1.divisjon

Åsane Seahawks 2014

Åsane Seahawks; et av lagene i 1.divisjon

1.divisjon er et nytt nivå i norsk amerikansk fotball etter at tidligere 1.divisjon, som nå heter Eliteserien, fikk nytt navn, og etter at det var nok lag til å splitte opp 2.divisjon i to nivået. Mens 2.divisjon er inngangsnivået for seniorlag i norsk amerikansk fotball, med blant annet 9-mannsfotball fremfor 11-manns, og lavere krav til kamparrangement m.m., så er 1.divisjon for mer ambisiøse lag som har kommet noen steg lengre sportslig. Det spilles 11-mannsfotball, og mange av kravene utenfor banen tilsvarer Eliteserien

Pr. 2016 er det 5 lag i en landsdekkende serie som spiller i 1.divisjon. Nivået er noen hakk opp fra rene nybegynnere, men et godt stykke under det nivået som norsk Eliteserie holder. Nivået kan sammenlignes med habilt high school, til tider bedre. Det vil være enkeltspillere som holder et langt høyere nivå, men samtidig også nybegynnere som gjør at nivået totalt sett ikke er spesielt høyt. Lagene er allikevel bedre trent og organisert enn brorparten av lagene i 2.divisjon.

Det er som i Eliteserien mulig å ha 2 betalte import-spillere i 1.divisjon. Men til forskjell fra Eliteserien, så må import-spillerne i 1.divisjon ha statsborgerskap i et land i Europa. Dette har sammenheng med at man også må ha arbeidstillatelse, og dette gis ikke til personer under toppnivået når disse er fra et land utenfor det Europeiske økonomiske samarbeidsområdet.

Sesongen foregår fra slutten av april og -inklusive sluttspill- frem til tidlig i juli. For lagene i 1.divisjon er det nedrykk til 2.divisjon og opprykk til Eliteserien, avhengig både av sportslige resultater, og organisatorisk nivå. Det er derfor en viss utskiftning av lag fra år til år.

Lagene i 1.divisjon 2016 er som følger:

  • Drammen Warriors
  • Haugesund Hurricanes
  • NTNUI Nidaros Domers
  • Olavs Menn
  • Åsane Seahawks

Siste saker om 1.divisjon: