merket med fet skrift mottok samtlige fire nominasjoner som var mulig å få.

Årets offense er ledet av Kristiansand Gladiators QB Dennis Isberg, som sammen med LT Gjermund Vigemyr markerer klubbens retur til All-Star laget hvor de har vært fraværende siden 2014. Av hans pasningsmottakere må vi spesielt trekke frem Eidsvollspiller Arne August Skovseth Søgaard. Han har fått en plass på All-Star laget for femte gang, og er den eneste i Norge som er femdobbel All-Star (fire ganger som Receiver/WB og en som returner).

Petter Thorp er også en gjenganger og er All-Star for tredje gang, men første gang for Oslo Vikings. De to forrige gangene, 2014 og 2017, var begge for Vålerenga Trolls.

Magnus Kinne og Jesper Haug Jørgensen er de eneste to spillerne som forsvarer plassen sin fra i fjor, mens Trygve Langballe gjenerobrer plassen han hadde i 2017.

Joacim Junhov-Rindberg og Carl Peter Liholt blir forøvrig historiske (sammen med en defensiv spiller som kommer under) som de første All-Star spillerne i Olavs Menns historie. Klubben er i sin første sesong i Eliteserien og har derfor ikke hatt mulighet til å ha All-Star spillere tidligere.

Defense:

Joacim Eliassen er en gjenganger på All-Star laget. Foto: Max Emanuelson

Defense sine 11 utkårede er:

 • DL: Vidar Gjermstad, Oslo Vikings
 • DL: Joacim Eliassen, Eidsvoll 1814’s
 • DL: Kasper Skjelbred Knudsen, Kristiansand Gladiators
 • DL: Petter Alexander Holth Langdalen, Oslo Vikings
 • LB Kim Erik Schaanning, Oslo Vikings
 • LB: Michael Hall, Eidsvoll 1814’s
 • LB: Kay Daniel Stokke Tobiassen, Kristiansand Gladiators
 • LB: Jørgen Sørå Gulbrandsen, Vålerenga Trolls
 • S: Thor Campe, Olavs Menn
 • CB: Sigurd Håkonsen Grov, Eidsvoll 1814’s
 • CB: Sergio Vizzuett, Oslo Vikings

Spillere merket med fet skrift mottok samtlige fire nominasjoner som var mulig å få.

På grunn av nominasjonene som kom inn i år ender vi opp med en noe -for tiden- utradisjonell 4-4 front. Den er ledet av Linebackerne Kay Daniel Stokke Tobiassen og Kim Erik Schaanning, som sammen med DL Vidar Gjermstad ble nominert av hovedtrenere fra alle fire motstanderlag. Hverken Tobiassen eller Gjermstad har vært All-Star spillere tidligere, mens Schaanning er det for fjerde gang (tredje gang på rad som LB. I 2016 var han All-Star K/P)

Nevnte Schaanning forsvarer samtidig All-Star plassen sin fra i fjor. Det gjør også LB Michael Hall og DL Joacim Eliassen.

Jørgen Sørå Gulbrandsen var forøvrig også på All-Star laget i fjor, men da som Runningback. Han mottok en stemme på RB også i år, men han fikk flere på defense.

Special Teams:

Her er de to utvalgte Special Teams spillerne:

 • Kicker/Punter: Magnus Meyer, Oslo Vikings
 • Returner: Per Gaarden, Oslo Vikings

Oslo Vikings kapret begge Special Teams posisjonene i år. Magnus Meyer er All-Star for første gang og tar Kicker/Punter plassen, mens Per Gaarden tar plassen som returner. Gaarden var også All-Star i fjor, men da som Cornerback for Eidsvoll 1814’s.

Trener:

Foto: Henning Ringlund
 • Jesse Alderfer, Defensive Coordinator, Oslo Vikings

Som tidligere år var det flere gode forslag.  I vår oppfordring til lagenes hovedtrenere om å sende inn nominasjoner, presiserer vi at man for trenernominasjonen kan velge en hovedtrener, koordinator eller annen assistenttrener. At de som mottar mailen leser den, blir tydelig bevist når nominasjonene kommer på akkurat dette punktet. I år var det ingen hovedtrener som ble kåret All-Star, men Vikings Defensive Coordinator Jesse Alderfer.

