Og du trodde amerikansk fotball møtte fordommer i Norge…

Velkommen til Russland! Det har i mange år eksistert et miljø som spiller amerikansk fotball i Russland, og sporten har spredt seg over store geografiske avstander i det vidstrakte landet. Men alt er ikke like enkelt. Riktignok møter vi også i Norge både fordommer, ignoranse og enkelte proteksjonister med ymse årsaker til tankene sine, men det blir peanøtter i forhold til det de kan treffe på i Russland.

Russiske nasjonalister vs amerikansk fotball - engelsk A

Faksimile. Oversatt via Google Translate. Original her.

I 2013 ble det gjort en del fremstøt av forretningsmannen Mikhail Zaltsman, mannen bak laget Moscow Black Storm. Først og fremst huskes han nok for forsøket på å få Tim Tebow til laget sitt for å spille 2 kamper, og det for den nette sum av $1 million USD. Det endte ikke overraskende med at Black Storm spilte kampene uten Tebow, men medieoppmerksomheten var uansett enorm både for Zaltsman, Black Storm og amerikansk fotball i Russland.

Zaltsman hentet en haug med andre importspillere istedenfor, og laget endte opp med å vinne det russiske mesterskapet (de to kampene var hhv. semi-finalen og finalen). Til den første av de to kampene gjorde Zaltsman forsøk på å sikre en meget god stadion. Det ble til slutt en grei stadion med TV-dekning (21 kameraer, om vi ikke husker feil), men det gikk ikke upåaktet hen:

Russiske nasjonalister vs amerikansk fotball - engelsk

Faksimile. Oversatt via Google Translate. Original her.

Russiske nasjonalister, sukker-fotball fans og ortodokse kristne på ytterste høyre fløy rottet seg sammen og forfattet et skriv mot amerikansk fotball som ble publisert på en rekke nettsteder, og som med all tydelighet viser at om man fikler med amerikaniserte aktiviteter (og der havner amerikansk fotball i manges øyne, det ser vi her i Norge også) – ja, da er man representant for vestlig imperialisme og en annen kultur enn det man ønsker å ha i Russland. Alt i følge nasjonalistene, som er blant motstanden russiske ildsjeler innen amerikansk fotball møter på.

Det hører med til historien at Mikhail Zaltsmanikke lenge etterpå havnet i trøbbel og ble arrestert. Vi skal ikke spekulere for mye i sammenhengene her, da inntrykket primært er at det ikke er noen sammenheng. Zaltsman selv har gitt en lengre forklaring som er åpent tilgjengelig her – de fleste vil nok kjenne igjen motstanderen Roman Abramovich (ja; eieren av sukker-fotball laget Chelsea) sitt navn…

Vi skal ikke mene for mye om den sistnevnte saken på nåværende tidspunkt, for vi har virkelig ikke inngående kjennskap til saken utover reportasjer i engelskspråklige medier, men tar med oss at motstanden vi møter i Norge er av en helt annen karakter enn det russerne møter i mer åpen form hos dem. Derfor har vi også respekt for de som vier livet sitt til å fronte amerikansk fotball i et land hvor det ikke nødvendigvis er så enkelt!

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.