Dommerspalten 9. mars 2017

Forrige ukes spalte inneholdt 3 quiz-er. Fokuset var på diverse pasningsspill og regler som omhandler disse situasjonene. I dag presenteres svarene og forklaring ut i fra reglene.

Spørsmålene gjentas fra forrige gang, og svarene er skrevet under hvert spørsmål.

Quiz 1:

A 4&7 @ B-12. Det er seint i kampen og Lag A ligger under med mer enn 3 poeng så de velger å gå for det. QBen får god beskyttelse i «pocketen» og står og leter etter en ledig mottaker. Ingen mottakere er ledige blant annet fordi receiver A80 blir holdt av en forsvarsspiller. Holdingen starter på B-10 og varer til B-7. A80 kommer seg løs og er ledig for å ta i mot en pasning på B-3.
a) QBen velger å ikke kaste ballen og blir «sacket» på B-16.
b) QBen kaster ballen mot A80. Ballen lander i bakken på B-5 urørt av noen spillere.
c) QBen kaster ballen, men ballen sneier bort i hånda til en forsvarsspiller på B-13. A80 må da komme mot ballen, men blir kontaktet av en forsvarsspiller som ikke bryr seg om ballen på B-5, og denne kontakten gjør at A80 ikke klarer å ta ballen før den lander i bakken.

Man skulle kanskje tro at resultatet på a) og b) (og c)) burde bli det samme, men det blir det ikke! Det er nemlig viktig om en framoverpasning krysser den nøytrale sonen eller ikke. I a) er det ingen framoverpasning. I b) har vi en framoverpasning som krysser den nøytrale sonen. I c) har vi IKKE en framoverpasning som krysser den nøytrale sonen. Dette høres kanskje merkelig ut, men definisjonen av at en pasning krysser den nøytrale sonen er at pasningen er uberørt før den berører noe forbi den nøytrale sonen. Dermed har vi faktisk i c) IKKE en framoverpasning som krysser den nøytrale sonen, selv om ballen tydelig lander forbi den nøytrale sonen.
Om en framoverpasning krysser den nøytrale sonen eller ikke har stor innvirkning på straffen for defensiv holding her.
Hvis pasningen krysser den nøytrale sonen inkluderer straffen automatisk første forsøk. Dette gjelder hvis regelbruddet også skjer forbi den nøytrale sonen, og ballen ikke er blitt berørt ennå.
Hvis pasningen ikke krysser den nøytrale sonen er det ikke automatisk nytt første forsøk.
I tillegg forsvinner reglene om pasningsinterferens så snart pasningen er berørt.

a) Neste spill: A 4&1 @ B-6. Regelbrudd for defensiv holding, men som ikke gir automatisk nytt første forsøk.
Straffen på 10 yards skal måles ut fra forrige punkt, men siden det er mindre enn 20 yards til mållinja skal straffen kun måles ut halve distansen til mållinja. Ergo legges ballen ned på B-6, og da er ikke ballen forbi linjen som må nås («line to gain»).

b) Neste spill: A 1&M @ B-6. Regelbrudd for defensiv holding som gir automatisk nytt første forsøk.
Straffen på 10 yards skal måles ut fra forrige punkt, og det blir halve distansen til mållinja. Ergo legges ballen ned på B-6. Her er alle kravene for automatisk nytt første forsøk oppfylte.

c) Neste spill: A 4&1 @ B-6. Regelbrudd for defensiv holding, men som ikke gir automatisk nytt første forsøk. Det er heller ikke pasningsinterferens siden ballen ikke var uberørt når kontakten oppsto. Kontakten er dermed lovlig (så fremt det ikke var et annet type regelbrudd).

Foto: Jarle Magnus Henriksen.

Quiz 2:

A 2&15 @ A-40. QBen får god beskyttelse i «pocketen» og står og leter etter en ledig mottaker. Ingen forsvarsspillere klarer å true QBen med en «sack», men QBen finner heller ingen ledige mottakere. Etter en liten stund kaster QBen ballen langt utover sidelinja. QBen var fortsatt i «pocketen» og ingen var i nærheten til å takle ham.

Neste spill: A 3&15 @ A-40. Ingen regelbrudd. Ufullstendig pasning.
Forsettelig bortkasting («Intentional grounding») er et regelbrudd som kan begås når QBen holder på å bli sacket, altså at QBen kaster bort ballen for å unngå sacken. I dette eksempelet er ikke QBen truet, og da har han full rett til å bare kaste bort ballen, og kaste bort et forsøk.
Er QBen truet må han som kjent enten kaste ballen i nærheten av en lovlig mottaker, eller komme seg utenfor takleboksen og kaste ballen forbi den nøytrale sonen, for å unngå regelbrudd.

Foto: Jarle Magnus Henriksen.

Quiz 3:

A 4&3 @ B-25. Det er seint i kampen og Lag A ligger under med mer enn 3 poeng så de velger å gå for det. QBen står i «pocketen» og speider etter en ledig mottaker, men finner ingen. Han begynner derfor å løpe med ballen mens han fortsatt speider etter en ledig mottaker. QBen har ikke kontroll på hvor han er og kaster ballen til en ledig mottaker i målsonen som tar i mot ballen. Da QBen kastet ballen var han på
a) B-15.
b) B-18.

I begge tilfellene er det en ulovlig framoverpasning siden den kastes forbi den nøytrale sonen. Straffen for en slik ulovlig framoverpasning er 5 yards fra regelbruddspunktet og tap av forsøk («loss of down»). Tap av forsøk betyr tap av retten til å gjenta forsøket.

a) Neste spill: A 1&10 @ B-20.

Etter straffen på 5 yards fra regelbruddspunktet (B-15) er ballen på B-20, men da er ballen fortsatt forbi linjen som må nås («line to gain») slik at Lag A har oppnådd nytt første forsøk.

b) Neste spill: B 1&10 @ B-23.

Etter straffen på 5 yards fra regelbruddspunktet (B-18) er ballen på B-23, men da er ballen fortsatt IKKE forbi linjen som må nås («line to gain») slik at Lag A IKKE har oppnådd nytt første forsøk. Og siden det var fjerde forsøk som ikke skal gjentas går ballen over til Lag B.

Legg inn en kommentar