Dette er faktisk tredje gang at Alderfer er trener for All-Star laget, og han er den eneste personen som har innehatt posisjonen mer enn en gang.

Avslutning:

Da gjenstår det bare å gratulere de 25 utnevnte med en plass på Eliteseriens All-Star lag 2019. Vi ønsker samtidig å si tusen takk for all vilje og hjelp fra årets hovedtrenere i Eliteserien: Derek Mann, Michael Hall, Leo Billgren, Le’von Warr og Travis Cornwell. De har brukt tiden sin på å gjøre seriøse vurderinger av andre lags spillere og All-Star laget ville ikke vært mulig uten deres innsats. Tusen takk!

Tidligere årganger av Eliteserien All-Stars:

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/rankings/eliteserien-all-stars-2019/feed/ 1 33036
Landslaget som rekrutteringsarena del 2 http://amerikanskfotball.tnfj.com/intervju/landslaget-som-rekrutteringsarena-del-2/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/intervju/landslaget-som-rekrutteringsarena-del-2/#respond Wed, 26 Jun 2019 10:00:52 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32999 mer »]]>
Illustrasjonsbilde. Foto: Max Emanuelson.

Foruten om de synlige kommentarene under artikkelen om rekruttering på landslagssamling, har vi fått en uvanlig stor respons i innboks. Mange ønsker at vi er mer konkrete i våre påstander, mens andre tar kontakt for å fortelle om lignende hendelser som alt er beskrevet. Amerikansk Fotball beskytter sine kilder med mindre noen spesifikt ønsker å stå frem med navn. Det er det ingen som ønsker i dag, foresatte til disse barna, trenere og klubbledere har spesifikt ytret at de ikke ønsker å stå frem i frykt for negative konsekvenser, noen er blant annet bekymret for at de skal bli vraket i kommende landslagsuttak dersom deres identitet blir kjent. De jeg har snakket med ønsker å ivareta egen klubb, barna og de foresatte det gjelder.

I arbeidet med artikkelen var vi i kontakt med en rekke klubber på Østlandet. Ut i fra den informasjonen vi har samlet er det på samlinger/kamper i forbundsregi rekruttert utøvere i fra flere klubber. Klubber med utlåns/samarbeidsavtaler har også fått oppleve utfordringer via den arenaen. Rekrutteringsproblematikken som oppleves negativt har pågått over flere år. Av de trenerne som er navngitt til oss av våre kilder har enkelte forsvunnet ut av landslagsarbeid, mens andre fremdeles er aktive som landslagstrenere.  

En klubbtrener kan fortelle at de som relativt nyoppstartet klubb sendte flere utøvere på en treningsleir i forbundsregi. Innen helgen var over hadde alle(!) klubbens utøvere fått tilbud om overgang til en større klubb på Østlandet. Det var samme trener som sto bak alle rekrutteringsforsøkene i det tilfellet. 

Leder av en annen klubb forteller om aktiv rekruttering rettet mot klubbens spillere og utført av trenere som er tilknyttet landslaget.

Illustrasjonsbilde. Foto: Max Emanuelson

Utøvere på aldersbestemt nivå forteller at de er blitt tilbudt landslagsplass og et mulig program utenfor Norge dersom de velger overgang til en spesifikk treners moderklubb. 

Noen utøvere beskriver også at de blir kontaktet over tid, og at de selv opplever dette som både masete og uønsket. Amerikansk Fotball har sett SMSer som bekrefter langvarige rekrutteringsforsøk fra enkelte treneres side.

En av klubbene melder at de gjerne skulle vært foruten en samarbeidsavtale men de opplever å måtte gjøre dette fordi de ønsker å ha ett sportslig tilbud som de selv ikke kan tilby sine juniorspillere. Vi presiserer at en slik samarbeidsavtale ikke har noe med landslaget å gjøre, men viser at problemet oppleves også utenfor landslagsregi.

