Vi ser på…New York Giants 2016!

12 sesonger under ledelse av Tom Coughlin er historie, og inn kommer Ben McAdoo – en av NFLs yngste hovedtrenere. Kan han ta en aldrende Eli Manning tilbake dit Coughlin tok Giants to ganger; til Super Bowl og det gjeveste mesterskapet i verden?

ORGANISASJONEN

Giants - John Mara

John Mara

 • Eier: John Mara, Steve Tisch
 • GM: Jerry Reese
 • Hovedtrener: Ben McAdoo

Stadion: MetLife Stadium (82.566)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 6-10
 • 2014: 6-10
 • 2013: 7-9
 • 2012: 9-7
 • 2011: 9-7

 

PERSONELL

Giants - Olivier Vernon

Olivier Vernon

Nøkkelspillere inn: RB Bobby Rainey, FB/TE Will Johnson, DT Damon Harrison, DE Olivier Vernon, LB Kelvin Sheppard, LB Keenan Robinson, CB Janoris Jenkins

Nøkkelspillere ut: WR Rueben Randle, DT Cullen Jenkins, DE Robert Ayers, LB Jon Beason, CB Prince Amukamara

Lite kjent faktum om FB Will Johnson, som har hatt en solid karriere i NFL nå: Før han signerte for Pittsburgh Steelers i 2012 var han i kontakt med et norsk lag om potensielt å spille her til lands. Europa ble ikke noe av når Steelers kom på banen, og det angrer neppe Johnson på! De store signeringene her ble imidlertid gjort på defense, hvor både Harrison, Vernon, Robinson, Sheppard og Jenkins kan forventes å gå inn som startere. Tilsammen utgjør de en betydelig forsterkning av et forsvar som var mildt sagt bånn i bøtta i fjor.

 

DRAFT 2016

Giants - Darian Thompson

Darian Thompson

1.runde: CB Eli Apple, Ohio State

2.runde: WR Sterling Shepard, Oklahoma

3.runde: S Darian Thompson, Boise State

4.runde: LB B.J. Goodson, Clemson

5.runde: RB Paul Perkins, UCLA

6.runde: TE Jerell Adams, South Carolina

Giants hadde ikke veldig mange draftvalg i år, men gjorde mye med dem. Apple går rett inn i en rolle som slot corner. Shepard minner Giants om Victor Cruz og vil kunne se ballen en del i løpet av året. Thompson kan potensielt starte på FS, og vil helt klart være i rotasjon underveis i sesongen som et minimum. Goodson er en undervurdert MLB som vil få sjansen over tid. Perkins er en 3rd down type RB som kan kapre en plass av den grunn. Adams kan både løpe med sin gode hurtighet, og blokke med sine gode evner der.

Karakter: A-

 

ANGREP

Eli Manning

Det er en ny offensiv koordinator her i form av Mike Sullivan. Betyr det store endringer? Neppe. Den forrige offensive koordinatoren er identisk med lagets nye hovedtrener: Ben McAdoo. Han kommer helt sikkert til å spille en rolle med sin detaljkunnskap om dette angrepet og hvordan best utnytte en spillerstall han i stor grad kjenner fra før av. Det vil fortsatt være en versjon av West Coast offense her, med mange korte pasninger mikset med løp og en og annen langpasning for å få forsvaret til å respektere og forsvare også nedover banen. Med Odell Beckham Jr. på plass må de utvilsomt gjøre det!

 

Quarterbacks

Lillebror Eli Manning er nå familiens eneste aktive representant i ligaen, og samtidig langt fra en ungfole selv. Eli har passert 35, og har neppe mange årene igjen før også han tar turen til tribunen som storebror Peyton og pappa Archie. Karrieren har inneholdt ymse, og er på mange måter en kombinasjon av Archie Manning sine sliteår i New Orleans og Peyton sine fremragende år i Indy og Denver. Eli Manning leverte varene igjen i fjor, med rekordhøye (for ham) 35 TDs, og et forholdsvis lavt antall interceptions (14). Han er sjelden skadet, kan systemet, og er god nok til å bære angrepet på sine skuldre om det trengs. Hans største utfordringer er vel kanskje som person, hvor han ikke virker å være noen naturlig leder man hører og forstår godt. Noe løpsfantom er han heller ikke; vi snakker om en klassisk kastekanon.

