Dommerspalten 29. september 2016

Forrige ukes spalte ba dere vurdere tre filmklipp. I dag går vi gjennom det det skulle stemmes over.

Forrige ukes spalte finnes her.

Klipp 1

I skrivende stund har 27 stykker stemt, og det er ganske jevnt mellom de to valgene. Dette kan skyldes at det er vanskelig å se godt nok det som skjer. La oss se på regelen for denne situasjonen. Selv om det er et ekstrapoengforsøk (IFAF R-8-3-1) så må vi se på reglene for et field goal-forsøk (IFAF R-8-4).

  • Der kan man blant annet lese at for at et field goal skal bli godkjent kan ikke ballen berøre en angrepsspiller eller bakken etter at den har blitt sparket.
  • Det skilles ikke om berøringen var bevisst eller ubevisst, eller om man ble blokket inn i ballen eller ikke.
  • Berøres ballen av en angrepsspiller skal det altså ikke bli en godkjent skåring selv om ballen går gjennom stengene.

Som nevnt tidligere, det er vanskelig å se hvem som faktisk berører ballen i dette klippet, så konklusjonen blir:

  • Berør ballen en angrepsspiller (eller både en angrepsspiller og en forsvarsspiller) skal skåringen ikke godkjennes.
  • Er det bare en forsvarsspiller som berører ballen skal skåringen godkjennes.
Klipp 2

Her er det ikke jevnt mellom de to valgene man kunne stemme over. Kun én person mener at det ikke bør være et godkjent mottak, og dermed ikke en touchdown. Reglene rundt mottak har vært i en tidligere spalte her.
Kortversjonen her er at dette er et godkjent mottak da:

  • Spilleren får kontroll på ballen og berører bakken inne på banen med minst én kroppsdel, og
  • spilleren beholder kontrollen på ballen gjennom hele mottaksprosessen, som siden han faller, er gjennom hele fallet og like etter det. («surviving the ground»)
U19 Bulls vs Trolls 2016 - foto JM Henriksen IMG_4068

Umpire Geir Svendsrud følger med. Foto: Jarle Magnus Henriksen.

Klipp 3

Her har de fleste stemt på det riktige valget, nemlig at skåringen skal godkjennes. Relevant regel er er IFAF R-7-3-4.

  • En berettiget pasningsmottaker på det angripende laget mister sin rett til å berører pasningen hvis han frivillig går ut av banen.
    • Husk at ut av banen inkluderer å tråkke på streken.
  • Hvis spilleren tråkket på streken eller utenfor på grunn av kontakt fra en motstander, mister ikke spilleren sin rett til å berøre pasningen hvis han umiddelbart returnerer inne på banen.
    • Umiddelbart betyr ikke f.eks. på samme yardlinje. Hvis spilleren hadde fart nedover banen kan det ta noen yards før han kommer inn så fremt han prøver å skifte retning til å komme inn på banen så fort som mulig.

For dette spillet sin del blir det da en godkjent touchdown. Receiveren ble blokket ut, og skifter retning til å komme seg inn igjen med en gang. Dermed mistet han ikke sin rett til å berøre ballen.

Noen andre punkter angående dette:

  • En dommer skal kaste en bønnepose når han ser en mottaker tråkke utenfor banen. Hvis spilleren så kommer inn på banen og berører pasningen før han har lov er det et regelbrudd, og dermed flagg.
  • En lignende, men ikke helt lik, regel finnes også på sparkespill. Da er det forbudt å komme inn igjen hvis man frivillig gikk ut av banen, selv om man berører verken ball eller motstander. Men samme unntak gjelder hvis det var en kontakt av en motspiller som gjorde at han tråkket utenfor.
  • Tanken bak disse reglene er at fotball skal foregå inne på banen, og at en mottaker (eller stinger/gunner) ikke kan omgå en blokk ved å springe rundt motspilleren på utsiden.

Legg inn en kommentar