Etter det vi er kjent med er minst en av de ovenstående sakene meldt inn til forbundet. 

Det er kjedelig at det er flere dyktige og positive trenerkapasiteter som kan bli mistenkeliggjort i tillegg til de dette faktisk gjelder. Hvis du føler deg truffet men du ikke har sendt noen rekrutterings-sms’er til juniorspillere gjelder ikke dette deg. Beklager at du kan bli mistenkeliggjort men dette er så alvorlig at vi ønsker å belyse dette selv om de aktuelle trenerne ikke blir navngitt. Vi vil samtidig være tydelige på at problemet her er skapt av de som foretar rekrutteringsforsøkene, ikke av de som blir utsatt for dem eller det faktum at problemet blir belyst.

Landslagene har de siste årene opplevd en svært god utvikling og det er verdt å nevne at et velfungerende landslag både er en katalysator for spillerutvikling, trenerutvikling og ikke minst utgjør en positiv miljøfaktor for norsk amerikansk fotball.

Det er nettopp frykten for å miste en god arena for spillerutvikling og samhold i miljøet fordi rekruttering gjør at klubber kan ende opp med å ikke lenger ønske å sende spillere dit, som gjør at denne problemstillingen bør belyses.

Du som er juniorspiller: Hvis dette er noe som har skjedd med deg så ta kontakt med klubben din, en trener i maktposisjon skal ikke oppføre seg slik.

Etter det vi erfarer tar forbundet/landslaget dette på største alvor men de kan ikke gjøre all verdens uten dokumentasjon. Sitter du på noe som forbundet burde vite om; ta kontakt med dem med din informasjon – de har taushetsplikt i slike tilfeller. Landslagstrenere har også en klausul i sine kontrakter som tar for seg dette temaet, da forbundet i lang tid har vært bevisst dette som en problematikk som må adresseres.

Det nærmer seg på nytt en landslagssamling og vi håper at vi med våre artikler belyser et problem som vil opphøre da de det gjelder vet at det er noen som følger med.

Til ettertanke: 

Om det var du som hadde ungdom du sendte på landslagssamling og de kom hjem og fortalte at de hadde forsøkt blitt påvirket og at dette fortsatte over tid, at det oppleves som masete og er særdeles uønsket, miljøet er så lite at det å stå frem ville gjøre situasjonen verre; ville du ha stått frem med fullt navn ? 

Skribentens etterord:

Amerikansk Fotball vil under ingen omstendigheter avsløre hvem dette gjelder da vi har fått denne informasjonen i full fortrolighet. Arbeidet med denne artikkelen har vært svært omfattende og har involvert mange klubber på Østlandet. Jeg har ved selvsyn sett sms’er og vil aldri under noen omstendigheter avsløre for noen hvem dette er som har vist disse sms’ene til meg. 

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/intervju/landslaget-som-rekrutteringsarena-del-2/feed/ 0 32999
Livestream: NM-finale U17 2019 http://amerikanskfotball.tnfj.com/hovedsak/livestream-nm-finale-u17-2019/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/hovedsak/livestream-nm-finale-u17-2019/#respond Sat, 22 Jun 2019 13:30:39 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32994 Klokken 16:00 er det kickoff for årets NM-finale på U17-nivå! AmSportsTV sender direkte fra oppgjøret mellom Vålerenga Trolls og Åsane Seahawks, og livestreamen med sendestart kl. 15:45 finner du her!

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/hovedsak/livestream-nm-finale-u17-2019/feed/ 0 32994
Juniorlandslaget som rekrutteringsarena? http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/juniorlandslaget-som-rekrutteringsarena/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/juniorlandslaget-som-rekrutteringsarena/#comments Wed, 19 Jun 2019 10:00:52 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32975 mer »]]>

De siste dagene og ukene har det svirret mange rykter om hva som hender i og rundt våre juniorlandslag. Noen har overhørt uttalelser, noen har sett en SMS, andre skal ha fått løfter om fordeler ved overgang til andre klubber o.s.v.Kanskje er det mest rykter, kanskje ikke. Uansett er dette nå i ferd med å forsure det vanligvis så gode klimaet mellom klubbene i landet. Så hva er greit å gjøre på en landslagssamling for juniorspillere?