Bak Eli Manning finner du de svært anonyme Ryan Nassib og Logan Thomas. De har kastet henholdsvis 10 og 9 pasninger i sine NFL-karrierer, begge med 1 TD og 0 interceptions som resultat. Mens Nassib fikk frem 9 av de 10 pasningene, har Thomas 1 av 9 som resultat. Flaks at den ene han fikk frem var for 81 yards, da!

Karakter: A-

 

Running backs

Du finner ingen Tiki Barber her, og det er 10 år siden han sist var på banen for Giants. Derimot finner du en Rashad Jennings som avsluttet sesongen knallsterkt, og som bør få muligheten til å fortsette der han slapp istedenfor at det er en komité som tilsammen står for yardsene på RB. Andre Williams var knallgod på college, men skuffende i sin andre NFL-sesong i fjor. Han har hittil vært rimelig ineffektiv i NFL, og skal ikke være for sikker på mulighetene hos Giants i fortsettelsen.

Shane Vereen var omtrent like mye brukt som mottaker som han var ballbærer fra bakfeltet, og blir da en grei brikke, men ikke en som bærer laget. Orleans Darkwa var fjerdemann som så ballen en del i fjor, og gjorde seg fortjent til å være med videre.

Bobby Rainey ble hentet inn i offseason, og har muligheten til å sikre en roster-plass basert på bedre hurtighet enn de fleste andre Giants har på posisjonen. FB/H-back/TE Will Johnson er en solid om enn anonym spiller som gjør jobben med blokking bra. Han var en god mottaker på college, men har vært lite brukt i den delen av spillet i NFL. Skal han komme på banen må han først slå ut Nikita Whitlock, Giants sitt førstevalg på FB i 2015.

Karakter: C+

 

Receivere

Blanda drops! Odell Beckham Jr. gjør de mest spektakulære mottakene, og er en av NFLs største stjerner. Det på tross av at han kun har vært i ligaen et par år. Han var litt i overkant ensom svale på posisjonen i fjor, selv om Rueben Randle gjorde en grei figur. Randle er vekke, og håpet er at Victor Cruz er tilbake i slag, noe som i tilfelle vil være en klar forbedring og samtidig en spillertype som vil bidra til at Beckham Jr. ikke blir overlesset med DBs som dekker ham opp. Skulle Cruz ikke dra seg opp til gammel form etter et skade-mareritt, så draftet New York Giants Sterling Shepard i 2.runde nettopp med tanke på å kompensere for et tap av Cruz. Shepard innehar mange av de samme egenskapene som Cruz, og bør kunne gjøre seg gjeldende allerede i 2016.

Bak disse er det heller tynt. Franske Anthony Dablé kjemper allikevel en hard kamp i oppoverbakke for å komme seg inn på 53-mannsrosteren; dette er ikke GFL (den tyske toppligaen)! Om Dablé makter å sikre en plass er det en prestasjon av ham, men vil nok kunne si noe om at dybden her ikke er allverden. Vi ser for oss at en spiller som Dwayne Harris har større sjanse til å vise igjen, og det samme gjelder Geremy Davis, Tavarres King og Myles White.

På TE kjemper ungguttene Larry Donnell og Will Tye mot rookien Jerell Adams om spilletid. Will Johnson kan også bli plasser her rent formelt (= på dybdekartet. Trenere bruker ikke det helt på samme måten som fans og markedsføringsfolk…). Ingen av dem skremmer vannet av motstanderne.

Karakter: B-

 

Offensiv linje

Denne posisjonsgruppa har Giants store håp for, men det mangler liksom litt samtidig. Det er mye ungdommelighet her, og samtidig nok erfaring til at det bør bli bra – om starterne holder seg friske. Det begynner med Left Tackle, 1.runde-valget fra 2015 Ereck Flowers. Han startet nesten hele fjoråret, og med den erfaringen bak seg bør det bli enda skarpere i år. Det var på ingen måte fortapt i fjor, så utgangspunktet er godt. Left Guard tilhører Justin Pugh, en bevegelig fyr som gir New York Giants muligheten til å pulle på en god måte. Center Weston Richburg går inn i sin tredje sesong og er i ferd med å etablere seg som en toppspiller på sin posisjon.

Utfordringen blir høyresiden av linja, som ikke er satt. RG kan fort vise seg å bli veteranen John Jerry, men også Ryan Seymour er et alternativ verdt å se nærmere på for Giants. Right Tackle var Marshall Newhouse i fjor. Han er fortsatt på rosteren, men gjorde det såpass middelmådig at Giants nok helst vil ha ham som en backup, ikke starter. Problemet er at de ikke har noen bedre til å ta over pr. dags dato. Bobby Hart og Byron Stingily er blant de som kan bidra på RT. Blant innbytterne finner vi også kanadiske Brett Jones, en center som var All-Star i CFL. Dette er ikke CFL.

Karakter: B-

 

FORSVAR

Landon Collins

I 2007 og 2008 var Steve Spagnuolo defensiv koordinator for New York Giants med svært gode resultater. I 2015 var han tilbake i rollen, og det var en fadese av en sesong for forsvaret til gigantene i storbyen. De var rett og slett ligaens dårligste forsvar, og knapt noen statistikk hevet seg særlig oppover fra det. Om Spagnuolo sitt 4-3 forsvar lykkes med å legge press på motstandernes pasningsangrep i år vil det kunne se annerledes ut. Det kan ihvertfall ikke bli dårligere, og Spagnuolo vet at jobben henger i en tynn tråd om det ikke kommer en markant forbedring i 2016.

 

Defensiv linje

Et par nye startere er på plass, og denne enheten bør være klart forbedret basert på det alene. Olivier Vernon er en DE som krever mer enn én blokker i mange tilfeller, og det vil gjøre jobben for hele linja enklere. I tillegg kan Vernon spille bra både mot pasninger og løp, og hans evne til å jage QBer vil være en nyttig tilvekst.

Den andre nykommeren er Damon Harrison, og sammen med Johnathan Hankins bemanner han midten av linja. De vil være særlig nyttige mot løpespillet, hvor Giants på ingen måte var bra i fjor.

Jason Pierre-Paul har et stort navn og en solid historie, men om han kan komme seg tilbake til toppform etter fyrverkeri-ulykken han hadde 4.juli i fjor gjenstår å se. Han fikk ødelagt den ene hånda for livet. Se ikke vekk fra at han starter på DE i år, men det spørs om ikke hans beste NFL-år er bak ham nå. Bak ham på DE finner du Kerry Wynn, Owa Odighizuwa og Stansly Maponga, mens dybden på DT utgjøres av navn som Louis Nix III, Montori Hughes og Jay Bromley.

Karakter: B

 

Linebackere

Jon Beason la opp før årets sesong, og denne posisjonsgruppa lignet på ingen måte gode gamledager med Harry Carson og Lawrence Taylor i fjor. Skader og middelmådig talent får ta skylda for det; i år er det mange nye navn her. Veteranene Keenan Robinson og Kelvin Sheppard ble hentet inn, og står langt fremme i rekka over potensielle startere når den regulære sesongen er i gang. Av fjorårets startere får nok Devon Kennard muligheten igjen, men de andre gutta skal kjempe hardt for å sikre en slik plass.

Mark Herzlich, Jasper Brinkley og Jonathan Casillas er fortsatt med her. Det samme gjelder J.T. Thomas og Uani ‘Unga – begge de sistnevnte er for tiden på skadelista. Av de nevnte som var med i fjor har vi størst forhåpninger til Brinkley, som er en undervurdert veteran med god motor.

Det mest spennende navnet her er kanskje en rookie: B.J. Goodson er en MLB som har fremtiden foran seg (duh…), og som det er knyttet store forhåpninger til. Han kan havne på banen allerede i år, og som et minimum får han nok være i rotasjon underveis i sesongen.

Karakter: C+

 

Defensive Backs

Ligaens dårligste pasningsforsvar 2015? Du har funnet dem! Det er nok ikke noe kjekt for Giants sine defensive backer å bli forbundet med noe slikt, og trenerne deres kommer nok til å drive akkurat det hjem om de ikke gjør det selv. Så spørs det hvordan de reagerer. En ting er sikkert: De som kommer inn som nye her har et sterkt ønske om å heve resultatene til noe helt annet!

Fremst av nykommerne finner vi CB Janoris Jenkins, som er en forbedring over Prince Amukamara. 1.runde-valget Eli Apple er også cornerback, og blir helt sikkert å finne på banen, men da trolig som slot corner. Dominique Rodgers-Cromartie er fortsatt god nok til å holde taket på den andre “ordinære” CB-plassen. Om han er frisk er han er sterkt kort. Han var ikke så frisk i fjor.

