Vi ser på…Chicago Bears 2016!

32 år er gått siden forrige Super Bowl-seier, og vi venter fortsatt. Dette vil nok ikke endre seg i år heller, men en særdeles aktiv off-season og solid draft vil nok gjøre Bears hakket mer interessante å se på i år.

ORGANISASJONEN

HC John Fox

HC John Fox

 • Eier: Virginia Halas McCaskey
 • GM: Ryan Pace
 • Hovedtrener: John Fox

Stadion: Soldier Field (61.500)

Resultater siste 5 år:
 • 2015: 6-10
 • 2014: 5-11
 • 2013: 8-8
 • 2012: 10-6
 • 2011: 8-8

 

PERSONELL

ILB Danny Travathan

ILB Danny Trevathan

Nøkkelspillere inn: ILB Danny Trevathan, RT Bobby Massie, ILB Jerrell Freeman, DE Akiem Hicks, QB Brian Hoyer, G Ted Larsen, G Shelly Smith, LT Mike Adams, FB Darrell Young, CB Brandon Boykin, TE Tony Moeaki, C Khaled Holmes, G Amini Silatolu, CB Sherrick McMannis, CB Tracy Porter, QB Connor Shaw

Nøkkelspillere ut: RB Matt Forte, TE Martellus Bennett, SS Antrel Rolle, DE Jarvis Jenkins, ILB Shea McClellin, G Matt Slauson, G Jermon Bushrod, CB Alan Ducasse, G Vladimir Ducasse, G Patrick Omameh, ILB Laroy Reynolds, C Will Montgomery

Der divisjonsrivalene Packers og Vikings har hatt en rolig off-season på signeringsfronten, har Bears veid opp for dette og vel så det. GM Ryan Pace har vært særdeles aktiv i markedet og hentet inn et tosifret antall spillere, derav flere forventes å gå rett inn i startelleveren på begge sider av ballen. Offensivt forventes G Ted Larsen å gå inn på center, og Bobby Massie på høyre tackle.

De defensive tilskuddene har vært solide, fremst ved signeringen av Danny Trevathan fra Denver Broncos. Trevathan, sammen med linebackerkollega Freeman samt Hicks på DE forventes alle å starte for Bears denne sesongen. At det har vært et stort fokus på defensive signeringer er ikke tilfeldig. Etter at HC John Fox tok over laget før sesongen i fjor startet også overgangen fra 4-3 forsvaret som Chicago tradisjonelt har kjørt, til en 3-4 defense under DC Vic Fangios ledelse. Spilllerne de nå har signert vil passe vesentlig bedre i denne type defense, og selv om Bears hadde et særdeles godt pasningsforsvar i 2015, havnet de på en middelmådig 23. plass på run defense i fjor. Tilskuddene på front 7 vil bidra til å rette opp dette for 2016.

 

DRAFT 2016

OLB Leonard Floyd, Georgia

OLB Leonard Floyd

1.runde: OLB Leonard Floyd, Georgia

2.runde: G Cody Whitehair, Kansas State

3.runde: DT Jonathan Bullard, Florida

4.runde: ILB Nick Kwiatkoski, West Virginia

4.runde: S Deon Bush, Miami

4.runde: CB Deiondre’ Hall, Northern Iowa

5.runde: RB Jordan Howard, Indiana

6.runde: FS DeAndre Houston-Carson, William & Mary

7.runde: WR Daniel Braverman, Western Michigan

I tråd med aktiviteten i free agent-markedet, lå fokuset til GM Pace i år også på den defensive siden av ballen. 6 av 9 draft picks ble brukt på forsvarsspillere, og OLB Leonard Floyd ble den niende spilleren valgt i årets draft. Floyd har et særdeles eksplosivt førstesteg og er overraskende bevegelig til å være 1,98m lang. Han er nok fortsatt litt udisplinert i teknikken og noe tynn med sine “kun” 110kg, så vi ser for oss at han det første året sitt i ligaen i hovedsak vil bli benyttet på passing downs, forutsatt at Bears får igjen Pernell McPhee til sesongstart. En utvidet skadesituasjon der kan få han i aktivitet tidligere enn det.

Cody Whitehair ser ut til å gå rett inn som starter på Bears sin offensive linje. Han har opparbeidet seg solid erfaring under tiden på college, både som LT, RT og LG, og det er på sistnevnte posisjon vi forventer å se han, noe forårsaket av litt korte armer til å spille tackle i NFL. Unnskyld, “suboptimal armlengde” skulle man kanskje skrive.

At DT Jonathan Bullard falt til 3. runde var nok overraskende for flere. En særdeles atletisk defensiv tackle som sannsynligvis vil bli benyttet som end i 3-4 forsvaret til Vic Fangio.

Karakter: B

 

ANGREP

WR Alshon Jeffrey og QB Jay Cutler

WR Alshon Jeffery og QB Jay Cutler

Det mest spennende for årets sesong er hvordan Bears kommer til å se ut offensivt, da med tanke på hvilket offensive system de kommer til å kjøre med. Borte er fjorårets offensive “guru” og koordinator Adam Gase, og den nye OC er Dowell Loggains. Loggains, som fungerte som QB coach for Bears i 2015, er et uskrevet blad. Han har kun 9 års erfaring som trener, hovedsaklig som QB coach, og to år som offensiv koordinator for Tennessee Titans, de årene Jake Locker og Ryan Fitzpatrick var startere. Det gikk vel….”så där”. Det mest interessante aspektet av CV’n til Loggains er 4 år med collegeerfaring på Arkansas som QB og holder, samt at han startet 2 år på high school-fotballens øverste nivå i Texas – med en høyde på 1,65.

Det lille vi vet (pun intended) er at han fokuserer i større grad på løpespillet enn hans forgjenger, hvilket kan love godt for Jeremy Langford som skal ta over etter Matt Forte på RB.

 

Quarterbacks

Jay Cutler har nå startet på QB for Bears i snart 8 år. Han har gjennom karrieren opparbeidet seg flere klubbrekorder som Bears-spiller, i kategoriene antall seire, pasningsforsøk, fullførte pasninger, yards og touchdowns.

2015 var et solid år for Cutler, der han gikk fra å ha ledet ligaen i interceptions i 2014 til å ha spilt 6 kamper uten en eneste interception i 2015. Mye av “credden” til dette havnet hos fjorårets OC Adam Gase, som nå er HC hos Miami Dolphins. Uavhengig av årsak er det likefullt det som har kjennetegnet Cutler gjennom karrieren: Sterk variasjon i prestasjonene. Det er ingenting i veien med armen hans, som regnes blant de sterkeste i NFL, samt at han innehar en lynkjapp release. Han kan tidvis klemme gjennom de vanskeligste av pasninger, og samtidig misse fullstendig på åpne reads. Og sånn har han stort sett alltid vært.

I en alder av 33 går han nå inn i sitt 11. år i NFL, og det er vanskelig å se for seg at han kommer til å ta kjempestore steg fremover som quarterback ved dette stadiet i karrieren. Det meste vi kan håpe på er mer av det vi så i fjor. Det vil si færre “heltekast” og en mer konservativ tilnærming. Kjedelig men effektivt.

På backup har Chicago for sesongen hentet inn Brian Hoyer, som har 2 år med startererfaring fra både Houston og Cleveland, samt Connor Shaw som ligner veldig på Hoyer i både utseende og spillestil. Shaw og Hoyer spilte forøvrig i Cleveland samtidig i 2014, sammen med en viss Johnny Manziel, der de hadde OC Loggains som QB coach. Så helt tilfeldige er nok ikke disse signeringene.

Karakter: C

 

Running backs

Matt Forte er borte, og Jeremy Langford forventes å være starting RB for Bears. Han ble draftet av Chicago i fjor fra Michigan State, der han var backup for Le’Veon Bell i 2 år. Han kan vise til gode stats fra college, og har de fysiske forutsetningene for å gjøre det bra i proffligaen. Han vil nok ikke være like delaktig i pasningsspillet som vi har vært vant å se Forte.

Førstereserven Ka’Deem Carey derimot vil nok være en større bidragsyter der, men kan også bidra med fysiske løp der det trengs. RB3 Jacquizz Rodgers er en sleip fartsdemon på 1.68 som er vanskelig å få tak i når han først kommer ut i åpne landskap, samme type spiller som Darren Sproles.

På fullback finner vi Paul Lasike samt nysigneringen Darrel Young. Ikke bli overrasket om vi også i år, i god gammel Bears-tradisjon ser et og annet innhopp fra DL Mitch Unrein på FB

Karakter: C

 

Receivere

Er dette året vi endelig får se Kevin White på banen? Fjorårets 7.valg i draften skadet benet sitt før sesongen, og måtte stå over hele året. Den 1.91 høye receiveren, som løp 40yd på 4.35 er nå (tilsynelatende) tilbake for fullt og det blir spennende å se hvordan han presterer.

Alshon Jeffery er forhåpentligvis også tilbake for fullt. Han spilte kun i 9 kamper i 2015, men klarte fortsatt 54 mottak for 4 TDs. Han har slitt med lårskader før training camp, men er en meget habil og viktig receiver for Bears når han er skadefri.

Slotreceiver hos Bears er Eddie Royal. Ikke de samme fysiske forutsetningene som hans tidligere nevnte kollegaer, men en solid ruteløper med gode hender. Bidrar på special teams, hvilket også Marc Mariani gjør på den fjerde receiverplassen.

TE Zach Miller ble en solid bidragsyter for Bears i fjor, og ble belønnet med ny 2-års kontrakt. Det blir spennende å se om han fortsetter den gode utviklingen.

Karakter: B

 

Offensiv linje

Den offensive linjen har vært utsatt for mye utskifting siden fjoråret – vi tror det er til det bedre. Linja til Bears var blant de beste i ligaen i run blocking i 2015, men slet mye med å gi Cutler tid nok til å kaste. Kyle Long er tilbake på sin naturlige høyre guard posisjon etter å ha spilt høyre tackle forrige sesong, med nysigneringen Bobby Massie inn på RT. På center finner vi Massies lagkamerat fra Arizona, Ted Larsen.

Larsen har spilt guard de 6 årene han har vært i ligaen, men har erfaring som center fra college (der han forøvrig startet på d-line i 2 år). Rookien Cody Whitehair forventes å starte på venstre guard, en rolle som egentlig var tiltenkt Manny Ramirez som pensjonerte seg før sesongen. Det er alltid et spørsmålstegn ved rookies første året på linja, men han har som nevnt solid collegeerfaring så det kan også gå bra. Venstre tackle besettes av Charles Leno som spilte alle kamper for Chicago i fjor.

Karakter: C

 

FORSVAR

Chicago-Bears-defense

Bears har gått fra en 4-3 til en 3-4 defense med ankomsten til HC John Fox og DC Vic Fangio. Dette har betydd at en betydelig andel spillere er blitt skiftet ut, og forsvaret til Bears kommer til å se annerledes ut i år enn det gjorde i fjor. Om de klarer å opprettholde sitt solide pasningsforsvar samtidig med at de blir bedre på å stoppe løpespill, kan det være en habil defensiv ellever som løper ut på Soldier Field fra september av.

 

Defensiv linje

Allerede her ser det veldig annerledes ut i år. Nysigneringen Akiem Hicks fra New England forventes å bidra fra dag 1. Han er en klassisk 3-4 DE med størrelse og vekt til å holde både en og to gaps.

NT Eddie Goldman rakk kun 12 kamper som rookie for Bears i fjor, da han måtte avslutte sesongen tidlig pga skader.  Likefullt rakk han 4.5 sacks på den tiden, hvilket var 4. beste av alle rookies i 2015, og er absolutt en spiller å følge tett de neste årene.

DE Mitch Unrein ankom rett før sesongstart i fjor, men var ikke starter. Han har erfaring fra samme defense i Denver, men har ikke spilt en full sesong siden 2013. Holder han seg skadefri bør han være en solid bidragsyter, selv om det ikke blir de helt store tallene. Og uansett er det alltid moro å se en d-line spiller hos Bears spille fullback!

Han backes i øvrig opp av rookien Jonathan Bullard, som er en annen type spiller som vi gleder oss til å se.

Karakter: B-

 

Linebackere

Som på den defensive linjen har det skjedd mye endringer på linebackerrekka til Bears. Av starting 4 fra i fjor er det kun LOLB Pernell McPhee som er igjen, forutsatt at han blir spilleklar overhodet. Om han blir spilleklar vil han starte på venstre utside. Han bidro med 6 sacks etter at han ankom Chicago i fjor. Om han ikke blir klar ser vi for oss at Lamar Houston starter, med rookien Leonard Floyd inne på situasjonsbaserte spill.

Begge linebackerne på innsiden er nye for Bears i år. En av årets mest ettertraktede free agents, Superbowl-vinner Danny Trevathan blir gjenforent med HC John Fox etter å ha spilt for han i flere år i Denver. Ikke forvent mange eksotiske utslag på statistikken utover en voldsom mengde taklinger, da han først og fremst er en dominerende spiller innenfor boksen.

Den andre ILB er Jerrell Freeman som kom fra Colts i vår. På linje med Trevathan er det ikke de store statistiske utslagene utover taklinger i bøtter og spann, men han har bidratt med både sacks og interceptions under tiden i Indianapolis.

På den siste utsideplassen, finner vi ROLB Willie Young. Før sesongen i fjor ble han fremst benyttet som defensiv end i en 4-3, der han produserte solid i 2014 med 10 sacks. Dette blir hans første år som starter i en 3-4 defense, og basert fra tallene hans i fjor blir nok ikke produksjonen like høy, men fortsatt solid.

Utover disse er det god dybde på linebackere i Chicago. Både Jonathan Anderson, samt rookiene Nick Kwiatkoski, Jarrett Grace og Roy Robertson-Harris er unge, lovende spillere, som vi forventer å se på special teams i første omgang.

Karakter: B+

 

Defensive Backs

Har det skjedd litt her også? Absolutt. Her har det vært et aldri så lite generasjonsskifte. Og årets DB-gjeng er unge. Veldig unge.

Høyre cornerback Kyle Fuller er den eneste starteren som returnerer fra 2015. De øvrige forventede starterne har vært i Chicago i et eller flere år, men ikke som startere.

FS Adrian Amos har lagt bak seg rookieåret sitt, der han fløy rundt ball og var med på det han kunne av taklinger. Han er fysisk, hardtreffende safety av den gamle skolen. SS Harold Jones-Quartey, også rookie i 2015, vil få muligheten til sin første sesong som starter. Spørsmålet blir hvor lenge han får holde på plassen da fjerderundevalget Deon Bush lusker i kulissene. Vi tror Bears vil se han på banen heller før enn senere. I så fall vil Bush i kombinasjon med Amos utgjøre en særdeles hardstlående safetycombo.

Den siste CB på venstre siden er Tracy Porter. Han vil være for veteran å regne i DB-rommet, med sine 9 års erfaring. Han gjorde en grei innsats for Chicago i fjor.

Årets defensive backfield er unge, kanskje i overkant unge. Men der de i fjor snittet over 30 år er nok dette til det bedre, og i kombinasjon med oppgraderingene foran kan nok dette bidra til flere defensive turnovers enn de middelmådige 15 Bears klarte i 2015. Likevel savnes det dybde og playmakere på denne lagdelen til å gjøre det helt store utslaget for 2016.

Karakter: D+

 

SPECIAL TEAMS

K Robbie Gould

K Robbie Gould

Evigunge Robbie Gould går nå inn i sitt 12. år i NFL, og alderen begynner å merkes. Selv om han er den 10. mest treffsikre kickeren i NFLs historie, har vi sett en dropp i treffsikkerheten de siste årene. Ikke hjelper det med notorisk dårlige forhold på Soldier Field heller.

Marc Mariani og Deonte Thompson returnerer både kickoff og punt, men ingen av de har overprestert de siste årene. De er begge dyktige på å skaffe yards på kickreturn, men ingen av de har løpt inn en retur for TD de siste 5 årene på verken punt eller kickoff.

Karakter: C-

 

VÅR VURDERING

foto; Jonathan Daniel, Getty Images

Foto: Jonathan Daniel, Getty Images

Vi tror dessverre ikke på en stor endring hos Bears i 2016 heller. De er kun kommet halvveis i den defensive runddansen et taktisk skifte innebærer, og Jay Cutler er fortsatt ikke mer enn en middelmådig quarterback. Vi tror de gjør det hakket bedre enn i fjor, men det vil nok ikke løsne før om noen år. Frem til da kan vi i det minste glede oss over en oppgradert defense og muligheten å se Kevin White i aksjon for første gang.

Plassering: 3.plass i NFC North med 7-9

 

 

Oppdatering 11.09.2016:

Vi publiserte saken om Chicago Bears i midten av august. Her er de større endringene som har skjedd hos Bears siden da:

 • QB: Cutler og Hoyer er de eneste i 53-mannstroppen akkurat nå. Connor Shaw er på injured reserve, og Matt Barkley er på practice squad.
 • RB: Jacquizz Rodgers og FB Darrel Young ble begge kuttet.
 • REC: Marc Mariani ble kuttet av Bears, for siden å bli plukket opp av sitt gamle lag, Tennessee Titans.
 • OL: Venstre guard har endt opp med å bli Josh Sitton etter at han noe overraskende for mange ble droppet av Green Bay Packers. Cody Whitehair, som av noen ble forventet å starte på LG, er å finne som backup på Center.
 • LB: Pernell McPhee er fortsatt ikke spilleklar.
 • Special Teams: Robbie Gould er ikke her mer! Bears kuttet ham, og Connor Barth er lagets kicker nå. Punter er fortsatt Pat O’Donnell. Deonte Thompson er som ventet en del av returspillet; det er ikke Marc Mariani som ble kuttet. Forvent derimot å se Eddie Royal her.

Nyttige linker:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.