En trener, leder eller et støttepersonell som trer inn på en landslagsarena må legge sin klubbtilhørighet igjen hjemme. På denne arena representerer man ikke egen organisasjon, men er underlagt forbundet og vårt felles ønske om å utvikle talenter, uavhengig av hvor ungdommene til vanlig utøver sin idrett.

La oss slå fast at den enkelte utøver er fri til å delta for den klubb de selv vil, så lenge det signeres en overgang i tråd med gjeldende regelverk. Det som ikke er greit er om overgangene kommer som følge av avtaler gjort mer eller mindre i hemmelighet mellom en voksen trener/leder og en mindreårig utøver.
Det bør alltid være kontakt fra rekrutterende klubb til nåværende klubb før man kontakter den aktuelle spilleren om en mulig overgang

De siste årene har vi blitt bombardert av nyheter om personer i maktposisjoner som oppnår personlige fordeler som følge av sin stilling, uten sammenligning forøvrig, men det er helt klart at trenere og ledere på ethvert landslag også er i en maktposisjon i møte med unge talenter.
Dersom uttak baseres på annet enn sportslige prestasjoner, som for eksempel en klubbovergang, har voksenpersonen lagt igjen alt av etikk hjemme.

Vi må også anta at klubbtrenere i Norge har en interesse om at utøverne blir møtt med nøytralitet når de sender sine beste i retning landslags apparatet. En aktiv rekruttering av  unge utøvere vil på sikt føre til færre klubber, en mindre liga, og en fattigere idrett. Det vil ingen av oss tjene på.


Hvor går grensen for hva som er greit, og hva som ikke er greit når det gjelder rekruttering i en landslagssammenheng?

Hva synes du?]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/nyheter/juniorlandslaget-som-rekrutteringsarena/feed/ 1 32975
Er ungdomslandslaget for alle? http://amerikanskfotball.tnfj.com/synspunkter/er-ungdomslandslaget-for-alle/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/synspunkter/er-ungdomslandslaget-for-alle/#comments Sun, 09 Jun 2019 16:00:54 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32970 mer »]]> I dag mottok vi et åpent brev adressert til forbundet og landslagsledelsen. Vi har vært i kontakt med avsender og etter avtale med han publiserer vi dette brevet i sin helhet hos oss. Vi ønsker samtidig å invitere forbundet og/eller landslagsledelsen til å komme med et tilsvar.

Seniorlandslaget på treningsleir i 2014. Foto: Max Emanuelson

Et ungdomslandslag for alle?

Hei landslagledelse og forbund.

Jeg henvender meg til dere som en far til en utøver som vokser opp i en husstand med
gjennomsnittlig norsk inntekt. Vår største utfordring er at vi er bosatt på Vestlandet. Min
sønn reiser denne våren fire ganger til det sentrale Østlandet for å spille kamp, til høsten blir
det ytterligere 3 bortekamper. Dette gir en kostnad på ca 7000,- før kontingent,
treningsavgift, lisens, matpenger på reise etc regnes med. En sesong kommer fort opp i
12000, av dette går kun ca 1400 til Åsane Seahawks, som er idrettslaget han representerer.

Nå ser jeg at årets Try-Out til landslaget igjen legges til Østlandet, og påny får utøvere
utenfor landsdelen økonomiske utfordringer med reise, overnatting, kostpenger etc. Skulle
utøverne så bli tatt ut til Nordisk mesterskap får de selvfølgelig også den kostnaden det
Medfører.

Ettersom jeg i en årrekke også har trent utøvere i Amerikansk fotball ønsker jeg å dele min
visjon om idrett med forbundsledelsen. For meg har amerikansk fotball stått for inkludering
og like muligheter, der prestasjonen på banen, og ikke foreldrenes inntekt, avgjør hvor langt
du når i din idrett.