Landon Collins var rookie i fjor, og samtidig malplassert som FS. Dermed var det ikke lett for ham. I år flyttes han nok til SS, hvor han passer langt bedre inn. Da kan han spille på sine styrker, og vise hvorfor han fortjente å bli draftet høyt oppe (2.runde) i draftet 2015. FS i år kan bli Nat Berhe, men vi holder en knapp på rookie Darian Thompson, som har overbevist hittil i forsesongen. Andre aktuelle navn på safety er Cooper Taylor og Bennett Jackson. På corner finnes innbyttere som Leon Hall, Leon McFadden og Trevin Wade, for å nevne noen.

Karakter: C+

 

SPECIAL TEAMS

Giants - Dwayne Harris

Dwayne Harris

Utgangspunktet er at denne enheten er den med minst problemer. Punter Brad Wing er OK, kanskje i overkant av det også. Helt i toppen på sin posisjon er australieren Wing ikke.

Kicker Josh Brown er på sin side i toppen i NFL. Han traff på det aller meste i fjor, og endte i scoringstoppen for kickere i 2015. Forhåpentligvis når Giants målsonen litt mer i år, slik at Brown ikke må i aksjon like mye i år.

Returmannen Dwayne Harris er kanskje en mindre god receiver, men på punt retur og kickoff retur (samt som taklingssterk covermann på punt og kickoff!) er han blant de aller, aller beste. Han forsvarer utvilsomt en plass på rosteren også i år, og gir Giants en god mulighet til å få god baneposisjon.

Karakter: A-

 

VÅR VURDERING

Odell Beckham Jr.

Odell Beckham Jr.

I fjor: Victor Cruz var på sidelinjen, running back var en eneste stor røre frem til siste fjerdedel av sesongen, den beste pass rusheren sprengte av seg hånda når han feiret nasjonaldagen, og forsvaret var under enhver kritikk. Hvordan i huleste kan vi da tippe at Giants ikke tar et giganthopp oppover, når de ser ut til å ha gjort så mange riktige grep med hvem som er hentet inn og hvor forbedringspotensialet foreligger?

Svaret på det er at det også foreligger store usikkerhetsmomenter her. Eli Manning produserte som hakka møkk i fjor, og allikevel var laget 6-10. Forsvaret vil med stor sannsynlighet være bedre, men ikke så mye bedre at det fungerer som en resultatmessig katapult. Dybden er ikke spesielt god hos dette laget, og flere av de viktigste starterne har en skadehistorikk som tilsier at dybden kan få betydning. Trenerskifte er ikke fra en mislykket trener, men fra en disiplin-fokusert veteran som fikk mye ut av laget. Når Ben McAdoo nå overtar, så er det riktignok et lag med gode muligheter til å heve seg noe, men å forvente mirakler i 2016…la oss se i 2017, 2018.

Plassering: 3.plass i NFC East med 7-9

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

Det er tre-ish uker siden vi publiserte denne saken, og mye vann har rent i havet siden da. Det er endringer også hos New York Giants, og det finner du mer om her:

 • QB: Logan Thomas er relegert til practice squad, mens Josh Johnson har kommet inn som tredjevalg på QB (bak Eli Manning og Ryan Nassib).
 • RB: Som vi antydet at kunne skje, ble Andre Williams kuttet. Han er forøvrig plukket opp av San Diego Chargers. FB Will Johnson er på injured reserve; det samme er FB Nikita Whitlock.
 • REC: Franske Anthony Dablé ble som forventet kuttet.
 • DL: Louis Nix III ble kuttet av Giants, men plukket opp av Washington to dager seinere, og er der nå.
 • LB: Starterne ser ut til å bli Kennard, Sheppard og Jonathan Casillas. Sistnevnte er en ørliten overraskelse i så måte, så det blir spennende å se hvordan han lykkes!
 • DB: Nat Berhe er FS foreløpig. Rookie Darian Thompson er tredjevalg på posisjonen, så han har et stykke arbeid å gjøre 😉
 • Special Teams: Kicker Josh Brown har prestert å bli suspendert. Randy Bullock gjør jobben i hans fravær.

Nyttige linker:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.