Det finnes flere svært gode utøvere på Vestlandet i dag, men vi vet alt nå at flere av dem
ikke vil være å finne på Try-out den 17 og 18 August. Årsaken til det er ofte familieøkonomi, reisebudsjettet er tomt.

Som far, idrettsleder og engasjert fan av Amerikansk fotball er det uforståelig at det ikke i
større grad tilrettelegges for amerikansk fotball utenfor Oslo og omegn. Om Norge skal ha et
landslag i amerikansk fotball bør hele landet få en lik mulighet til deltagelse.

Mitt konkrete forslag til forbundet blir derfor å åpne for regionale Try-outs. Ganske enkelt
fordi det er billigere å sende en landslagstrener til Bergen eller Trondheim, fremfor å sende
10 utøvere til Oslo.

Christian Detjen (Åsane Seahawks)
også undertegnet: Cato Wallin (Lura Bulls)

Hvis forbundet og/eller landslagsledelsen ønsker å komme med et tilsvar ber vi de om å ta kontakt med oss så vi kan få det publisert.

Hvis det er noen andre i miljøet som ønsker å komme med tilsvar eller synspunkter er det også bare å ta kontakt. Vi ønsker samtidig å minne alle på muligheten om å sende inn åpne brev eller leserinnlegg til oss for å sette fokus på en sak dere mener er viktig!

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/synspunkter/er-ungdomslandslaget-for-alle/feed/ 2 32970
Preview: Olavs Menn vs. Kristiansand Gladiators http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/preview-olavs-menn-vs-kristiansand-gladiators/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/preview-olavs-menn-vs-kristiansand-gladiators/#respond Fri, 07 Jun 2019 16:00:23 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32954 mer »]]> Utover i sesongen vil vi publisere artikler både i forkant og i etterkant av alle Kristiansand Gladiators kamper. Disse er skrevet av Hovedtrener for Gladiators, Leo Billgren, og publiseres av oss i et samarbeid med han. Vi inviterer samtidig andre klubber som ønsker å gjøre noe tilsvarende å ta kontakt med oss!  Dette er en fin måte å promotere egen klubb. 

Foto: Nicholas Nordeng

Olavs Menn (0 – 5) vs. Kristiansand Gladiators (2 – 2)

v/ Leo Billgren

Årets sista bortamatch, för regular season, väntar på lördag då Gladiators reser österut för att ta sig an Sarpsborg Olavs Menn. En match som har ganska små effekter på en sannolik sluttabell, men som ändå kommer bli både intensiv och sevärd. Gladiators ska göra allt för att ta årets första seger på bortaplan!

Förra Matchen

Vi vann till slut tämligen komfortabelt matchen mot Vålerenga, men fram till halvtid var det en jämn kamp mot ett hårt kämpande Trolls som för dagen var decimerade och inte orkade hela vägen till målsnöret. Vi lyckades med mycket av det vi hade satt upp som mål inför matchen; defensivt fick vi till en bättre pass-rush än tidigare och offensivt kunde vi ta tunga yards med vårt running-game för första gången i år. Givetvis finns det fortsatt saker att förbättra i vårt spel och det har vi jobbat med under bye-week och denna vecka.

Motståndet

Sarpsborg är förvisso utan seger hittills i Elitserien, men det betyder inte att de är en ofarlig motståndare. Med tanke på tighta och lite oturliga, förluster mot både Eidsvoll och Vålerenga så är vi förvarnade att de kommer bjuda upp till tufft motstånd. Av tradition är dessutom Sarpsborg starka på hemmaplan, inte minst bevisat av en klar seger i förra årets match hos Olavs Menn då Gladiators fick resa hem med en solklar förlust i bagaget.

Spelmässigt har Sarpsborg sina styrkor i det fysiska spelet och i sin offensiva execution. De har ett offense olikt alla andra i Elitserien och det sätter vårt försvar på prov både fysiskt och mentalt. Det gäller att alla elva på defense spelar sitt ansvar och litar på sina lagkamrater. Vi måste se upp lite extra med deras QB Tor Kampe som spelat på mycket hög nivå sedan han tog över positionen.

För vårt offense blir det en utmaning att hantera de många blitzar och stunts Sarpsborg gillar att skicka från sin 33-look. I första matchen mot dem hade vi en bra dag offensivt men var inte helt nöjda och tror vi kan eliminera en del misstag och vara bättre förberedda nu när vi har film på dem. Å andra sidan kommer såklart Sarpsborg komma ut med en smart och genomarbetad gameplan defensivt, som lär ge oss nya utmaningar.

Matchen

Vi kommer till Sarpsborg med en frisk och spelsugen trupp som kommer ge 100% för att ta årets första bortaseger. Sarpsborg kommer kriga stenhårt för att ta sin första seger för året – det är upplagt för en fin match mellan två talangfulla lag som vill etablera sig i Elitserien och skapa medvind inför slutspelet. Allt talar för en jämn match med två väldigt olika spelstil.

Våra fokusområden inför matchen::

 • Behålla balans och oförutsägbarhet i vår playselection offensivt,
 • Spela assignment-football mot Sarpsborgs alla misdirections och fakes.
 • Fortsätta den uppåtgående trenden på special-teams.

Spelarsituationen

Vi är friska och utvilade efter en vältajmad bye-week. Vi kommer tack vare några tillskott ha årets största roster med oss till match! Truppens enda skada är på vår startande RB som tyvärr är ute för säsongen sedan tidigare.

Til slutt kan vi presentere Gladiators starting Offense og Defense for kampen:

Offense:Defense:
QB: Dennis IsbergDL: Olav Ødegaard
RB: Lasse AabergDL: Alexander Inzunza
WR: Jesber JohnsenDL: Kasper Skjelbred-Knudsen
WR: Max StephensDL: Kristian Kampen
Slot: Simen LeikangerLB: Kay Tobiassen
Slot: Erlend LienLB: Mathias Bue
OL: Jermund VigemyrDB: Sondre Eliassen
OL: Tom VestbyDB: Andreas Nordby
OL: Leif MirandaDB: Lars Erik Thorsen
OL: Sindre GjelstenDB: Lennart Rigadis
OL: Anders HamDB: Vetle Fosser
]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/preview-olavs-menn-vs-kristiansand-gladiators/feed/ 0 32954
Takk for meg http://amerikanskfotball.tnfj.com/hovedsak/takk-for-meg/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/hovedsak/takk-for-meg/#comments Fri, 07 Jun 2019 13:59:17 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=28641 mer »]]>

I 2009 opplevde jeg å bli syk, jeg er en av de du ser som ikke ser syk ut men som av og til blir så dårlig at det eneste man kan gjøre er å holde seg hjemme, etter en 5 års kamp i mot NAV med diverse utredninger hos AHUS, Ullevål sykehus, Rikshospitalet og diverse spesialister ble jeg i 2014 ferdig utredet og ble etter mye og men med NAV førtidspensjonert, dette medførte mye fritid som ble blant annet brukt på Amerikansk Fotball.

I den siste tiden så har jeg opplevd at det har blitt mer og mer ork å holde på med denne siden da jeg føler at vi stanger hodet i veggen (litt dårlige til å svare på emails folkens). Det vi driver med er frivillighetsarbeid og skal man drive med noe på frivillig basis så må det være gøy, det er dessverre ikke gøy å holde på lenger.

Vil takke Jarle for at jeg har fått lov til å holde på med dette og være en del av denne siden men nå er nok tiden inne for å takke for meg. Vil nok bidra litt av og til hvis det skulle være noe spesielt men vil ikke publisere intervjuer eller følge opp noen av mine faste innlegg.

Takk for meg

Morten Midtsund

PS. legger ved kanskje det morsomste intervjuet jeg har gjort, Travis Cornwell i dusjen etter kampen mot Seahawks i Åsane.

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/hovedsak/takk-for-meg/feed/ 1 28641
Preview: Eidsvoll 1814’s vs. Oslo Vikings http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/preview-eidsvoll-1814s-vs-oslo-vikings/ http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/preview-eidsvoll-1814s-vs-oslo-vikings/#respond Thu, 30 May 2019 10:00:18 +0000 http://amerikanskfotball.tnfj.com/?p=32899 mer »]]> Denne saken er skrevet av Johan Schage fra Oslo Vikings og publiseres av oss i et samarbeid med han. Vi inviterer samtidig andre klubber som ønsker å gjøre noe tilsvarende å ta kontakt med oss!  Dette er en fin måte å promotere egen klubb. 

Foto: Caroline Wendelborg

Eliteserien: Eidsvoll 1814’s (3-0) vs. Oslo Vikings (4-0)

v/ Johan Schage

Vikingene møter ubeseirede 1814’s på deres hjemmebane Bøn Stadion. Det blir ikke mindre spennende av det faktum at Vikings også er ubeseirede så langt i serien. Det er med andre ord snakk om et storoppmøte denne søndagen. Etter “kampen om Oslo”, som Vikings vant 36-13 mot Vålerenga Trolls og sist helg mot Sarpsborg Olavs Menn som endte i 56-6 er naturligvis stemningen god i garderoben på Frogner om dagen. Men det betyr på ingen måte at vi vil ta lett på denne kampen, og er i full gang med både mentale og fysiske forberedelser før vi møter opp på gresset på Bøn.

Vinneren av denne kampen vil også regnes som årets seriemestere i norsk Eliteserie.

Det er her snakk om to av Norges beste amerikanske fotballag gjennom tidene, med lang historie. Som erkerivaler er det ikke bare plassering på tabellen som gjelder i denne kampen med andre ord. 1814’s er som nevnt ubeseirede hittil med 3 seire og 0 tap eller uavgjort (3-0). Vikings tenker å gjøre noe med den statistikken. HC Derek Mann deler sine tanker om den kommende kampen:

Eidsvoll has proven to be a tough match up for the teams they have faced so far. They are 3-0 and we have to go play them in their park. It is a battle for first place in the series and should be a highly spirited game. They have had an extra week to prepare for us so I am sure they will be ready to go. We are looking forward to the competition.

Derek Mann / Head Coach Oslo Vikings

Vikingene tar ingenting for gitt, da det har latt seg svi tidligere. Vi har en mentalitet som gjør at vi går inn i hver kamp med et fokus på å gjøre alt riktig, og ikke la oss selv være vår største fiende ute på banen – eller på sidelinjen for den saks skyld.

Lagbilde etter kampen mot Trolls. Foto: Caroline Wendelborg

På den andre siden av gressbanen på Bøn, som for øvrig blir Oslo Vikings første kamp på naturlig gress i år, møter vi en rekke farlige elementer. Blant dem finner vi importspilleren Michael Hall, som så langt har stilt opp på begge sider av line of scrimmage (der ballen plasseres, red.) som både quarterback og linebacker. På deres defensive linje har vi pekt ut Joakim Eliassen som en mulig trussel mot vårt angrep. Sist men ikke minst, #11 Arne August Søgaard er ingen ukjent figur i norsk amerikansk fotball. Han har drevet med idretten siden han var liten gutt, og har vært med å representere den norske grenen av amerikansk fotball som landslagsspiller.

Foreløpige startere for Oslo Vikings i oppgjøret er:

Offense:Defense:
LT Alasdair HoweDE Petter Langdalen
LG Stian KlyveDE Vidar Gjermstad
C Trygve LangballeDT/NT Magnus Kinne
RG Magnus KinneDT/NT Craig Stevens
RT Elias KjellingLB Kim Schaanning
QB Mehmet SezerLB Markus Helgheim
RB: Vegard TysseDB Andreas Skeie
RB: Jesper JørgensenDB Per Gaarden
WR Petter ThorpSS Johannes Høydal
WR Andre WangDB Sergio Vizzuett
WR Franz ÅsheimDB Wilhelm Domaas

Facebook-event for kampen finner dere her.

Oslo Vikings opprinnelige artikkel finner dere her.

]]>
http://amerikanskfotball.tnfj.com/artikler/preview-eidsvoll-1814s-vs-oslo-vikings/feed/ 0 32899